Shabby chique meubelen voor in de badkamer | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Shabby chique meubelen voor in de badkamer

Daan Nijssen Daan Nijssen
van Anticuable.com Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Shabby chic is een stijl die men normaal gesproken niet associeert met badkamers. Bij badkamers denken we over het algemeen aan een ietwat minimalistisch ingerichte kamer met een kenmerkende hygiënische uitstraling. De badkamer is meestal egaal wit van kleur en de badkamermeubelen zijn meestal vrij van elke opsmuk. Dit type badkamer heeft inderdaad zijn schoonheid, maar het kan ook anders. Juist door de badkamer te versieren met kleurrijke, uitbundige gedecoreerde meubelen, gemaakt van verweerd hout, maak je je eigen badkamer uniek en creëer je een sfeer die je in weinig andere badkamers tegenkomt. Wij kozen tien voorbeelden van shabby chique badkamermeubelen voor jullie uit ter inspiratie.

De werkbank als wastafel

Werkbank als badmeubel van Taps&Baths Rustiek & Brocante
Taps&Baths

Werkbank als badmeubel

Taps&Baths

We beginnen met een badkamer waarin alle traditionele kenmerken van shabby chic vertegenwoordigd zijn. Bijna alles in deze badkamer, op de sanitaire voorzieningen na, is gemaakt van simpele, ruw uitziende houten planken; een bouwmateriaal dat je eerder zou verwachten in een schuur of een tuinhuis. Daarnaast zijn de houten muurbekleding, de kasten en de spiegelomlijstingen beschilderd met een dunne laag verf in verschillende sfeervolle pasteltinten. Door deze objecten slechts met een dunne laag verf te bedekken creëer je de illusie dat de objecten erg oud zijn en dat de verflaag in de loop der decennia op een natuurlijke manier is verweerd. Het meest opvallende element in deze badkamer is toch wel de ruw uitziende werkbank die dient als wastafel. Deze wastafel maakt het brocante gevoel van de badkamer compleet.

De elegantie van donkerbruin hout

Op de shabby chic stijl bestaan verschillende varianten: sommige meer shabby, andere meer chique. Deze badkamer ziet er al een stuk chiquer uit dan de vorige. De donkerbruine houten meubelen in deze badkamer wekken associaties op met de elegante antieke meubelen die in oude woonkamers te vinden zijn, al zijn deze toch een stuk eenvoudiger qua ontwerp en decoratie. Het chique donkerbruine hout contrasteert mooi met enerzijds het 'shabby' uitziende hout aan de muur en anderzijds de perfect geschaafde, gelakte en gepolijste planken van de vloer.

Chique roze

Kenny&Mason Traditional bathroom van Kenny&Mason Klassiek
Kenny&Mason

Kenny&Mason Traditional bathroom

Kenny&Mason

Deze badkamer is een goed voorbeeld van een van de meer chique varianten op de shabby chic stijl. In een shabby chique badkamer als deze is het zaak om de chique elementen enigszins te overdrijven, bijna op het kitscherige af. Bij deze badkamer is er bijvoorbeeld volop gebruik gemaakt van rococo-achtige elementen zoals roze muurverf, satijnen gordijnen, muurvullende spiegels en ouderwetse lampenkappen. Al deze elementen vullen elkaar aan en scheppen een fleurige ambiance. Een roos in een vaas maakt deze chique badkamer compleet.

Hout en nieuw I

Wie bang is dat houten badkamermeubelen teveel vloeken met de hygiënisch witte sanitaire voorzieningen kunnen we maar een ding zeggen: probeer het uit! Contrasten leveren opvallend vaak goed resultaten op, juist omdat men dergelijke contrasten binnen een bepaalde context niet verwacht. Neem nou deze houten kast, keurig gelakt maar nog met een goed zichtbare textuur. Het is het type meubel dat je in de woonkamer of de keuken zou verwachten. Toch staat de kast hier gemoedelijk tussen het krijtwitte toilet en de krijtwitte douche en is er zelfs een krijtwitte gootsteen in aangebracht. De kast siert de hele badkamer en zorgt er tegelijkertijd voor dat de sanitaire voorzieningen, die anders opgaan in het wit van de muur, beter uit de verf komen.

