Een wereld van ramen | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een wereld van ramen

Daan Nijssen Daan Nijssen
van and8 Architekten Aisslinger + Bracht Scandinavisch
Loading admin actions …

Ramen zijn een niet te onderschatten decoratief element in elk huis. Niet alleen zorgen ze voor een goede lichtval en geven ze een goede doorkijk naar buiten, ze vullen ook grote delen van de muur op. Des te meer reden dus om de ramen in je huis op een originele manier te versieren. Of je nu kiest voor grote glazen panelen die de hele muur bedekken, rijkelijk gedecoreerde houten kozijnen met gezellige luikjes of glas-in-loodvensters, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wie zich verdiept in de wereld van ramen zal zien hoeveel er mogelijk is met dit alledaagse architectonische element. Kijk snel verder, want misschien gaat er wel een wereld voor je open!

Groots Georgiaans

De schoonheid van dit grote, muurvullende raam in Georgiaanse stijl, waarachter het licht zo sfeervol brandt, zal weinig mensen ontgaan. Dit grote raam, waar zelfs een extra dakkapel voor is aangelegd, is een kroon op dit verder vrij simpele landhuis en trekt alle aandacht naar zich toe. Het raam geeft het huis een chique, bijna koninklijke uitstraling, alsof er achter het raam een balzaal of op zijn minst een grote eetzaal gevuld met lange tafels schuilgaat.

Zolderraam 2.0

The Stables, Gourdon, Aberdeenshire van Roundhouse Architecture Ltd Klassiek
Roundhouse Architecture Ltd

The Stables, Gourdon, Aberdeenshire

Roundhouse Architecture Ltd

Bij een zolderraam denken de meeste mensen waarschijnlijk aan een simpel klein luik van glas of doorzichtige kunststof. In onze verbeelding zijn zolders donker en stoffig. Dit is echter nergens voor nodig, zoals wel blijkt uit dit voorbeeld. De hele muur van deze zolder is van glas gemaakt, zodat het licht van de opgaande zon elke ochtend optimaal binnen kan vallen. De goede lichtinval geeft de zolder direct een reinere en meer vrolijke uitstraling.

Een koepel van glas

van homify Mediterraan

De koepel werd ooit uitgevonden om het ontzagwekkende gevoel van de met sterren bezaaide hemelkoepel binnenshuis na te bootsen. Een goede koepel richt de aandacht van de toeschouwer hemelwaarts. Hadden de Romeinen en de Arabieren geweten hoe ze grote, gebogen glazen panelen moesten maken, dan hadden ze hun koepels zeker in glas uitgevoerd. De pracht van een glazen koepel komt goed naar voren in dit voorbeeld. Het van bovenaf naar binnen vallende zonlicht creëert een lichteffect dat anders alleen in de buitenlucht bereikt kan worden.

Een muur van ramen

van homify Modern

Dat er in serres volop gebruikt wordt gemaakt van ramen, en dat zelfs hele muren uitgerust worden met glazen panelen, is alom bekend. Vaak is er in serremuren nog een sfeervol beschilderd houten of metalen raamwerk aanwezig dat de glazen panelen op hun plaats houdt. Hier is dit raamwerk echter zo minimaal mogelijk gemaakt, waardoor het glas volop tot zijn recht komt. Het lijkt haast alsof er geen ramen zijn, waardoor het buitengevoel nog verder versterkt wordt.

Traditionele landelijke ramen

Villa te Zeist - Detail raamkozijn Eclectische ramen & deuren van Friso Woudstra Architecten BNA B.V. Eclectisch
Friso Woudstra Architecten BNA B.V.

Villa te Zeist – Detail raamkozijn

Friso Woudstra Architecten BNA B.V.

Een Ideabook over ramen is natuurlijk niet compleet zonder een voorbeeld van het traditionele landelijke raam. Wie wordt er nou niet blij van beschilderde houten kozijnen met gezellige houten luikjes? Landelijke ramen zijn erg sfeervol en voegen iets toe aan ieder huis. Ze scheppen een vertrouwd, huiselijk gevoel en wekken associaties op met een geïdealiseerd verleden waarin het simpele boerenleven centraal stond. Dergelijke ramen zijn dan ook uitermate geschikt voor land- en buitenhuizen.

