Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Bijzondere Verbouwingen | Van Fabriek tot…

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Het derde exemplaar in de reeks bijzondere verbouwingen is deze textielfabriek die tot een multifunctioneel bouwwerk is omgevormd. Het in 1856 door de 17-jarige Nathan Jacob Menko opgerichte textielbedrijf (de naam prijkt nog op de watertoren) werd een van de meest succesvolle fabrieken in Enschede, tot de vuurwerkramp een groot deel van de gebouwen wegvaagde. Nu echter is het resterende bouwwerk in een basisschool en appartementencomplex omgetoverd. Hieronder zien we het prachtige resultaat.

Wonen in een fabriek:  Exhibitieruimten door het architectenforum
het architectenforum

Wonen in een fabriek

het architectenforum

Uit een ramp herboren

Voor de renovatie...:  Exhibitieruimten door het architectenforum
het architectenforum

Voor de renovatie…

het architectenforum

Bij de vuurwerkramp in Roombeek, Enschede werd alleen het opslaggebouw dat we hier kunnen zien, bespaard gebleven. Aangezien katoen en wol in hun ruwe vorm bijzonder brandgevaarlijk zijn vinden we hier ook het kenmerkende watertorentje, noodzakelijk voor eventueel bluswerk. In de gevel zien we verder nog de sporen van de verwoeste spinnerij dat oorspronkelijk bij de fabriek behoorde. Uit deze ramp is echter iets moois tevoorschijn gekomen in de vorm van een levendig, multifunctioneel gebouw dat het verleden een plaats geeft in een modern heden.

Oud en nieuw

Aanbouw t.b.v. basisschool:  Evenementenlocaties door het architectenforum
het architectenforum

Aanbouw t.b.v. basisschool

het architectenforum

Een van de mooiste manieren waarop het verleden is ingekapseld in het heden zien we hier in het profiel van de nieuwe aanbouw. De gevelsporen van de verwoeste spinnerij zijn zowel bedekt als onthuld door de vorm van deze aanbouw dat de lijn van het oude bouwwerk volgt. De moderne, open vormgeving wijst daarbij tegelijk naar een toekomst dat toepasselijk gemaakt wordt door het gebruik als basisschool.

Nieuwe functies

Door zich te laten leiden door het bestaande skelet heeft het Architectenforum in de oude fabriekshallen en -ruimten niet alleen een basisschool maar ook woon/werk maisonettewoningen kunnen ontwikkelen die op bijzondere manier gebruik maken van de hoogte: met dubbelhoge serres op alle buitenhoeken, een penthouse dat het watertorentje in zich geïntegreerd heeft en vergrote kozijnopeningen zijn hoge, lichte en ruime kamers en lokalen ontstaan die het wonen en leren ondersteunen. Door renovatie en verbouwing is zo het gespaarde verleden vereert en omgebouwd tot een functioneel, vernieuwend en prachtig resultaat dat nieuw leven ondersteunt en ontwikkelt.

Wil je nog meer bijzondere verbouwingen zien? Lees dan hier verder over de prachtige herbestemming van een postkantoor.

Wat vind jij van dit herbestemmingsproject? Deel je mening bij de berichten hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!