DIY meubels: Shabby en Sjiek | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

DIY meubels: Shabby en Sjiek

Stoa. Stoa.
Chalk Paint™ decorative paint by Annie Sloan www.anniesloan.com van Annie Sloan
Loading admin actions …

'Shabby' is een prachtig Engels woord dat je kunt vertalen met het Nederlandse woord 'sleets'. In relatie tot de designwereld hangt het vooral samen met oude meubilair dat omgetoverd wordt tot mooi, sjiek design, dat gebutst is, en misschien zelfs een ietwat krakkemikkige authenticiteit of patina laat zien. De naam voor deze stijl ontstond in de jaren tachtig, toen diverse Engelse ontwerpers zich lieten inspireren door de imponerende, ietwat vervallen huizen en bezittingen van de Britse adel. Maar wat is Shabby Chic

Eigenlijk is het een combinatie van twee stijlen, waarbij er een sleetsheid (Shabby) gecombineerd wordt met een stijlvolle vormgeving met oog voor detail (Chic). Deze stijl is de laatste jaren erg populair geworden in de binnenhuisarchitectuur, en hangt samen met het idee van ‘DIY’ (Do it Yourself) dat in bijzonder hoog tempo de designwereld verovert. DIY betekent gewoon, dat je lekker naar de rommelmarkt kan gaan om daar leuke dingetjes te kopen, deze des gewenst kan opknappen, om ze daarna een mooie  plek in je interieur te geven. Dit leidt natuurlijk tot expressieve, eclectische interieurs! Het aanpassen van oude spulletjes noemen we ook wel upcycling, anders dan bij recycling wordt het oude product niet versnippert en in andere producten hergebruik, maar blijft het oude juist bestaan! Laten we eens gaan kijken naar we treffende voorbeelden van de Shabby Chic stijl.

   

Chalk Paint

Chalk Paint™ decorative paint by Annie Sloan www.anniesloan.com van Annie Sloan
Annie Sloan

Chalk Paint™ decorative paint by Annie Sloan www.anniesloan.com

Annie Sloan

Heldere matte pastel kleuren zijn dominant binnen deze stijl en worden gebruikt om meubels een versleten uiterlijk te geven, daarbij wordt zelfs de verf expres schilferig gemaakt. Zichtbare tekenen van gebruik zijn zeer gewenst binnen de shabby chic-stijl. De ontwerper Annie Sloan heeft een scala aan leuke pastelkleuren ontwikkeld, die prachtig in je interieur staan. Haar ontwerp carrière begon zo’n twintig jaar geleden. Op haar cv staat ook de uitvinding van de immens popululaire krijtverf. Dit artikel laat je zien hoe je deze verf kunt gebruiken om je eigen meubels en interieurs helemaal shabby chic te maken. Kijk snel met ons mee!

Achtiende-eeuwse Chic

Chalk Paint™ decorative paint by Annie Sloan www.anniesloan.com van Annie Sloan
Annie Sloan

Chalk Paint™ decorative paint by Annie Sloan www.anniesloan.com

Annie Sloan

De krijtverf is bijzonder geschikt voor DIY-projecten, vanwege de speciale samenstelling van de verf, waardoor je direct kunt beginnen met schilderen, zonder dat je een grondverf hoeft te gebruiken. De verf is te gebruiken op vrijwel elk oppervlakte, van hout tot beton. Een ander voordeel van deze verf is, dat hij veelzijdig is, want je kunt hem verdunnen met water of direct uit het blik op de muur aanbrengen. Het hangt er dus van af wat jij mooi vindt! Op dit moment is de matte kleur erg populair, deze is erg geschikt voor elk shabby chic-project. De kleuren van de verfserie dragen namen als ‘Napoleontisch Blauw’ of ‘Keizerlijk Zijde’, en hebben zo een achttiende-eeuwse vibe: dit past natuurlijk precies bij de shabby chic-stijl!

