Kerst in Mexico – Merry Christmas Deel 7

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Mexico is een surrealistisch land, waarvan Dali ooit zei dat hij er nooit kon leven omdat het meer surreëel is dan hij. Maar, Mexico heeft ook een unieke charme dat voornamelijk veroorzaakt wordt door een origineel mengsel van culturele toe-eigening, aanpassing en creativiteit. Dit is niet het minst het geval op het gebied van Mexicaanse kersttradities: deze zijn het gevolg van de cultuur van de Spaanse veroveraars, de bestaande Mexicaanse cultuur en haar latere aanpassing ervan. Zo heeft Mexico de basiselementen van het christendom, die al in onze vorige kerstedities besproken zijn, maar met een aantal verschillen en andere interpretaties die de moeite waard zijn om eens te bekijken. Laat je meevoeren door een surrealistische Mexicaanse kerst!

De kerstboom

moderne Woonkamer door Farrow & Ball
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

Evenals alle andere landen waar ooit het christendom regeerde in zijn verschillende vormen is ook in Mexico de kerstboom een centraal object met kerst. Door de jaren heen is het zelfs veel meer geworden dan alleen een religieus of antiek object, maar is het gestegen tot een symbool van familie, broederschap, eenheid, liefde en nog veel meer. In Mexico begint kerst dan ook met de kerstboom, dat in tegenstelling tot vele andere Latijns-Amerikaanse culturen niet pas op 24 december opgezet wordt, maar al rond 1 december in alle huizen te vinden is. Deze gewoonte begint met de aanschaf van een verse kerstboom dat traditioneel in het gebied rond Amecameca, dat bevolkt wordt door pijnbomen, uitgekozen, gesneden en meegenomen wordt naar huis waar van de heerlijke geur genoten wordt.

De kerstdecoratie is weer een andere traditie, dankzij de ambachtslieden in de staat Puebla, in het bijzonder in Chignahuapan, waar jaarlijks tientallen miljoenen kerstballen met de hand gemaakt worden. Een magisch uitstapje met familie naar dit gebied, waar individuele en persoonlijke kerstdecoratie uitgekozen wordt is de ultieme traditionele kerstactiviteit in Mexico.

Wat Mexico verder nog onderscheidt van andere kerst vierende landen is dat de kerstbomen niet voor of op 6 januari weggehaald worden, maar wel tot 2 februari (Maria-Lichtmis) blijven staan!

De kerststal

In tegenstelling tot in andere landen vinden we in Mexico geen cadeaus onder de kerstboom maar gedetailleerde en kunstig gemaakte kerststalletjes. Soms zijn dit eenvoudige, kleine werkjes waarin we alleen de heilige familie en het kind Jezus vinden, soms zijn dit kunstwerken van enkele meters breedte en hoogte die een heel volk en landschap vertegenwoordigen. Over het algemeen vinden we in ieder geval een stal met Maria, Jozef, de drie wijzen, de Engel van de Voorzienigheid, en een lege kribbe. Het kind Jezus wordt vervolgens in de nacht van 24 december tussen zijn ouders in de kribbe gelegd waarna de kerststal tot oud en nieuw blijft staan.

De Piñata

 Kunst  door homify
homify

Pastorelas Navideñas

homify

Net als voor vele andere feesten in Mexico komt er ook met kerst een piñata tevoorschijn. De oorsprong van deze gewoonte is onduidelijk; sommigen zeggen dat het via China in Mexico terecht is gekomen, anderen dat een vergelijkbare gewoonte al bestond bij de Huitzilopochtli, die Mexico bevolkten voor de verovering door de Spanjaarden. In ieder geval is de piñata – een met snoep gevulde papier-maché ster dat met een stok opengebroken wordt – door de kerk overgenomen als symbool van katholiek onderwijs, waarbij de zeven pieken de zeven hoofdzonden representeren. Inmiddels is dit spel een favoriet geworden onder kinderen, die veel van de vrolijke kleuren, het slaan met de stok en de uiteindelijke beloning met snoepgoed houden.

Nieuwjaar

moderne Eetkamer door Ektor studio
Ektor studio

Mobilier – The new stube

Ektor studio

Na de gebruikelijke kerstdagen gevuld met diners, piñata's, cadeaus en de kerst mis, viert men in Mexico ook nog uitgebreid nieuwjaar. Dit feest wordt meestal ingeluid met een groot feestmaal van gemarineerd en gebraden varkensvlees en cider of bier om mee te toosten. Net als in Brazilie worden klokslag middernacht 12 druiven gegeten en 12 wensen gewenst: voor iedere klokslag één. Zo wordt heel december gevuld met feestvieringen, kerstactiviteiten, decoraties, cadeaus en nog veel meer: zoals in alle westerse landen! Toch ook in Mexico zijn er unieke elementen die het de moeite waard maken kerst in dit land te vieren.

Voor meer internationale kerstgebruiken kun je ook verder lezen over een typische kerst: en wel in Groot Brittannië!

Hoe vier jij kerst? Deel jouw kerstplannen bij de berichten hieronder of op het forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!