De ideale keuken, ideeën om je vingers bij af te likken

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
homify Industriële keukens
Loading admin actions …

Een Ideabook schrijven over de ideale keuken lijkt een onhaalbare missie. Niks is namelijk persoonlijker dan het concept 'ideaal' bovendien is de keuken bij uitstek de plek waar het volledig om jouw voorkeuren draait. Wat voor de een een ideale keuken is, is voor de ander een lachertje. Daarom zetten we in dit Ideabook een aantal keukens onder elkaar die enorm van elkaar verschillen. Allen hebben ze echter iets dat ze voor de juiste persoon tot 'de ideale keuken' zouden kunnen maken. Van luxe apparatuur tot een bijzondere inrichting en van een uitgesproken kleurenpalet tot de algehele uitstraling ervan. Natuurlijk is er vervolgens alle ruimte om een eigen ideale keuken bij elkaar te mixen en matchen. Laat ons je meenemen en doe inspiratie met ons op om van jouw keuken je eigen persoonlijke kookpaleis te maken.

Originele aspecten in de keuken

Wij zijn dol op huizen die een ziel hebben. Waar het eerder in de architectuur de trend was om alles dat oud was plat te gooien en opnieuw op te bouwen, zien we nu steeds vaker dat oude en originele aspecten van een huis juist benadrukt worden. In deze ideale keuken zien we hoe de authentieke dwarsbalken in de verder witte ruimte benadrukt worden. We zouden bijna kunnen zeggen dat de hele keuken werkt aan het benadrukken van dit originele detail. Met recht is deze keuken dan ook een ideale keuken te noemen, in de zin dat we hier een nastrevenswaardig ideaal tegenkomen dat in uitvoer geweldig tot zijn recht komt. 

De moderne keuken

We gaan over op deze ideale keuken. We zien veel natuurlijke materialen, waarbij ons oog direct valt op de houten hoge eettafel en het stenen muurtje erachter. In combinatie met de grote tegels van de vloer wordt een strak beeld neergezet. Doordat er veel natuurlijk licht in deze ideale keuken valt, is extra verlichting bijna onnodig. Wat deze keuken volgens ons verder zo'n ideale keuken maakt, is behalve de sfeer ook de enorme koelkast die we in de linkerhoek terugzien. Een ideale keuken bestaat voor sommigen bij de gratie van apparatuur, en daarmee mag een ijsblokjesmachine niet ontbreken.

Strak rood als ideale keuken

Van de moderne ideale keuken hierboven, bekijken we nu dit strak rode exemplaar. Een statement om je vingers bij af te likken want het laat zien dat het best een mogelijkheid is je lievelingskleur tot in de puntjes door te voeren. Een ideale keuken is zoals we zeiden dan ook puur persoonlijk, en wanneer rood niet de kleur van keuze is is paars, groen of zelfs zwart ook zo te realiseren. In deze ideale keuken staat kleur dus duidelijk voorop, ons oog valt vervolgens niet alleen op deze uitgesproken kleur maar ook op de verschillende materialen die zo mooi naast elkaar kunnen bestaan. Van de rode gegoten vloer met speelse kleurschakeringen tot de tegeltjes en het hout van de kastjes.

Een ideale keuken in het klein

REALIZACJA TARCHOMIN, Warszawa, AS-MEB AS-MEB Scandinavische keukens MDF Wit

De ideale keuken hoeft geen enorme ruimte in beslag te nemen. Sterker nog, in deze keuken zien we terug dat een ideale keuken ook best van klein formaat mag zijn. In deze ideale keuken is de ruimte optimaal benut door de werkruimte in een u-vorm volledig door te trekken. Door het kleurenpalet van deze ideale keuken simpel te houden wordt een rustig beeld neergezet. De zwart-witte kleurstelling zorgt bovendien voor diepte waardoor deze kleine ideale keuken optisch toch groter oogt. Ten slotte is deze keuken voorzien van alle gemakken op het gebied van apparatuur. Allen aangepast aan de grootte van deze keuken blijft er voldoende ruimte over om in deze kleine ideale keuken te genieten van het koken op zich.

