10 tips voor kleine keukens | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

10 tips voor kleine keukens

larapappers larapappers
Mediterrane keukens van Ossigeno Architettura Mediterraan
Loading admin actions …

De keuken is een belangrijke ruimte in huis en indien het optimaal is ingericht, is het het centrum van jouw woning; de plek waar iedereen elkaar ontmoet en waar er veel gezellige momenten beleefd worden. 

Daarom is het inrichten van jouw keuken een belangrijke stap en is het verstandig hier veel aandacht aan te besteden. Veel mensen denken dat het hebben van een kleine keuken een nadeel is, maar ook een kleine keuken kun je optimaal inrichten. Lees daarom deze 10 handige tips voor kleine keukens!

1. Optimaal denken

Jouw keuken is te klein? Niets is minder waar, wat namelijk belangrijk is is dat je jouw denkwijze verandert. Iedere oppervlakte in jouw keuken kun je namelijk benutten. 

Zo zie je dat bij deze keuken de hoogte in gewerkt is; aan een rek worden de pannen gehangen en er zijn twee houten planken bevestigd die voor extra opbergruimte zorgen. Tussen de oven en de muur is een smal rek geplaatst, opdat nog meer items opgeborgen kunnen worden.

2. Een smalle bar

Ook in een kleine keuken is er ruimte voor een ontbijttafel, namelijk een aan een smalle bar. Deze bar zorgt er namelijk voor dat je gezellig 's ochtends kunt ontbijten of 's middags een kopje koffie kunt drinken. Maar ook bij het voorbereiden van het avondeten is het gezellig als jouw partner, familielid of kennis gezellig aan de bar kan schuiven en het gesprek voortgezet kan worden.

3. Less is more

van homify Minimalistisch

Deze keuken is net een atelier; de keuken is strak en wit ingericht en het zonlicht wordt door de witte oppervlaktes weerkaatst. De kleine krukjes zorgen ervoor dat jij 's ochtends snel jouw ontbijt kan eten en de opvallende lamp zorgt voor een kunstzinnige sfeer in de verder steriele keuken. In dit geval is less zeker more.

4. De U-vorm

Om ruimte te sparen in een kleine keuken kan het keukenblad in een U-vorm geplaatst worden. Op deze manier zorg je voor veel ruimte in het midden van de keuken; dit maakt de keuken optisch groter. 

Houd echter rekening met de ramen, deze moeten natuurlijk niet vergeten worden. Heb jij hulp nodig bij het ontwerpen van jouw keuken? Raadpleeg dan gerust een professional.

5. Opbergruimte

Keuken van homify

Wat uiterst belangrijk is in kleine keukens, is de opbergruimte. Door voldoende opbergplek zorg je er namelijk voor dat rondslingerende items uit het zicht verdwijnen. 

Bij deze keuken is er optimaal gebruik gemaakt van de opbergruimte: in het gehele design kun je lades en vakken vinden.

6. Voldoende ramen

Ramen in de keuken zorgen voor veel licht en licht zorgt er weer voor dat de ruimte optisch groter lijkt. Ook zijn ramen belangrijk voor de ventilatie. Besteed daarom extra aandacht aan de ramen en denk goed na hoe de keuken optimaal wordt ingericht zonder dat de ramen uit het zicht verdwijnen.

7. Minimalisme

Skandinavisch Einrichten in einem alten Holzhaus in Tallinn Scandinavische keukens van Baltic Design Shop Scandinavisch
Baltic Design Shop

Skandinavisch Einrichten in einem alten Holzhaus in Tallinn

Baltic Design Shop

De perfecte stijl voor een kleine keuken is de minimalistische stijl. Met deze stijl zorg je er namelijk voor dat de ruimte ruim oogt, dat alles er altijd netjes uitziet en dat je dus met een gerust hart vrienden kunt uitnodigen. Om een minimalistische stijl ook echt door te voeren is het belangrijk dat je de keuken regelmatig opruimt. Een goede tip is daarom om een schoonmaakschema door te voeren en voor voldoende opbergruimte te zorgen. 

8. De mini-keuken

Is jouw woning zeer klein? Kies dan voor een keuken die je kunt verbergen. Zoals je op de foto ziet, kun je deze keuken namelijk met een schuifwand verbergen, erg handig! Heb je vrienden op bezoek, dan laat je de wand lekker dicht, wil je een maaltijd voorbereiden, dan schuif je de wand aan de kant en heb je een open keuken in de ruimte.

9. Materiaalmix

Een kleine keuken betekent niet dat het saai hoeft te zijn. In plaats van de minimalistische look kun je ook voor een gezellige materiaalmix gaan. Zoals je op deze foto ziet is de kleur wit aangevuld met houten elementen en een bakstenen muur.

10. Harmonie

Wellicht is de belangrijkste tip de laatste tip: welke stijl je ook kiest en voor welk materiaal je ook gaat, zorg voor harmonie. Harmonie zorgt er namelijk voor dat de ruimte nooit te groot of te klein oogt.

Bij dit project is er gekozen voor het natuurelement hout; door hout op verschillende manieren te laten terug keren in de keuken, is er een harmonisch geheel ontstaan. Ondanks dat er gebruik is gemaakt van een robuust materiaal, oogt deze keuken niet aan de volle kant. 

Heb jij behoefte aan meer inspiratie voor jouw keuken? Lees dan ook dit Ideabook over aanrechten.

Wij zijn benieuwd welke tip jou het meest aanspreekt!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!