Queen Anne

Chalk Paint™ decorative paint by Annie Sloan www.anniesloan.com van Annie Sloan
Annie Sloan

Chalk Paint™ decorative paint by Annie Sloan www.anniesloan.com

Annie Sloan

De verf maakt het mogelijk om je oude dressoir, dat je jaren geleden op de rommelmarkt gekocht hebt, maar waarvan de kleur niet in je interieur pasten, om te toveren tot een geweldig meubelstuk! En het mooiste is, dat je dit voor elkaar kunt krijgen zonder grondverf of lak te gebruiken. De verf is gemaakt uit natuurvriendelijke bestanddelen en is vrijwel reukloos. Het afgebeelde dressoirtje doet denken aan de Queen Anne-stijl, wat ziet het er nu prachtig uit!

Prachtig Groen en Rustiek

Cabinet painted in Chalk Paint decorative paint by Annie Sloan van Annie Sloan Rustiek & Brocante
Annie Sloan

Cabinet painted in Chalk Paint decorative paint by Annie Sloan

Annie Sloan

Om een Shabby Chic meubel te creëren hoef je niet per se een oude kast aan te schaffen. Je kunt net zo makkelijk een meubel verfraaien dat je al in huis hebt staan. Ook hier biedt de krijtverf van Annie Sloan uitkomst. Kijk maar eens na deze afbeelding. Er zit een dikke laag verf op die de naam 'Provence' draagt, als je daar de haardroger op zet, dan geeft dit al snel een rustiek craquelé-effect. Hoe dan ook, je meubels zullen een prachtig,  authentiek en versleten uiterlijk krijgen. Je kunt ze na het schilderen ook gewoon in de felle zon zetten, dan bereik je ook bijzonder mooie,  visuele effecten!

Prachtig Sleets

Bedside table painted in Chalk Paint decorative paint by Annie Sloan van Annie Sloan Landelijk
Annie Sloan

Bedside table painted in Chalk Paint decorative paint by Annie Sloan

Annie Sloan

Er zijn van die momenten waarop we helemaal verliefd worden op de structuur en de details van een fijn bewerkt houten meubelstuk, maar soms ontbreekt er toch nog iets aan: de juiste kleur! Gelukkig kun je met de krijtverf een lichte dekking creëren, waardoor je de structuur en de textuur van het hout blijft zien. Zo kun je blijven genieten van de mooie details. Een versleten effect kun je bereiken door na het schilderen sommige delen van de verf weg te vegen, en er hierna weer over heen te schilderen. Zo ontstaat er kleurverschil. Deze delicate en serene kleur heet 'Antoinette',  en heeft een geweldig timbre waarmee je een prachtige, landelijke sfeer in je interieur kunt brengen. De ontwerper heeft 2-3 dikke lagen verf aangebracht, wat een volledig ondoorzichtig effect teweeg brengt. Deze verf is in principe een rode kleur gemengd met een witte, waardoor deze prachtige pastelkleur ontstaan is. Pastelkleuren geven veel persoonlijkheid en een bepaalde lichtheid aan je interieur.

Mooi Rood is Prachtig

Chalk Paint™ decorative paint by Annie Sloan www.anniesloan.com van Annie Sloan
Annie Sloan

Chalk Paint™ decorative paint by Annie Sloan www.anniesloan.com

Annie Sloan

De laatste speciale verfsoort heet 'Bourgogne', deze keizerlijke rode kleur is ook duidelijk geïnspireerd door het kleurenpalet van de vroege achttiende eeuw. Het dressoir op de afbeelding krijgt door deze kleur een adellijk karakter. De afwerking ziet er prachtig uit, dit is bereikt door eerst een dunne laag verf aan te brengen, deze te laten drogen, en daarna een laagje matte wax op aan te brengen. Zo geef je het dressoir meer structuur, maar als je het een echte shabby chic look wilt geven, dan kun je het ook inwrijven met zand, om zo een ruig effect te bereiken.

Tips voor bijzonder kunstig designbehang, vind je in dit handige artikel.

Natuurlijk wil je moderne stoelen om op te zitten, lees er alles over in het artikel over Bijzondere Design Zetels.

Heb jij wel eens een meubelstuk shabby Chic gemaakt? Heb je nog tips? Deel het met ons op het forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!