Schitterende huizen in de Bauhaus stijl | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Schitterende huizen in de Bauhaus stijl

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderne huizen van b2 böhme PROJEKTBAU GmbH Modern
Loading admin actions …

Het is nauwelijks te geloven maar de Bauhaus stijl bestaat al meer dan honderd jaar en is nog altijd even populair. Het strakke, rationele en functionele ontwerp van deze architectuur die in de jaren twintig ontstond, is tegenwoordig nog net zo hip en zeker favoriet inzake de bouw van nieuwe huizen. De coole minimalistische esthetiek is door en door modern en super stijlvol. Geen wonder dus dat er tegenwoordig nog zoveel huizen in deze stijl worden gebouwd. We tonen je een aantal indrukwekkende projecten en leggen wat meer uit over de kenmerken van deze bouwstijl…

De vorm van een Bauhaus huis

Huizen in de Bauhaus stijl hebben meestal een kubus- of grafische vorm. Ze zijn dus blokvormig met een duidelijke strakke belijning en een plat dak. Daarnaast zijn grote glasoppervlaktes een ander kenmerk van de Bauhaus stijl. Kenmerkend zijn ook de ramen die om de hoek gaan zoals we zien in ons voorbeeld met een Hanlo huis.

Ramen in de hoofdrol

Zoals reeds genoemd, zijn de grote raampartijen, schuifdeuren en glaspanelen kenmerkend en vormen een centraal element in de Bauhaus stijl. Zo ontstaat er aan de binnenzijde niet alleen maar een ruime hoeveelheid licht en lucht maar worden ook de grenzen tussen binnen en buiten vervaagd. Er ontstaat een naadloze, vloeiende overgang tussen de architectuur en binnenarchitectuur van het huis en de omliggende omgeving.

Kleurrijke accenten

Naast zwart en wit zijn de basiskleuren rood, geel en blauw de meest voorkomende kleuren die in de Bauhaus stijl worden gebruikt. Meestal staat een goed afgestemd kleurenpalet in het middelpunt met alle kleuren die tussen beide polen zwart en wit liggen zoals natuurtinten en zand- en beige nuances. In dit voorbeeld zorgen de grijze platen van de bovenste kubus voor een link naar de kerk op de achtergrond. Door deze treffende verbinding vormen deze bouwstijlen uit twee verschillende eeuwen een mooi en passend contrast.

Materialen in het Bauhaus huis

De Bauhaus stijl kenmerkt zich vanaf de begintijd van deze architectuur stijl door het gebruik van absoluut nieuwe materialen. Staal, chroom, aluminium, glas, cement en beton staan in het middelpunt van de belangstelling. Ook kiest men tegenwoordig binnen de Bauhaus stijl nog steeds voor moderne materialen en worden daarbij graag spannende en opvallende contrasten aangebracht in de structuren en vormen. 

Geraffineerde en praktische details

Moderne huizen van homify Modern

De Bauhaus stijl ziet volledig af van overtollige elementen, extravagante vormen en in het zicht springende details of ornamenten. Het ontwerp richt zich op minimalisme en een duidelijke lijnvoering. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen accenten worden aangebracht. Opdat het geheel niet kil of saai wordt, zijn aan de buitenzijde van deze woning opvallende houten luiken toegevoegd. Deze brengen niet alleen maar leven in het totaalbeeld maar vervullen ook een natuurlijke en praktische functie wat bij een Bauhaus huis centraal staat: de details zijn praktisch en geraffineerd. Lees ook dit artikel over mooie prefab kubushuizen voor elk budget.

Luxe ontmoet functionaliteit

Zoals we al konden vermoeden staat functionaliteit centraal in de Bauhaus stijl. Binnen Bauhaus geldt form follows function. Dit functionele design zorgt voor een esthetiek die zich kenmerkt door strakke elegantie en een open woonconcept. Naast een prettig woonklimaat en moderne luxe zien we tegenwoordig ook veel door Bauhaus geïnspireerde ontwerpen die duurzaam en energiebesparend zijn en die zo dus met hun tijd meegaan zoals het huis in dit voorbeeld.

En, wat vind jij van de Bauhaus stijl?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!