Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Kerst in Italië – Merry Christmas Deel 5

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Kerst is wereldwijd misschien wel het meest geliefde feest van het jaar, en ook de gezelligste. In alle plaatsen waar we dit feest vieren zijn de straten gevuld met warme lichtjes die stad of dorp oplichten en in sommige landen zijn er kerstmarkten waar je glühwein, nationale lekkernijen en handgemaakte cadeaus kunt vinden voor vrienden en familie. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten werken wij bij homify in een groot internationale context en hebben zo een uniek perspectief op kerst in verschillende culturen. Vandaag willen we jullie vertellen over Italië!

Het begin

 Woonkamer door M&S
M&S

Christmas Lifestyle

M&S
M&S
M&S

In tegenstelling tot vele andere Europese landen beginnen de festiviteiten in Italië al in het vierde weekend voor 25 december, alhoewel het echte feest op 8 december wordt ingeluid: de dag van de Onbevlekte Ontvangenis in katholieke traditie. Italianen gebruiken deze dag (dat een officiële vrije dag is) om de kerstboom en hun huizen op verschillende manieren te versieren: sommigen hangen knipperende, gekleurde lichten op hun balkon, zetten kerststerren neer en versieren de voordeur met een traditionele krans van dennentakken.

Blinkende steden

Ieder jaar in December lichten steden meer op dan normaal. Verlichting in alle soorten en maten versieren de straten en grote kerstbomen verschijnen op alle pleinen om de kerstsfeer te verhogen. Stadscentra zijn vol van mensen met pakketjes en dozen om onder de boom te leggen.

St. Lucia

 Huishouden door Wood BC
Wood BC

Sapin COURCHEVEL

Wood BC

Ieder kerstseizoen reizen vele Italianen het land door om familie te bereiken en lunches en diners met elkaar delen op kerstavond, 25 december en tweede kerstdag. Een andere belangrijke dag is dat van Sint Lucia, dat op 13 december valt. In Sicilië, en vooral in Syracuse, is dit een heel belangrijk festival. Zo belangrijk, dat vele mensen voor de gelegenheid teruggaan naar hun geboorteplaatsen. Op deze belangrijke dag is het verboden brood en pasta te eten. In plaats daarvan worden verschillende traditionele recepten gebaseerd op rijst klaargemaakt, zoals arancini en cuccìa. In het noorden en zuiden van Sicilië brengt Sint Lucia daarnaast ook cadeaus aan brave kinderen in de nacht van 12 en 13 december.

Kerstavond

 Woonkamer door G. Wurm GmbH + Co. KG
G. Wurm GmbH + Co. KG

14473 – Winterkind Kantenhocker

G. Wurm GmbH + Co. KG

Na dagen van voorbereiding beginnen de eetfestijnen op kerstavond met een maaltijd rondom vis. Na het diner worden om middernacht de cadeaus uitgedeeld en uitgepakt volgens een spelletje Monopoly of aan de hand van verhalen over het afgelopen jaar. Voor hen die religieus zijn wordt de kerst mis bijgewoond. Gezinnen met kleine kinderen openen vaak pas op kerstochtend de cadeaus, nadat de kerstman geweest is!

De kerstdagen

 Eetkamer door gabel

Daarna komt het kerstdiner op 25 december waar je, ondanks de volle magen van de avond ervoor, van tortellini en andere regionale specialiteiten kunt genieten. In sommige delen van Abruzzo, bijvoorbeeld, is het zelfs gebruikelijk om een diner met wel elf verschillende soorten vis en groenten te bereiden. In Napels, een stad dat 's werelds mooiste kerststallen herbergt, worden typische lokale cakes in huis met alle ramen dicht gebakken en gefrituurd.

Maar, in welke regio je je ook bevindt, kerst in Italië is het feest dat je met je familie viert. In Emilia-Romagna, de geboorteplaats van tortellini, is de traditionele kerstmaaltijd tortellini in boullion met gepofte aardappels. Na het diner vinden we de cakes: panettone of pandoro. Het eerste zit vol met rozijnen en gesuikerd fruit, de tweede is bedekt met een laag witte poedersuiker.

Veel families vieren ook tweede kerstdag met een lunch of diner. Zoals we weten draait de Italiaanse cultuur om eten, en met kerst is dit niet anders…

Driekoningen

 Woonkamer door Farrow & Ball
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

De laatste dag van het feestseizoen is de Epifanie, of driekoningen: het feest op 6 januari waar voornamelijk de kinderen centraal staan. Het verhaal gaat dat Befana, een hele oude vrouw die op een oude bezem vliegt, kinderen bezoekt op de nacht van 5 op 6 januari en hun kousen, die boven de open haard of aan een raam hangen, met snoep of kolen vult. Kinderen die braaf zijn geweest gedurende het afgelopen jaar krijgen snoep, gedroogd fruit en kleine cadeaus terwijl de stoute kinderen hun kous vol kolen vinden.

Dit feest, dat buiten Italië nergens terug te vinden is, wordt op vele verschillende manieren gevierd afhankelijk van in welke regio je je bevindt. Op de Piazza Navona in Rome, bijvoorbeeld, is het plein gevuld met families en kinderen van iedere leeftijd die de dag doorbrengen op de Markt van de Epifanie. In Veneto, op de avond voor Epifanie, wordt een kampvuur aangestoken, geheten Foghera dat, afhankelijk van de rook, aangeeft hoe de oogst zal zijn. De Epifanie, waarmee we dit artikel afsluiten, wordt ook gezien als het einde van de gehele kerstperiode en is meestal de dag waarop de kerstboom buiten de deur gezet wordt.

Voor meer internationale kersttradities kun je ook lezen over kerst inPortugal.

Hoe vier jij kerst? Deel je plannen bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!