De mancave, het recht van elke man | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De mancave, het recht van elke man

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Klassieke mediakamers van raumdeuter GbR Klassiek
Loading admin actions …

Het lijkt wel of de mancave inmiddels het recht van elke man is en ach, wie zijn wij om dat idee te ontkrachten. De mancave is een hit, een plek waar elke man tot zichzelf kan komen en zich even volledig terug kan trekken. Welke spullen we in de mancave tegenkomen is natuurlijk afhankelijk van de (hol)bewoner ervan. Van mediaruimte tot schuurtje en van bar tot poolpafel, het kan allemaal. En misschien staat er wel gewoon enkel en alleen een bank in, gewoon om je even helemaal te onttrekken aan de waan van de dag.

In dit Ideabook bekijken we verschillende mancaves maar ook elementen die in die mancaves niet zouden misstaan. Kijk dus in dit ideabook met ons mee hoe in elk huis een eigen mancave ingericht kan worden.

Mancave in het woud

Echte mannen houden ervan een fikkie te stoken. Daarom mag een 'fire pit' in de mancave niet ontbreken. Op deze foto zien we hoe aan het vuur alle ruimte wordt gegeven door buiten op de veranda een prachtige fire pit in te richten. Met een veranda als deze zien we dat de mancave niet altijd binnenshuis gebouwd hoeft te worden, ook buiten kan de man aan zijn mancave trekken komen wanneer de ontwerper daar zijn zinnen toe zet. Omgeven door fijne stoelen en extra dekens om de frisse wind te bestrijden, is dit niet alleen een mooi element voor de ware mancave liefhebber, maar ook voor romantische avondjes met een geliefde. Op die manier komen twee werelden prachtig bij elkaar.

Ruwe muren in de mancave

Een flauwe grap over de mancave als (aan)recht voor elke man is met deze keuken als beginpunt natuurlijk snel gemaakt. Toch vinden we het een mooi uitgangspunt om ons Ideabook mee te starten. Met deze keuken als start is het namelijk direct duidelijk dat er een mancave schuilgaat in elke ruimte van het huis. In de keuken zien we de mancave elementen terug in het gebruik van materialen en de soorten apparatuur die zijn uitgekozen. De ruwe bakstenen muren laten een mannelijke indruk achter en met het hardstenen aanrecht kan elke man voor de dag komen. Qua inbouwapparatuur valt ons direct de grill op, een must-have in elke zichzelf respecterende mancave keuken. De bar die we aan de voorzijde van deze mancave zien is een aspect dat we in dit Ideabook over mancaves nog vaker tegen gaan komen. Ten slotte valt ons oog op de details aan de muur, hoe mancave-waardig wil je het hebben? De deksels van biervaten zijn natuurlijk de enige waardige decoratie voor deze mancave keuken.

Luxe mancave

Woonvilla Blaricum Moderne mediakamers van Kabaz Modern
Kabaz

Woonvilla Blaricum

Kabaz

De functie van een mancave is de man de gelegenheid te geven zich even helemaal terug te trekken. Weg van alles dat niet 'mannelijk' is, zich even helemaal af te sluiten van de wereld om 'm heen. Mannelijk zijn, het mag in de mancave. In de mancave die we in deze woonvilla in Blaricum tegenkomen kan het niet anders dan dat de slagingskans daarvoor 100% is. We zien luxe rode kussens, we zien een bar, een pooltafel en een enorm tvscherm dat natuurlijk niet mag missen in de mediakamer. In deze mancave kan een man echt man zijn, zonder consessies te doen. Nouja, dat enorme buddhahoofd neigt ergens wel naar het vrouwelijke spectrum, maar laten we wel wezen, ook het mannenoog wil qua interieurinrichting wel wat.

De industriële mancave

Door naar een volgende mancave om te bewonderen. Hier treden we een appartement in Sofia binnen. De industriële look spreekt direct aan, maar mag de titel mancave nog niet wegdragen. Waar we dan wel voor overstag gaan? De treintjes zijn een mooi begin. De mancave is er voor de man, een ruimte waarin alles mag wat hij wil, zonder schaamte. Is het gitaarspelen? Aan gitaren geen gebrek. Wil de mancave bezitter in contact blijven met zijn innerlijke kind? De treintjes staan er klaar voor. Deze mancave is vervolgens mooi afgemaakt met mannelijke materialen. De verlaging van het plafond is door de architect slim ingestoken. Op die manier behoudt de industriële ruimte toch een zekere sfeer. En laten we wel wezen, zelfs mancaves kunnen niet zonder sfeer.