Het landelijke ideaal

De keuken als hart van het huis, we horen deze zinssnede vaak vallen. De keuken heeft als vertrek dan ook meer te bieden dan enkel het bereiden van verse maaltijden. De ideale keuken is een plek van samenkomst en verbinding. In deze landelijke keuken is dat dan ook het ideaal dat nagestreefd wordt. Deze keuken biedt plek aan zo'n tien personen en de lange tafel die aanwezig is heeft ongetwijfeld al enorm veel goede gesprekken en ontelbare glazen wijn ondersteund. Dat in deze ideale landelijke keuken vervolgens ook plek is voor het koken van de lekkerste maaltijden spreekt voor zich. We zien werkruimte, een dubbele koelkast en mooi weggewerkt aan de achterzijde ook verschillende soorten keukenapparatuur.

De ideale keuken in het groot

Na een kleine ideale keuken bezocht te hebben, is het tijd om de uitgebreide versie ervan te bezoeken. We komen aan in deze met marmer bevloerde ruimte. Het kookeiland in deze ideale keuken is enorm evenals de verschillende soorten keukenapparatuur die aanwezig zijn. Deze keuken is het ideaal van elke zichzelf respecterende thuischef, en ongetwijfeld zullen er ook topchefs zijn die een keuken als deze als ideale keuken zullen bestempelen. Met een zespits gasfornuis, enorm veel werkruimte en keukenapparatuur om van te likkebaarden worden in deze ideale keuken ongetwijfeld de lekkerste recepten tevoorschijn getoverd.

De ideale buitenkeuken

Tuin in de stad - modern & gezellig, Biesot Biesot Moderne keukens

De zomer zit er alweer bijna op, maar dat mag in dit opzicht de pret niet drukken: buitenkeukens zijn een hit. Waar we eerder bij tijd en wijle de barbecue naar buiten reden en deze net zo makkelijk weer voor een jaartje in de garage stalden, is een buitenkeuken nu een must-have die het hele jaar door paraat staat. Deze ideale buitenkeuken is voorzien van alle gemakken en is bovendien, slim met het oog op het Hollandse weer, volledig overdekt. Grillen op een open vuur is toch echt anders dan saaie biefstuk uit de pan eten en met een ideale keuken als deze binnen handbereik zouden wij het ook wel weten!

Huiselijk en open als ideale keuken

Al eerder in dit Ideabook over ideale keukens haalden we de keuken als hart van het huis aan. Ook in deze ideale keuken zien we dat streven terug. De keuken is hier geheel opengewerkt en vervolgens heel sterk verbonden aan de rest van het pand. De architect heeft er hier ongetwijfeld voor willen zorgen dat het huis een open geheel bleef, en met succes. Door de vloer van de keuken in materiaal en kleur door te trekken naar andere ruimtes, is er geen verschil tussen woonkamer en deze ideale keuken. Door het vele daglicht dat binnenstroomt is de ruimte ongelofelijk licht. Dat deze ideale keuken vervolgens voorzien is van alle gemakken spreekt natuurlijk voor zich!

Opbergruimte in de ideale keuken

Tot nu toe richtten we onze aandacht in dit Ideabook vooral op vorm en indeling van de verschillende ideale keukens. In deze keuken is het tijd om even een ander aspect van de ruimte te belichten, een aspect dat de 'gewone' keuken tot een ideale keuken zou kunnen maken. We hebben het over opbergruimte in de keuken. Een opgeruimde keuken is namelijk veel makkelijker werkbaar dan een keuken waarin het een rotzooitje is, en zodoende zijn diepe lades een simpele ingreep met grote gevolgen. In deze landelijke ideale keuken zit het met dat opbergen wel goed, de opbergruimte die schuilgaat onder de losse werkbank zijn een mooie ingreep om in deze ideale keuken alles netjes op te bergen.

De industriële keuken als ideaal

homify Industriële keukens

We sluiten dit Ideabook af met een trend die in deze lijst van ideale keukens niet mag ontbreken: de industriële keuken. Voorzien van sprekende verlichting en gedurfde zwarte kastjes kijken we hier naar een keuken die vooral in de lijn van de industriële trend tot een ideale keuken bestempeld kan worden. Knap uitgevoerd is hij wel, tot in de puntjes zien we namelijk het concept terug. Van de oven en de verlichting tot de bijpassende strakke houten tafel met simpele stoelen. Deze ideale keuken laat ons zien dat de keuze voor een stijl wat durf vraagt, maar dat het resultaat er vervolgens wel naar is. Een laatste ideale keuken dus om onze vingers bij af te likken.

Wat is jouw ideale keuken? Laat een comment achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine