9 schitterende gevels in verschillende stijlen

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Mon Rêve, reitsema & partners architecten bna reitsema & partners architecten bna Landelijke huizen
Loading admin actions …

Het woord gevel komt rechtstreeks uit het Latijn (facies) en verwijst naar de buitenzijde en in het algemeen de voorkant van een gebouw. En sinds het begin van de gevelarchitectuur is er altijd bijzondere aandacht besteed aan de architectonische vormgeving die als eerste wordt waargenomen van buitenaf en vaak ook de enige mogelijkheid biedt om een constructie karakter te geven.

Maar, los van de geschiedenis of de etymologische oorsprong van het woord is de waarheid dat we allemaal graag willen wonen in een huis met een betoverende gevel. En, laten we eerlijk zijn, de eerste indruk is belangrijk met name wanneer het om een huis gaat.

Dus als je erover denkt om het huis van je dromen te gaan bouwen dan kun je met dit Ideabook inspiratie opdoen. Laten we beginnen met onze rondreis…

1. Cottage stijl

We starten ons Ideabook met een gevel die het moderne en traditionele combineert. Het is een huis in de Nederlandse bossen. Het rieten dak vormt een schril contrast met de glazen wanden en houten balken die de structuur dragen. In het bos is het vaak donker in huizen. Maar is het mogelijk om te denken dat er ergens in dit huis op een bepaald moment van de dag onvoldoende licht is? Nee, absoluut niet. De volledige glazen gevel zorgt voor een zee van licht op elke plek in deze woning.

2. Moderne stijl

Eenvoudig, maar niet met minder indrukwekkend lijnen. Dit huis valt op door zijn ruimte op verschillende niveaus. Het ontwerp is L-vormig en bestaat uit twee verdiepingen, een woning die alle voordelen van de locatie optimaliseert. In dit geval heeft de architect dit weten te bereiken met een gevel die wordt gekenmerkt door moderniteit en elegantie.

3. Kubusvorm

Deze supermoderne gevel heeft hout gebruikt als manier van expressie. Hout is absoluut een rustiek, sfeervol en uniek materiaal dat een warme stijl aan het hele architectonische complex geeft. In deze gevel is de structuur neergezet via een vrij typische plaatsingstechniek: de houten latten zijn horizontaal gerangschikt. Daarnaast is het interessant om te zien hoe de architect het bij deze gevel heeft aangedurfd om te spelen met andere materialen, texturen en kleuren.

4. Minimalistische stijl

Minimalisme in een prachtige eenvoud. Dit huis is volledig ontworpen met behulp van drie belangrijke materialen: baksteen, glas en ijzer. Super eenvoudig en elegant deze facade waar de zwarte kleur slechts protagonist is. Zowel daglicht als het uitzicht zijn hier meer dan gegarandeerd vanuit elke ruimte van het huis.

5. Minimalistisch Zuid Amerikaans

In tegenstelling tot de vorige woning is dit prachtige huis totaal wit en duidelijk minimalistisch. Hier hebben we een gevel met rechte lijnen en zeer weinig openingen. Beton, glas en hout zijn de materialen die hier de boventoon voeren. Gewoon simpel en mooi, dit huis nodigt ons uit om het te ontdekken.

6. Hedendaagse stijl

Wanneer huizen zijn ontworpen naar de wensen en de behoeften van degenen die er gaan wonen wordt het uiteindelijke resultaat vaak nog mooier. Dat is wat hier is gebeurd. Dit huis is ontworpen door Bates Masi Architects en bevindt zich in New York. De indrukwekkende gevel is volledig gemaakt van hout en glas. Het gebruik van deze materialen zorgt ervoor dat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Velen zullen denken dat met dergelijke ramen alle privacy verloren is, maar dit is niet zo omdat de ramen lange dakranden en zijkanten hebben die beschermen tegen nieuwsgierige blikken van buiten.

7. Klassieke stijl

Een prachtige gevel uit Groot-Brittannië en trouwe vertegenwoordiger van de klassieke stijl. Baksteen, een puntdak afgewerkt met blauwe tegels en een overdekte galerij die buiten met binnen verbindt, worden gepresenteerd als elementen die dit huis een klassiek en tijdloos voorbeeld.
De klassieke stijl is in vele landen populair omdat deze zorgt voor een meer statige en verfijnde impressie. Daarnaast is deze stijl zeer vaak aanwezig in veel van onze oude gebouwen. Kijk voor meer voorbeelden ook in dit artikel met 9 bungalows met een duidelijke eigen stijl.

8. Koloniale stijl

Deze koloniale stijl gevel valt niet als zodanig te ontkennen. De fantastische voorzijde combineert perfect met de zandkleur van de muren en het grijze lood gebruikt in de tussenruimte en openingen. Het metalen dak zorgt voor het nodige contrast zwart terwijl de puntgevel bijdraagt bij het creëren van enige beweging aan de voorzijde waar rechte lijnen overheersen. Zowel het kunstlicht als de pergola geven een unieke touch aan deze geweldige voorgevel.

9. Landelijke sijl

Steen is een van die materialen die veel sfeer en uniciteit kan toevoegen aan het ontwerp van de gevel is.  Soms kan het koud en afstandelijk aanvoelen en in andere gevallen warm en gastvrij. De sleutel is om deze elementen te combineren. In dit Engelse cottage is steen gecombineerd met hout, dit zorgt voor een zachte sfeer en creëert altijd warme landelijke sensaties en een huiselijke omgeving. Houd er ook rekening mee dat deze stijl ernaar streeft om het idee van een natuurlijk en landelijk leven te doen herleven.

Een andere kleur verf of stucwerk kan een bestaande gevel al enorm verfraaien!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine