Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Kerst in de UK – Merry Christmas Deel 6

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Kerst in het Engelssprekende deel van de wereld kennen we als een groots festival waar ons moderne kerstfeest inmiddels grotendeels van afgeleid is: de kerstman, cadeaus, grootse diners, speciale drankjes, kerstliedjes, kerstversieringen, gevulde kousen en natuurlijk de kerstboom. Als grote voorbeelden op het gebied van het kerstfeest willen we vandaag een kijkje nemen bij de kersttradities die in de UK dit hele seizoen kenmerken en wie weet doe je er nog wat nieuwe ideeën bij op!

Het verhaal achter Santa Claus

 Huishouden door EuroNatale SRL
EuroNatale SRL

Babbo Natale

EuroNatale SRL

Zoals velen van ons wel zullen weten is de dikbuikige, gezellige, oude man in het rood met de lange baard afgeleid van onze eigen Sinterklaas, die weer afgeleid is van Sint Nikolaas: een katholieke bisschop uit vierde-eeuws Turkije. Er gaan vele legenden rond over de goede Sint, maar allemaal gaan ze over een rijke en gulle man die zijn rijkdom verdeelde onder de armen door hen in nood geschenken te geven. Eén bekend verhaal gaat dat Sint Nikolaas drie zussen hielp door geld voor hun bruidsschat door de schoorsteen van hun huis te laten vallen zodat hun vader hun bruidsschatten kon betalen. Eeuwen later is zo de figuur van de in rode kleren gestoken oude man ontstaan in de vorm van de Kerstman: een gulle man die kinderen cadeaus geeft met kerst.

Proost!

  door The White Company
The White Company

Christmas Range

The White Company

Kerstavond in Groot Brittannië bestaat meestal uit één belangrijk element: feestelijke drankjes drinken met familie en vrienden! In veel landen is kerstavond minstens zo belangrijk als eerste kerstdag zelf, maar hier zullen we vooral kijken naar 25 en 26 december. Vooral voor kinderen is kerstavond een heel spannende tijd, een gevoel dat alle Britse volwassenen zich nog goed kunnen herinneren. Kinderen hangen hun kous aan de schoorsteenmantel en proberen gespannen in slaap te komen, wetende dat de kerstman hen snel zal bezoeken en cadeaus onder de boom zal achterlaten die ze de volgende ochtend kunnen openmaken. Vergeet niet om koekjes en melk voor Santa Claus achter te laten (geen alcohol, want hij moet rijden), en een paar wortels voor zijn rendieren!

Kerst is eindelijk daar… Tijd om cadeaus open te maken en, natuurlijk, feest te vieren! Na het openen van de cadeaus is het tijd voor het ontbijt of, voor sommige Britse families, een bezoek aan de kerk voor de traditionele kerstdienst. De lunchmaaltijd op eerste kerstdag is de grootste maaltijd van de dag, en houdt een grote variatie aan vleessoorten in inclusief, natuurlijk, de traditionele gebraden kalkoen, compleet met alle vullingen en garneringen. Zodra zoveel gegeten en gedronken is als fysiek mogelijk is het tijd om op de bank te kruipen en weg te sluimeren tot het tijd is voor de avondmaaltijd, waar weer bij het begin begonnen wordt met een feestmaal.

De twaalf dagen van kerst

 Woonkamer door Farrow & Ball
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

“The Twelve Days of Christmas” is iets dat in veel liederen van Engelse oorsprong te horen is, maar wat betekent dit eigenlijk? Dit is een christelijke traditie dat begint op eerste kerstdag en tot 6 januari doorloopt en de geboorte van Jezus viert. Het is een periode van feesten, en hoewel dit niet meer strikt 12 dagen doorloopt, zijn er nog een aantal gewoonten van deze oude traditie overgebleven. Een ervan is de gewoonte de kerstboom op de laatste van deze 13 dagen, 6 januari, de deur uit te doen en alle decoraties uit huis te verwijderen. Dat niet te doen is ongeluk in huis halen! Daarom is het nog altijd overal standaard om in de eerste week na nieuwjaar de kerstboom weg te halen.

Kersttoespraak van de Koningin

De kersttoespraak, die ieder jaar door de koningin wordt uitgesproken, speelt ook een grote rol in Groot Brittannië. Terwijl wij allemaal bijkomen van onze kerstlunches houdt Koningin Elizabeth haar toespraak, gericht aan Groot Brittannië, de Commonwealth en eigenlijk de hele wereld. Deze traditie begon in 1932, toen Koning George V een toespraak hield dat een elementair onderdeel zou worden van het Britse kerstfeest.

Boxing Day

 Kantoor- & winkelruimten door Selfridges
Selfridges

Christmas Window

Selfridges

Tweede kerstdag, Boxing Day geheten in het Gemenebest , is traditioneel de dag waarop priesters het collectegeld uit de gaven doos of “box” (vandaar de naam Boxing Day) aan de armen uitdeelden en waarop rijke families de restanten van hun kerstfeesten aan de bedienden gaven. Tegenwoordig is het de dag waarop koopjesjagers zich naar het winkelcentrum begeven waar grote kortingen gegeven worden. Het afgelopen jaar alleen werd op tweede kerstdag meer dan 3 biljoen euro uitgegeven in Groot Brittannië.

Zoals je kunt zien is kerst een traditie dat vele eeuwen teruggaat en een feest is dat gulheid, religie, feest en, vooral, familie centraal stelt. Of je nu van kerst houdt voor de cadeaus, de vrije dagen, het eten of de koopjes, het gaat allemaal om tijd doorbrengen met je geliefden en het gezelschap van vrienden en familie.

Voor meer internationale kerst inspiratie kun je verder lezen in deel 5 van onze kerstserie: kerstmis in Italië.

Wat voor kersttradities spelen bij jou thuis een grote rol? Deel jouw festiviteiten bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!