Hout en nieuw II

van homify Rustiek & Brocante

We blijven nog even in dezelfde badkamer. De kracht van het contrast komt goed naar voren in dit bad, met een sfeervolle houten buitenkant en een comfortabele aarden binnenkant. De krijtwitte badkuip ziet er, omgeven door al die bonte houten planken, extra opvallend en uitnodigend uit. De houten planken die de muren en het plafond bedekken doen denken aan een Finse sauna. De geur van dennenhout stroomt je als het ware al tegemoet. De witte gordijnen zorgen voor een 'finishing touch' en maken de badkamer nog knusser.

Shabby chic vitrinekastje

Distressed Glazed Cabinet van A Stylish Existence Rustiek & Brocante
A Stylish Existence

Distressed Glazed Cabinet

A Stylish Existence

Een van de meeste populaire meubelstukken die men in shabby chique stijl laat uitvoeren is de vitrinekast. Vooral schattige kleine vitrinekastjes als deze doen het goed. Dit exemplaar is, geheel volgens de conventies van shabby chic, vervaardigd van simpele houten planken en beschilderd met een dunne laag pastelgroene verf. Andere pastelkleuren zijn ook geschikt, al is deze pastelgroene tint een van de meest voorkomende maar tegelijkertijd ook een van de meest onopvallende. Het ruwe hout contrasteert mooi met de heldere glas van de vitrine, die uitkijk biedt op allerhande handdoeken, shampoos en geurkaarsjes.

Spiegel met chique omlijsting

Geen badkamer is compleet zonder een stijlvolle spiegel boven de wasbak. Een goed gedecoreerde spiegel kan dan ook het pronkstuk van je badkamer worden. Vooral met de omlijsting is heel veel mogelijk. Je kunt er allerhande houtsnijwerk, bladgoud en tierelantijnen in verwerken en je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Wil je een badkamer in shabby chique stijl? Begin dan met de meest uitbundig versierde spiegel die je je maar kunt vinden en richt de rest van je badkamer daarop in.

Fleurige wasbak

Polish hand painted sinks van Florisa Rustiek & Brocante
Florisa

Polish hand painted sinks

Florisa

Nee, dit is geen fruitschaal of een saladekom, maar een heuse gootsteen. Onderin zie je het gat voor de afvoer. Een gootsteen als deze kan bovenop de wastafel geplaatst worden, waardoor het lijkt alsof de kom er los op staat. Een sfeervolle illusie. Het fleurige bloemetjespatroon past uitstekend binnen een shabby chique badkamer en is een lust voor het oog. Je kunt de bloemen bijna ruiken.

Brocante wastafel

Meubels van Teakea Landelijk
Teakea

Meubels

Teakea

Dit is een ander goed voorbeeld van een 'losse' gootsteen. Deze kom van natuursteen, die qua vorm een beetje doet denken aan een omgekeerde schelp, lijkt los op de wastafel te staan. De wastafel bestaat uit niet veel meer dan één massieve houten plank die op de dwarsdoorsnede van een boomstam lijkt, met schors en al. De natuurstenen kom en de massief houten wastafel hebben een authentieke, natuurlijke uitstraling. Slechts de afvoer die direct onder de gootsteen zit herinnert ons eraan dat dit toch echt een moderne wastafel is.

Brocante washoek

We sluiten af met een sfeervolle washoek, geheel in shabby chic stijl. Alle elementen zijn aanwezig: verweerde houten planken beschilderd met een dunne laag verf, een losse natuurstenen gootsteen bovenop de wastafel, een schattig klein spiegeltje aan de wand en allerhande potjes met borsteltjes, sponsjes en zeepjes die de wastafel opsieren. Het resultaat is een knus hoekje voor jezelf waar je in alle rust je dag kan beginnen.

Zijn shabby chique badkamers iets voor jou, of ga jij toch liever voor hygiënisch wit? Laat je reacties achter in de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!