Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Kerstmis in Polen – Merry Christmas Deel 9

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Als je in Polen vraagt wat ieders favoriete vakantie is, dan is het zeker dat bijna 100% van de antwoorden “kerst!” zal zijn. Aangezien de meeste polen traditioneel katholiek zijn opgevoed, hechten vooral kinderen veel belang aan de vakantie, advent, en drie feestdagen. Kerst in Polen wijkt sterk af van de gewoonten in andere landen – voornamelijk dankzij de dominantie katholieke traditie dat door de eeuwen heen sterk vermengd is met oude heidense geloven en legenden. Maar wat deze vakantie in Polen vooral kenmerkt is gastvrijheid, toewijding aan familie en de warmte van huis en haard. Kerst in Polen is de periode waar iedereen, ongeacht de leeftijd, vol ongeduld op wacht. Lees hier wat kerst in Polen zo speciaal maakt!

Advent

 Huishouden door Mundo Raquel
Mundo Raquel

Calendario de Adviento

Mundo Raquel

Hoewel supermarkten en winkelcentra al na Allerheiligen (1 november) feestelijke decoraties ophangen in Polen, begint het echte kerstseizoen pas vanaf de eerste zondag van Advent (de vierde zondag voor kerst). In deze vier weken gedenkt men de komst van Jezus en begin de festiviteiten goed op gang te komen.

Kinderen hebben een adventskalender met voor iedere dag een deurtje waarachter chocola of snoep verborgen zit, of een zelfgemaakte kalender met een klein cadeautje voor iedere dag. Zo worden de dagen en weken voor kerst vol spanning afgeteld door jong en vaak ook door oud.

Adventsdecoratie

  door Habitat
Habitat

Christmas Lifestyle

Habitat

Bij advent hoort een krans van naaldtakken als symbool, met vier kaarsen erop geplaatst en waar iedere zondag een extra wordt aangestoken: 1 voor elke adventszondag. Deze kransen worden vaak zelf gemaakt, al dan niet met behulp van de creativiteit van de kinderen. Zo ontstaan ieder jaar weer andere creaties die ook aan trends onderhevig zijn. Andere decoratie zie je ook in de vorm van adventskandelaars, lichtjes in de bomen, kerststerren in het raamkozijn en lampen in de vorm van sterren voor het raam.

Snuisterijen

  door KaDeWe

Decoratie en kerstversieringen zijn ieder jaar weer een echte stijl- en interieurtrend in Polen. Kleuren, vormen en stijlen worden niet alleen door traditie bepaald, maar ook door de nieuwste trends. Op kerstmarkten en in winkelcentra kun je met de hand beschilderde glazen kerstballen vinden die een typische uitdrukking zijn van de Poolse volkscultuur. Zelf kerstballen en kerstversiering maken is een traditie waar ieder volwassene nog met nostalgie aan terugdenkt en samen met kinderen en kleinkinderen aan werkt. Knutselen voor kerst is met advent een geliefde nationale bezigheid in Polen!

De kerstboom

 Woonkamer door M&S
M&S

Christmas Lifestyle

M&S
M&S
M&S

De kerstboom is voor velen het symbool van kerst. Zonder kerstboom kunnen sommigen van ons kerst al niet voorstellen, en dit is ook het geval in Polen. De overgrote meerderheid daar kiest niet voor een praktische kunstboom, maar haalt ieder jaar weer een echte boom in huis. Al vanaf begin december kun je de boom kopen, maar eigenlijk wordt deze pas neergezet en versierd in de dagen voor kerst. Het ritueel van de kerstboom versieren is heel belangrijk voor de Polen, en gebeurt meestal alleen in familiekring. Vanaf een paar dagen voor kerst kun je dus genieten van de geur van de naaldboom, de gezelligheid en familie, en het ophangen van de zelfgemaakte versieringen.

De kerstmaaltijden

 Keuken door M&S
M&S

Christmas Lifestyle

M&S
M&S
M&S

Op alle Poolse feestdagen, maar vooral op kerstavond, worden strenge tradities aangehouden als het gaat om eten. De gewoonten verschillen per gezin en per regio, maar op iedere Poolse tafel op kerstavond staan 12 vleesloze gerechten en vooral ook geen alcohol. Dit betekent niet dat er streng gevast wordt! Fantastische gerechten worden klaargemaakt met knoedels, borscht, champignons, karper en andere typische Poolse lekkernijen. Het kerstdiner op kerstavond begint meestal al om 5 uur 's middags en gaat door tot de kerst mis begint. De voorbereidingen van de maaltijd nemen de hele dag en soms zelfs de dagen ervoor in beslag, en de keuken is dan ook de gezelligste, warmste en lekkerst geurende plek in deze tijd.

De maaltijd zelf begint met het lezen van het kerstverhaal uit de Bijbel, dat door het jongste kind aanwezig dat al kan lezen gedaan wordt. Vervolgens wordt een wafel gedeeld en kerstwensen uitgesproken. In veel huizen is dit een ontroerend, persoonlijk moment waarin met eerlijk hun hart uitspreken en elkaar vergeven. Na deze rituelen begint dan vervolgens het feestmaal! Aan de tafel is het gebruikelijk in Polen om een lege stoel aan tafel te zetten voor een mogelijke vreemde bezoeker. Zo komt de typische gastvrijheid van de Poolse cultuur ook met kerst onbedwingbaar naar boven.

Cadeaus

 Eetkamer door Farrow & Ball
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

Het moment waar de meeste kinderen (en volwassenen) natuurlijk op wachten is het openen van de cadeaus. Zodra de boom in de huiskamer gezet werd werden de vele met veel moeite uitgezochte cadeaus eronder gelegd, en nu op kerstavond, tijdens het diner, mogen ze eindelijk uitgepakt worden! Het jongste lid van de familie mag ze aan iedereen uitdelen, waarna de cadeaus uitgepakt en bewonderd worden. Na het uitgebreide diner is het tijd om kerstliederen te zingen en om middernacht gaan veel Polen naar de traditionele nachtmis.

Hiermee zijn de meest betekenisvolle tradities in Polen afgesloten, terwijl bij ons Kerst pas echt morgen begint… Lees morgen dan ook over kerst in Nederland, en wie weet ontdek je tradities die je nooit kende, of herken je er je eigen kerstdagen in!

Voor meer internationale tradities kun je ook hier weer lezen over kerst in Frankrijk!

Hoe vier jij het liefst kerst? Deel je nostalgie bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!