Een groene wand: prachtig & gezond | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een groene wand: prachtig & gezond

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Mediterrane tuinen van thesustainableproject Mediterraan
Loading admin actions …

Het ziet er prachtig uit zo'n verticale wand met groene planten, zowel binnen als buiten. Er zijn allerlei verschillende soorten verticale wanden mogelijk met elke variëteit aan bloemen en planten. Zo kun je de wand tot een echt artistiek muurschilderij maken met bijvoorbeeld een tropische wand of een wand met alleen maar mos- en vetplanten. Zo'n wand ziet er niet alleen maar prachtig uit maar is ook nog eens heel gezond. Planten reinigen afvalstoffen uit de lucht en brengen meer zuurstof in een ruimte. Geen overbodige luxe want onze lucht is over het algemeen zeer vervuild. Een verticale tuin kan eenvoudig zijn maar kan ook complexer zijn afhankelijk van de wensen. In dit Ideabook tonen we zes prachtige verticale tuinen en vertellen we hoe je deze groene trend in huis kunt neerzetten.

Bamboewand

Heb je een schutting of muur in de tuin? Dan heb je de ideale basis voor een groene muur in je tuin. Een verticale tuin geeft een idee van een oneindigheid aan ruimte en tuin doordat de tuin niet alleen horizontaal is maar ook de hoogte in gaat. In de afbeelding hierboven zien we een weelderige verticale tuin met verschillende soorten bloemen en planten in bamboe bakken. Je kunt zelf iets maken of bakken ophangen maar er zijn ook allerlei kant-en-klare systemen te koop. Zo bestaan er systemen met openingen en een ingebouwd drainagesysteem die je aan de schutting kunt bevestigen maar ook complete staande muren met een verticaal plantsysteem die je zo kunt neerzetten in de tuin. Kijk hier voor meer tuinideeen.

Een zee aan kleurenpracht

Hier zien we zo'n voorbeeld van een verticale plantenwand die een echte muurschildering vormt met een zee aan kleuren en vormen van verschillende planten en bloemen. Een lust voor het oog!  Een van de geheimen waardoor de planten op zo'n muur gezond blijven en goed groeien is het gebruikte substraat als bodem. Dit is van een speciale kwaliteit die ook regelmatig gecontroleerd wordt. Ook is het van groot belang om de juiste omgevingsomstandigheden te hebben voor de planten. Kamerplanten hebben daarbij andere zorg nodig dan buitenplanten. 

Vetplanten

We kennen Sedum al van de rotstuinen maar van deze vetplanten kun je ook een prachtige verticale muur maken. Het zijn makkelijke planten die weinig licht en water nodig hebben. Hun variëteit aan kleuren van lichtgroen tot donkergroen en diverse rood tinten maakt de creatie van prachtige composities mogelijk in je verticale wand. Stel je eens voor dat je hier elke dag op uit kijkt in plaats van op die kale schuttingwand!!

Groene muur als scheidingswand

Een groene muur kun je ook prima binnenshuis plaatsen. Hier zien we hoe prachtig zo'n groene muur kan zijn als scheidingswand tussen twee ruimtes. Losse kamerplanten worden overbodig met deze oase aan groen in huis! Experts raden voor een gezonde groene muur een evenwicht in pH- en zoutgehalte, een goede drainage en goede substraatondergrond aan zodat de gezondheid van de planten homogeen is. Met een verticale tuin kun je ook een wintertuin binnen maken, waarmee je ruimte bespaart door de verticale opstelling. Denk ook eens aan een plantschilderij. 

Natuurstenen plantenwand

Besluit je om een muur in huis te maken met een aantal nissen van natuursteen of -pleister dan kun je daar ook een aantal open ruimtes in maken en op die manier je groene wand in huis creëren. Hier zien we een prachtig voorbeeld van zo'n muur met verschillende varianten aan groene varens. De varen is met zijn fijne blad en kleine blaadjes een prachtige blikvanger voor zo'n verticale wand. Deze plant vraagt echter wel veel licht en regelmatig water en is dus een wat gevoeliger plant dan bijvoorbeeld een Sedum. 

Tropische overvloed

Wow! Goddelijk zo'n overdadige tropische voorgevel! We zien steeds vaker gevels met verticale tuinen en gevels zijn daar natuurlijk bij uitstek geschikt voor! Wil je zo'n tropisch effect zoals op deze foto dan moeten de planten daarvoor wel zorgvuldig worden uitgezocht. De planten met dit type structuur op deze muur geven de indruk alsof zij op een vlakke bodem staan. Dit type verticale tuin is wel wat complexer om aan te leggen omdat er een systeem nodig is dat de aarde vasthoudt en er een goed drainagesysteem nodig is. Maar het is de moeite waard, vind je niet? Wil je meer weten over hoe je zo'n groene wand aanlegt? Lees dan ook dit artikel.

En doe jij mee aan de groene trend? Ben je geinspireerd om een verticale plantenwand te maken? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!