Parket in huis, natuurlijke materialen als vloeroppervlak | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Parket in huis, natuurlijke materialen als vloeroppervlak

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Heart Oak van Dinesen
Loading admin actions …

Het warme gevoel dat parket in een inrichting geeft, is een bijzonder uitgangspunt voor een huiselijke inrichting. In dit Ideabook bekijken we welke soorten parket er zijn en zien we de invloed die parket heeft op zijn omgeving. Daarnaast bekijken we de verschillende manieren van leggen, wat betekent dat voor een ruimte? Er is namelijk een groot verschil tussen de leggingskunst van weleer, waarbij bijvoorbeeld vooral visgraatparket een hit was, en het parket dat nu aan een opmaat bezig is. De verschillen zitten 'm in de mate van strakheid, maar vooral ook in de huidige hang naar organische vormen in ons interieur. Natuurlijk bekijken we het parket in verschillende ruimtes. Zo zien we parket in keukens en in woonkamers. Wandel middels dit Ideabook met ons mee langs landelijke interieurs en moderne inrichtingen en doe inspiratie op!

Organische vormen

Bolefloor Eiken Rustiek Moderne muren & vloeren van Bolefloor B.V. Modern
Bolefloor B.V.

Bolefloor Eiken Rustiek

Bolefloor B.V.

In deze charmante parketvloer zien we de ware vormen van het gebruikte hout terug. Ongetwijfeld niet makkelijk om te leggen, horen wij de klussers denken.. maar het resultaat is er vervolgens wel naar. Doordat het parket bestaat uit vloeiende vormen krijgt de ruimte waarin de vloer gelegd wordt direct sfeer. Veel aankleding is er vervolgens niet nodig, en dat komt ons best goed uit in deze interieurtijden waarin 'less' eigenlijk per definitie 'more' is.

Versaillesparket

Shoreditch Project Moderne muren & vloeren van The Wood Galleries Modern
The Wood Galleries

Shoreditch Project

The Wood Galleries

Op de tweede foto die we aan ons Ideabook over parketvloeren toevoegen trekt dit Versaillesparket onze aandacht. De legging van het parket dankt zijn naam aan de gelijknamige stad waar Louis XIV zijn paleis bouwde. Inmiddels is dit soort parketvloer niet langer alleen voorbehouden aan vorsten maar zien we het parket ook terug in het 'dagelijkse'  interieur. In deze industriële ruimte is het een zachte toevoeging aan de ruwe materialen.

Parket in de keuken

Parket in de keuken Moderne keukens van Nobel flooring Modern
Nobel flooring

Parket in de keuken

Nobel flooring

In deze keuken zien hoe parket behalve een heel chique ook een extreem huiselijke indruk kan achterlaten. De brede houten parketstroken zijn in de lengterichting naar de deur toe gelegd. De keukenplanner heeft hiermee de lengte van de keuken knap benadrukt. Doordat de knoesten in het parket nog zichtbaar zijn komt het landelijke beeld sterk naar voren. Knap gedaan is het koppelen van de kleur van het parket aan de kleur van de dwarsbalken. Door deze kleuren overeen te laten komen ontstaat een mooi geheel. Deze landelijke keuken is hiermee een goed voorbeeld van hoe parketvloeren warmte kunnen geven aan een ruimte. 

Visgraat parket

Rustic Herring bone Parquet Rustieke woonkamers van Artistico UK Ltd Rustiek & Brocante
Artistico UK Ltd

Rustic Herring bone Parquet

Artistico UK Ltd

In deze moderne woonkamer is het de visgraat parketvloer die ons direct opvalt. De steeds haaks op elkaar volgende parketdelen vormen in verschillende houttinten een mooi geheel. Visgraatparketvloeren kennen hun herkomst in de jaren '30 en zijn daarmee een klassieke interieurkeuze. Het is dan ook opvallend de klassieke legging in een moderne en lichte woonkamer als deze terug te zien. Interessant is bovendien hoe ook hier de langste kant van de woonkamer benadrukt wordt door de parketvloer naar de verste hoeken te laten 'wijzen'.  In combinatie met de warme tint van de bank en het vele wit en licht tilt de visgraatparketvloer de hele ruimte naar een hoger niveau.

Donker en breed

Heart Oak van Dinesen
Dinesen

Heart Oak

Dinesen

Deze rustieke parketvloer is een moderne tegenhanger van de visgraat parketvloer die we hierboven zagen. De brede stroken in donkere tinten zetten de sfeer in deze rustige woonkamer. Door voor een donkere vloer te werken in een verder vrij lichte ruimte ontstaat een scherp contrast. De ruimte kan hierdoor makkelijk leeg en ongastvrij lijken. In deze ruimte is het verschil in kleur tussen parketvloer en wanden slim opgelost door voor donkere meubels te kiezen. De donkere 'egg chair' is daarbij een klassieke keuze die de kleur van de vloer slim doortrekt naar boven.