Neo-Romaanse ramen

Door de Gotiek, met al haar pracht en praal, is de eerdere Romaanse bouwstijl helaas een beetje in de vergetelheid geraakt. Deze sobere bouwstijl kenmerkt zich door stevige dikke muren en kleine, vaak op grote hoogte aangebrachte boogvormige ramen. Door deze ramen schenen kleine bundeltjes zonlicht de verder zo donkere ruimte binnen, zoals ook het goddelijk licht als een baken van hoop in kleine kwantiteiten doordringt in deze duistere wereld. Dit lichteffect heeft een zekere charme die ook in de moderne architectuur goed van pas kan komen, voornamelijk in hallen, schuren en garages.

Modernistische glas-in-lood ramen

We blijven in middeleeuwse sferen met dit bonte glas-in-loodraam. Glas-in-lood is meer dan een mozaïek van gekleurd glas. Pas wanneer het licht door dit gekleurde glas heen valt ziet men immers pas echt de schoonheid van deze kunstvorm. Met de juist lichtval kan een glas-in-loodraam een tekening van licht projecteren op de vloer. Oorspronkelijk werd glas-in-lood voornamelijk gebruikt om religieuze voorstellingen mee af te beelden, maar er is uiteraard nog veel meer mogelijk, zoals wel blijkt uit dit Mondriaanesque patroon in dit raam.

Romantisch raam in eivorm

Wie zegt dat ramen rechthoekig moeten zijn? Het gebruik om ramen een rechthoekige vorm te geven is zo wijdverbreid dat het meteen opvalt als er voor een andere vorm gekozen is. Dat is ook de reden waarom een eivormige raam als deze meteen de aandacht trekt. Het feit dat dit raam is aangebracht in een oranjerode muur en versierd is met een doorzichtig bloemetjesgordijn creëert een romantische ambiance, waardoor de eivorm, een symbool van vruchtbaarheid, nog beter uit de verf komt.

Driehoekige ramen voor in de boomhut

Zo mogelijk nog zeldzamer zijn driehoekige ramen, waar we er hier maar liefst drie naast elkaar zien. Deze ramen maken deel uit van de muur van een wel heel bijzondere boomhut: een boomhut vervaardigd van in elkaar grijpende driehoekige houten panelen die samen een soort bol creëren. In zo'n muur van driehoekige panelen kan men eenvoudig gelijkvormige ramen aanbrengen. Men kan zelfs de hele muur vullen met dergelijke ramen, aangezien de stevige panelenstructuur het glas goed op zijn plaats houdt.

Eigentijds raam uit 5 delen

Op het eerste gezicht ziet dit raam er behoorlijk complex uit. Het lijkt wel alsof er sprake is van vijf aparte verticale ramen die los van elkaar geopend en gesloten kunnen worden. Bij nadere inspectie blijkt echter dat er sprake is redelijk eenvoudig ontwerp: er zijn twee dubbele ramen die open en dicht kunnen, met daartussenin nog een vast raam. Dit raam kan je op maar liefst 16 verschillende manieren openen en sluiten, afhankelijk van welke en hoeveel ramen je besluit te openen of te sluiten, en elke stand geeft het raam een andere look.

Glazen binnenmuur

Tot nu toe hebben we ons beperkt tot ramen in de buitenmuren, maar ook met binnenramen is ontzettend veel mogelijk. Een interessante om je huis een moderne uitstraling te geven is door hele muren, inclusief deuren, uit te voeren in glas. Zorg wel voor een stevig metalen frame zodat de glazen panelen op hun plek blijven en zodat mensen niet per ongeluk tegen de glazen muur op botsen. Glazen muren verbinden de verschillende kamers met elkaar en optimaliseren de natuurlijke lichtval in het huis.

Surrealistisch ramenmozaïek

In Villa Dalí, een uniek surrealistisch bouwwerk, zijn alle conventies betreffende ramen overboord gegooid. Glazen panelen in verschillende vormen en van uiteenlopende omvang zijn op willekeurige plaatsen aangebracht in een smal houten raamwerk, ingeklemd tussen de witgepleisterde muren van het huis. Het surrealistische ramenmozaïek contrasteert scherp met de verder zo simpele witte muren en trekt zo de aandacht van elke voorbijganger.

Welk soort raam past het beste binnen jouw huis? Laat een reactie achter met je inspiratie.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!