Bijzondere Verbouwingen | Van Postkantoor tot Woning

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

De tweede in onze serie bijzondere verbouwingen vinden we helemaal in het zuiden: in Maastricht. Aan de Vrijhof in deze antieke Romeinse stad staat een prachtig staaltje baksteen-expressionisme in de vorm van een postkantoor uit 1915. Inmiddels niet meer als zodanig gebruikt huist dit monument sinds 2013 2415 m² aan tijdelijke appartementen, die allemaal uniek zijn maar ook allemaal op een prachtige manier het verleden en de toekomst herbergen. We laten je hier het indrukwekkende resultaat zien.

The Post

The Post is een project van Wiel Arets Architects (WAA), een Nederlands-Zwitsers architectenbureau dat projecten in Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika uitvoert. Hoewel internationaal gericht heeft de oprichter van WAA, de in Heerlen geboren en getogen Wiel Arets, ook oog voor lokale projecten, waarvan dit postkantoor in Maastricht er één is. Dit monumentale gebouw is door WAA extern compleet behouden, waardoor de in Amsterdamse School stijl gebouwde gevel nog altijd het straatbeeld bepaalt. De binnenplaats en de interne ruimten herbergen echter veel eigentijdse verrassingen.

Oud ontmoet nieuw

Aan de kant van de binnenplaats vinden we de eerste verrassing: de glazen aanbouw met het ruime terras van waaruit de tijdelijke bewoners van dit appartement van dit oude deel van Maastricht kunnen genieten. Het lichte, transparante ontwerp wordt prachtig opgenomen door het oude deel en de subtiele glazen afscheiding van het terras verstoort het beeld niet.

Uitzicht

Hier vangen we een glimp op van het unieke interieur en het typerende uitzicht over de oude binnenstad van Maastricht. Het vele glas zorgt hier voor een open en licht interieur dat een spectaculair overzicht biedt van de omgeving.

De appartementen

Dankzij de oorspronkelijk compleet andere functie van dit gebouw is ieder van de 19 appartementen uniek in vorm, oriëntatie en indeling. Aan woongemak is echter gedacht, want de interne constructie, dat ongeschikt was voor bewoning, is volledig verwijderd en interne afscheidingen zijn neergehaald. Hoewel een aantal unieke en beschermde constructies behouden is gebleven zijn zo prachtige woningen ontstaan met moderne functionaliteit en design.

Het interieur

Het interieur van de appartementen is niet zomaar ontstaan: iedere wooneenheid is voorzien van een LaCucina keuken die we hier kunnen zien: door WAA ontworpen voor Alessi. Ook de badkamer is uitgerust met Alessi design en in de woonkamers is de Siamese Chair te vinden, ontworpen door Lensvelt. De stijl van alle 19 tijdelijke appartementen is zo door het gehele gebouw doorgevoerd met in iedere woning een geheel eigen effect. In alle ruimten vinden we echter het lichte, frisse en moderne interieur terug dat op bijzondere manier harmonieert met de monumentale context.

Behoud

Hoewel de interne ruimten grotendeels van hun oude constructies zijn ontdaan zijn er een aantal beschermde elementen die op bijzondere manier geïntegreerd zijn in het interieur. Naast de façade met de twee unieke balkons is ook de gietijzeren balustrade langs deze centrale trap behouden gebleven en vormt zo een decoratief element in het verder minimalistische ontwerp.

Voor meer unieke verbouwingen kun je hier verder lezen over de herbestemming van een kerkgebouw in Bussum.

Of ontdek meer bijzondere projecten door architectenbureau WAA.

Wat vind jij van de manier waarop oud en nieuw hier geïntegreerd zijn? Deel je mening door hieronder een bericht achter te laten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!