Zwarte parketvloeren

Leefruimte in parket Moderne muren & vloeren van Nobel flooring Modern
Nobel flooring

Leefruimte in parket

Nobel flooring

Alsof het nog niet donker genoeg was met de vorige parketvloer blijken we nu nog een tint dieper te kunnen gaan. In deze klassieke woonkamer kijken we naar een diep zwart gelakte parketvloer. Deze vloer, eveneens gelegd in breed visgraatmotief, benadrukt de oppervlakte van de ruimte op een prettige manier. Ook hier wijst de legging de breedte van de ruimte in. De diepzwarte kleur is bovendien een uitgesproken basis om de rest van de ruimte op in te richten. Met een originele haard en de ensuite-deuren krijgt de ruimte die in eerste instantie vooral klassiek zou overkomen nu een meer moderne invulling.

Strak parket

Woonhuis Ter Borch, Groningen Moderne woonkamers van De Zwarte Hond Modern
De Zwarte Hond

Woonhuis Ter Borch, Groningen

De Zwarte Hond

De lange banen van de parketvloer die we in deze lichte woning zien, benadrukken de lengte van de ruimte. Omdat er gekozen is voor parket dat uit een enkel soort tint bestaat, veel kleurafwisseling kunnen wij niet ontdekken, trekt het slechts heel subtiel de aandacht. Wat we in deze woonkamer vooral ontdekken is hoe parket niet altijd een eye-catcher hoeft te zijn. In deze ruimte is het puur gelegd als basis en als neutrale ondersteuner van de rest van het interieur. De tinten uit de rest van de inrichting bouwen subtiel voort op deze basis. Door te kiezen voor neutrale natuurtinten en hier en daar wat zwart blijft zoveel mogelijk licht in deze ruimte behouden.

Warmte door parket

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten Moderne woonkamers van KENK architecten Modern
KENK architecten

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten

KENK architecten

Waar we hierboven de neutrale versie van een moderne parketvloer zien, laten we in deze foto zien hoe parket ook meer uitgesproken warmte kan brengen. In deze woonkamer zien we hoe de parketvloer een groot deel van de warmte van de ruimte voor zijn rekening neemt. Aangevuld met de warme abrikoostint van het poefje, mooi gekozen in een inrichting die verder vrij sober is, wordt de vloer optimaal ingezet. Opvallend is in deze ruimte hoe de verspringende stroken van de vloer en de subtiel verschillende tinten voor wat extra levendigheid zorgen.

Hout op hout

Prins Hendrikstraat Moderne woonkamers van De Werff Architectuur Modern
De Werff Architectuur

Prins Hendrikstraat

De Werff Architectuur

We noemen de parketvloer in deze ruimte in ons parket-ideabook omdat we hiermee kunnen illustreren hoe verschillende soorten hout samen een mooi geheel kunnen vormen. Het lichte hout van de parketvloer beslaat in deze woonkamer de gehele ruimte en wordt aangevuld met lichte tinten. Op de voorgrond komen we een subtiele bijzettafel tegen die in kleur mooi aansluit bij de parketvloer. Dat deze zelfde tint verderop terug lijkt te komen in de stoelen is vervolgens ongetwijfeld geen toeval. Met een donker dressoir aan de linkerzijde krijgt de ruimte zijn verdere diepte.

Moderne visgraatvloer

Woonkamer met gashaard Moderne woonkamers van Architect2GO Modern
Architect2GO

Woonkamer met gashaard

Architect2GO

Aan het einde van dit Ideabook over parketvloeren richten we nog een enkele keer onze blik op de oude vertrouwde visgraatvloer. In deze moderne en witte ruimte komt de klassieke parketvloer wederom prachtig tot zijn recht. In deze ruimte zien we dan ook goed hoe er verder geen vloerkleden of extra decor aan te pas komen om de ruimte in te richten. Met een parketvloer zoals deze, gelegd in levendige en lichte tinten, is extra aankleding ook bijna overbodig. Toch is het mooi te zien hoe er voor zachte pasteltinten is gekozen voor de stoelen, een kleine aanvulling in kleur is daarmee al voldoende om het parket tot zijn recht te laten komen als basis voor het huis.

Kleur bekennen

Slim maatwerk Moderne woonkamers van homify Modern
homify

Slim maatwerk

homify

De laatste woonkamer die we bezoeken is een modern ingerichte ruimte met een enorme hoekbank en dito vloerkleed. De grijze tinten waaruit het interieur opgebouwd is hadden kil over kunnen komen, ware het niet dat het parket er warmte aan toevoegt. De warme donkere parketvloer staat in deze ruimte niet op zich. Naast de strakke parketvloer in warme kleur is er ook op twee andere manieren hout toegevoegd aan de ruimte. De subtiele optie van de twee is de robuuste bijzettafel, maar het is de inbouwkast die de inrichting echt naar een hoger niveau weet te tillen. Door de kleur van de greeploze deurtjes vrijwel naadloos af te stemmen met de kleur van de vloer wordt de warmte herhaald. Een waardig einde van onze zoektocht naar geslaagde parketvloeren.

Wat vind jij de mooiste parketvloer die je nu gezien hebt? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!