De mancave pur sang

van homify

Tijd om even helemaal terug te gaan naar de mannelijke roots. De jager en verzamelaar mag dan in het moderne leven enigszins uit ons verdwenen zijn, de mancave is de aangewezen plek om weer met deze oorsprong in aanraking te komen. De mancave die we hier zien is precies daarvoor ingericht. Van hertenkop tot stoere wapens en een werkbank. Deze mancave roept de oermens in ons op en zorgt dat hij tot zijn recht komt. Toegegeven, het zal niet ieders smaak zijn, maar als dit het beeld is dat je bij een mancave hebt dan kan het niet anders dan dat dit je paradijsje is.

Een bar, rustpunt in de mancave

Na een drukke dag een biertje drinken, het kan als je een mancave hebt aan je eigen bar. Deze mancave is daarbij een nobel streven. Dat deze mancave bedoeld is om je als man even helemaal terug te trekken in je eigen wereld spreekt voor zich. We zien in deze mancave een tot de nok toe gevulde baropzet met zelfs een eigen oven. Op die manier maak je zelf e broodnodige snacks die de avond in de mancave helemaal afmaken. Als kers op de taart zien we in de mancave bar ook nog een kleine popcornmachine en zelfs een surround-sound systeem.

Sporten in de mancave

Woonvilla Blaricum Moderne fitnessruimtes van Kabaz Modern
Kabaz

Woonvilla Blaricum

Kabaz

Deze ruimte is ingericht in dezelfde woonvilla in Blaricum die we hiervoor bezochten. Behalve de loungeruimte die we zojuist zagen, een ruimte waarin de nadruk van de mancave vooral gaat naar de innerlijke mens, is er ook gedacht aan het uiterlijk van de mancave bewoner. Ook hier is het stempel mancave een verdiende, want deze gym is jaloersmakend! Sporten is goed voor lichaam en geest en mochten we dan toch een mancave vanaf de basis inrichten dan hoort een sportzaal er zeker in thuis. In deze gym zien we dat zowel aan cardio als aan krachttraining is gedacht, ook in uitvoering dus perfect ingericht.

Mancave in de werkkamer

Niet elke mancave hoeft (gelukkig) zo'n uitgesproken mannelijke sfeer te hebben als hierboven. Soms zit het creëren van een mancave 'm in de kleine details. In deze luxe werkkamer zien we dat terug in zowel de opbouw van de ruimte, puur functioneel, als de lederen stoel, een goed mancave statement, als in de afwerking. Voor die afwerking richten we onze blik vooral op de print van Darth Vader. Een statement natuurlijk die alleen door echte oprecht mannen begrepen kan worden. Naast de print in deze mancave werkruimte valt ons ten slotte ook het kleurgebruik op. Al eerder haalden we aan hoe functionaliteit in de mancave vooropstaat. Ook in het kleurgebruik van deze mancave werkruimte, geen kleuraccent teveel, zien we die stelling bevestigd.

Pool is cool

We sluiten dit ideabook af met een element dat een mancave tot een echte mancave maakt: een eigen pooltafel. Hierboven zagen we al hoe een kleine toevoeging zoals een speelgoedtrein sommige volwassen mannen tot het diepste kan roeren. Een pooltafel kan datzelfde spelelement in een woonruimte brengen. Bijkomend voordeel van een pooltafel ten opzichte van een speelgoedbaan is dat pool ook samen gespeeld kan worden. Daarmee verwordt de mancave tot een sociale ruimte waarin vrienden samen hun uren door kunnen brengen. En wie weet, misschien mag er ook wel eens een vrouw meespelen.

Pool is cool II

Stolpboerderij in Noord - Holland Moderne mediakamers van Decoussemaecker Interieurs Modern
Decoussemaecker Interieurs

Stolpboerderij in Noord – Holland

Decoussemaecker Interieurs

De laatste mancave die we voor dit Ideabook bezoeken is de overtreffende trap van de ruimtes die we hierboven zagen. Deze mancave is volledig ingericht om aan alle wensen van de moderne man te voldoen. En eigenlijk zien we in deze ruimte ook hoe mannen, van welke leeftijd dan ook, nooit echt volwassen worden. Wat is er heerlijker dan je na een dag hard werken in de volwassen wereld terug te trekken in je eigen ruimte. In deze mancave is de man omgeven van alle spelletjes, schermen en drank die hij maar kan wensen. Zelfs het ledlicht is in deze ruimte ongetwijfeld naar sfeer aan te passen. Een heerlijk vooruitzicht, een mancave als deze.

Wat vind jij van de mancaves die je nu hier gezien hebt? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!