Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Kerstfeest in Portugal – Merry Christmas Deel 4

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Ook het kleinste landje krijgt hier bij homify aandacht als het gaat om kersttradities, en het is altijd weer verrassend hoe verschillend sommige gebruiken en tradities zijn. Wat je misschien niet zou verwachten is dat kerst in Portugal heel anders is dan in Spanje en juist meer lijkt op hoe kerst in Brazilië gevierd wordt. Hoewel in alle landen vrede op aarde en alle mensen een welbehagen centraal staat met kerst gaan we hier weer stilstaan bij een aantal verschillen in de manier waarop dit gevierd wordt in de komende feestdagen.

De boom en de kribbe

De kerstboom is in Portugal (net als in vele andere landen) al een poos een must-have met kerst. De uitvoering zal van huis tot huis verschillen, maar is altijd een of andere vorm van kerstballen, lichten en individuele ornamenten, zoals we dat van de traditionele kerstboom kennen. Ook is het traditie in Portugal, net als in vele andere landen, om een kerststal te maken en neer te zetten. Veel stalletjes staan in het raamkozijn, naar buiten gericht, om kerst ook op straat zichtbaar te maken. Zo staat het kerstverhaal en de geboorte van Jezus overal in Portugal centraal, evenals de andere kerstfiguren die bij dit belangrijke verhaal horen.

Kerstavond

 Eetkamer door M&S
M&S

Christmas Lifestyle

M&S
M&S
M&S

Net als in Brazilië is het diner op kerstavond een vast moment waarop iedereen in Portugal met elkaar rond een tafel gaat zitten en van een typisch diner van kabeljauw, kalkoen of, uniek voor Portugal, octopus geniet. Ook hier worden op kerstavond, na de uitgebreide maaltijd, de cadeaus uitgewisseld en met familie en vrienden. In welke vorm en met welk menu ook, dit is het moment waarop vrede en liefde heerst en gezelschap de belangrijkste activiteit vormt.

De cadeaus

Zoals al even genoemd worden na een kerstdiner op 24 december de cadeaus uitgewisseld. Om precies te zijn gebeurt dit klokslag 12 uur, als het 25 december is geworden. Er zijn delen van Portugal die wachten tot eerste kerstdag om de cadeaus uit te delen, waarbij er traditioneel een schoen bij de haard of onder de boom gezet wordt om deze cadeaus in te doen. In tegenstelling tot veel andere landen zijn deze cadeaus vaak heel persoonlijk en zelf gemaakt. Zelfgemaakt snoep of een zelfgemaakt cadeau wordt bijzonder gewaardeerd door het persoonlijke karakter dat mensen weer dichter bij elkaar brengt.

Voor kinderen

Ook advent is belangrijk in Portugal, net als bijvoorbeeld in Duitsland, en in beide landen kunnen vooral kinderen maar ook volwassenen genieten van een adventskalender die de dagen aftelt tot kerstdag. Advent is de vier weken voor kerst, en is deel van het kerkelijke kalender dat in veel landen nog heel belangrijk is. Naast de adventskalender is ook de krans een symbool van advent en het gebruik ervan in het interieur en aan de deur is een eeuwenoude traditie. In de laatste jaren wordt advent steeds meer bijgehouden door een reeks vakjes of doosjes waarin chocola of andere kleine cadeautjes verstopt zitten: voor iedere dag één.

Licht

Tenslotte kijken we nog even heel kort bij Portugal naar binnen met oud en nieuw. Zoals de naam al zegt gaat het hier om de wisseling van het oude naar het nieuwe, en dit idee wordt in Portugal heel serieus genomen. Oudejaarsavond is een moment om stil te staan bij het afgelopen jaar en je af te vragen wat het nieuwe jaar zal brengen: hoop en licht voor de toekomst staan hierbij centraal, gesymboliseerd door de vele lichtjes die door heel Portugal rond de feestdagen schijnen. Er wordt natuurlijk met champagne getoost, veel gezoend en elkaar veel goeds gewenst. Daarnaast wordt klokslag 12 uur, als bij ons het vuurwerk losbarst, 12 druiven gegeven: 1 voor iedere wens voor de komende maanden van het nieuwe jaar. Alle aandacht is dus gericht op nieuwe en positieve dingen.

Wil je nog meer kersttradities leren kennen? Lees dan ook over kerstmis in Brazilië.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!