Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

5 Tips voor een kleine badkamer

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Onze badkamers zijn vaak maar kleine kamers waarin we toch veel ruimte nodig hebben: spullen zoals handdoeken, cosmetica, sieraden en andere zaken willen we hier allemaal kwijt kunnen en daarnaast willen we natuurlijk op een zo prettig mogelijke manier badderen, douchen, tanden poetsen en nog veel meer. Het is dan ook een uitdaging om naast alle noodzakelijke meubilair en opbergoplossingen de badkamer ook een ontspannen en relaxte sfeer mee te geven.

Maar, wees maar niet bang! Er zijn vele tips die je kunnen helpen dezelfde ruimte groter en ruimer te laten lijken en efficiënt te gebruiken zonder aan stijl af te hoeven doen, en wij vertellen je hier hoe!

1 – Verlichting

 Badkamer door homify

Vooral voor kleine ruimtes is goede belichting cruciaal. En als je geen natuurlijke lichtinval hebt, zoals in veel badkamers het geval is, wordt verlichting zowel belangrijker als moeilijker. Het is bekend dat ons voorstellingsvermogen verschillende gevoelens en humeuren kunnen opnemen uit de omgeving: geel licht creëert een warme en uitnodigende ruimte en, als het licht heel hoog of juist heel laag geplaatst wordt ontstaat een dramatisch effect. Als we met kleur, type en plaatsing van het licht spelen kunnen we onze badkamer groter doen lijken. In dit geval heeft de ontwerper verschillende focus punten gecombineerd: twee spotjes aan het plafond verlichten de gehele ruimte, terwijl de wastafel is benadrukt met indirect wit licht, dat de ruimte visueel vergroot.

2 – Spiegels

Deze truc, veel gebruikt in architectuur en interieurontwerp, maakt onze ruimte optisch veel groter. Hoe? Door een grote spiegel in een ruimte aan te brengen. De reflectie van de ruimte overtuigt onze ogen dat de ruimte niet bij de muur ophoudt. Dit is een perfecte oplossing voor smalle ruimten zoals in deze afbeelding. En natuurlijk, welke badkamer heeft nu geen spiegel? Door witte muren en strategische verlichting toe te voegen kun je zo een spectaculaire illusie creëren.

3 – Horizontaal vs. verticaal

Heb je je wel eens afgevraagd waarom horizontale lijnen verbreden en verticale lijnen hoogte creëren? De uitleg is simpel: verticale lijnen leiden het oog weg van horizontale lijnen (die een optische illusie van breedte creëren) en verhogen de aanwezigheid van verticale stimuli. Hetzelfde geldt andersom. Dit effect is niet alleen bekend in de modewereld, maar ook in design en architectuur, waar sterke horizontale lijnen een ruimte langer doen lijken, zoals in deze afbeelding. Als we het gevoel van lengte willen creëren is een muurbekleding als deze een perfecte oplossing. Voor meer hoogte kun je gebruik maken van verticale lijnen die de ruimte hoger zullen doen lijken.

4 – Glas

Een van de bekendste manieren om ruimte te besparen in de badkamer is om het bad te vervangen door een douche. Maar zelfs na deze keuze kun je nog een stap verdergaan in het optisch verruimen van de badkamer: met behulp van glas. Door in plaats van een scheidingsmuur of douchegordijn gebruik te maken van een enkele plaat glas bespaar je niet alleen kostbare centimeters, maar lijkt de badkamer optisch ook veel groter: je kunt nu tenslotte de hele ruimte overzien. Het natuurlijke licht kan zo ook ongehinderd door de ruimte spelen en dankzij de vele witte oppervlakken iedere hoek verlichten. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte door alles optisch zo vrij mogelijk te houden.

5 – Creatieve opbergoplossingen

Maar ook als je de bovenstaande vier tips opvolgt blijft nog altijd het probleem van badkameropslag over: je handdoeken, de shampoovoorraad en cosmetica bijvoorbeeld vragen allemaal om een plekje. Vraag een klusjesman, een badkamerexpert of interieurontwerper om een blik te werpen op je badkamer, en je zult versteld staan van de mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld dit bijzondere badmeubel: de loze ruimte onder de kuip wordt hier optimaal benut door de toegevoegde vakken en lades en is perfect voor die vele kleine zaken die je in de badkamer wilt opbergen.

Een bijkomend voordeel van deze tips is dat vele hiervan in bestaande badkamers aangebracht kunnen worden: je hoeft geen verbouwing te beginnen om een ruimer effect te creëren. Vernieuw simpelweg de verlichting, plaats een grotere spiegel, voeg tegeldecoratie of een vloermat met horizontale lijnen toe, vervang het douchegordijn met een glazen afscheiding en plaats of maak creatieve opbergers. Je zult het spectaculaire effect direct zien…

Zoek je nog meer badkamer ideeën? Lees dan verder over creatieve oplossingen voor de douche.

Heb je nog meer tips voor kleine badkamers? Deel je ervaringen bij de berichten hieronder of op het forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!