Conceptueel Design : Haft Sin Collection van Hozan Zangana | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Conceptueel Design : Haft Sin Collection van Hozan Zangana

Stoa. Stoa.
Haft Sin collection van Hozan Zangana studio Minimalistisch
Loading admin actions …

De grens tussen kunst en design is steeds moeilijker te trekken. Vroeger kon je designproducten nog zonder blikken of blozen onder de handnijverheid scharen, maar tegenwoordig is dit eerder gratuit, dan weloverwogen te noemen. Dit komt omdat het hedendaagse design sterk conceptueel geworden is, zo zeer zelfs, dat het soms evengoed conceptuele kunst genoemd kan worden. 

Een voorbeeld van dergelijk design is het werk van Hozan Zangana. Hij werd in 1983 geboren in de Noord-Iraakse stad Kirkoek, gelegen in de gelijknamige provincie. In 2012 studeerde hij af aan de Design Academie in Eindhoven, waarna hij zich met volledige overgave op zijn ambacht gestort heeft.

Het werk van Zangana draagt biografische elementen in zich, de ontwerper combineert de fascinaties uit zijn kindertijd in Irak, met de ervaringen uit zijn huidige leven in Nederland. Dit resulteert in conceptueel krachtige werken, die je verbeeldingsvermogen aanwakkeren

De ontwerper is voortdurend opzoek naar nieuwe vormen, en kan tijdens zijn creatieve zoektocht altijd putten uit de culturele bronnen van de twee werelden waarin hij geworteld is, namelijk de Iraakse, of Perzische cultuur van het Oosten, en de Nederlandse, Noord-Europese cultuur van het Westen. Zangana is een intuïtieve ontwerper en zijn creatieve credo is: 

“Het hart leidt de handen bij het vormgeven, terwijl de geest stil wordt.” 

Als je naar zijn werk kijkt, dan hoor je die stilte. Zijn ambachtelijke gevoel voor detail en stijl resulteert in werken van hoog niveau, waardoor de conceptuele inhoud van het werk helder naar voren treedt.  Laten we zijn werk eens van dichter bij bekijken.

Haft Sin?

Haft Sin collection Light Brown van Hozan Zangana studio Minimalistisch
Hozan Zangana studio

Haft Sin collection Light Brown

Hozan Zangana studio

Wat betekent Haft Sin? Het antwoord is heel eenvoudig: Haft Sin is een tafel die mooi gedekt is, maar dit is slecht een deel van de betekenis. Het is een gebruik waarbij er een mooie doek over een tafel wordt gedrapeerd, waarop zeven of meer items worden gelegd, die allemaal beginnen met een letter S. Deze items dragen een symboliek met zich mee, zoals wedergeboorte, liefde en gezondheid. Er wordt voornamelijk voedsel op de tafel uitgestald. Haft Sin is een ritueel dat uitgevoerd wordt tijdens Nowruz, dit is het Perzische Nieuwjaar en tevens de eerste dag van de lente. Het feest heeft door de jaren heen steeds meer een seculair karakter gekregen, maar het is deels geworteld in de religieuze traditie van het Zoroastrisme. Dit was de eerste monotheistische religie die principes als goed en kwaad benadrukte, en was vooral dominant in het oude Perzië. De zeven attributen waren in de oude traditie zeven goden, maar zijn deze betekenis door de eeuwen heen langzaam kwijtgeraakt.

Deze hedendaagse Haft Sin is prachtig bereid met diverse attributen, zo zien we het groen, de bloemen en het fruit, items die mogelijk het nieuwe leven symboliseren. Daarnaast zien we een brandende kaars, vaak het symbool van de levenskracht en het licht dat leven mogelijk maakt. Het is een klein licht tegen een donkere achtergrond, maar het is pas de eerste dag van het voorjaar, en met de tijd zal het vuur aan kracht winnen, om daarna over te gaan in een vuurstorm van natuurlijke bloei en overdaad. Let op de subtiele  vormen van het minimalistisch uitgevoerde aardewerk, en hoe prachtig het op een contrastvolle wijze de dialoog aangaat met de egale, monochrome wand. Het groen, de bloemen en het fruit worden op die manier fantastisch benadrukt.

The Haft Sin Collection

Haft Sin collection Light Gray van Hozan Zangana studio Minimalistisch
Hozan Zangana studio

Haft Sin collection Light Gray

Hozan Zangana studio

Het culturele erfgoed dat Hozan Zangana in dit werk aanboort is nog niet eerder op deze manier in een designvorm gegoten. Natuurlijk is dit erfgoed slechts één aspect van het werk en is er meer in te ontdekken. Als je naar het werk kijkt, dan borrelt de vraag op wat de betekenis van die monochrome kleur precies zou kunnen zijn. Door deze kleur oogt het werk bijzonder minimalistisch, en past het geweldig mooi bij elke strak interieur. Maar het werk barst ook van de symboliek, en is bovendien biografische gemotiveerd. Zou de monochrone kleur ook een bepaalde symboliek in zicht dragen?

Monochoom en Monochroon

Haft Sin collection Earth Dark van Hozan Zangana studio Minimalistisch
Hozan Zangana studio

Haft Sin collection Earth Dark

Hozan Zangana studio

Het lijkt alsof de ontwerper het idee van een monochrome kleur symbool wil laat staan voor een monochrone denkwijze. Wat houdt deze denkwijze in? Het antwoord is eenvoudig: de culturele- en biologische ritmen in een cultuur zijn nauw met elkaar verbonden, deze ontstaan op basis van een gedeelde tijdsopvatting, deze opvatting beïnvloed de mensen en vormt het denken in een cultuur. Bij monochroon denken wordt de tijd voorgesteld als een lijn, die net zoals in een film de volgorde van de dagelijkse gebeurtenissen aangeeft,  de dag indeelt en het agenda dicteert. AL met al zorgt dit natuurlijk voor een behoorlijk strikt tijdschema, dat mensen soms kunnen verwarren met de werkelijkheid! Maar de werkelijkheid is helemaal niet zo gestructureerd. Ze heeft niet één kleur, maar vele!  Deze monochrone manier van denken staat haaks op het polychrone denken. Dit laatste  komt in het Oosten meer voor, en gaat er vanuit dat je meerdere zaken prima op hetzelfde tijdstip kan doen, dit in tegenstelling tot de Westerse puntsgewijze werkwijze.

Zou Hozan Zangana de monochrone- en polychrone denkwijzen door elkaar mixen in zijn werk? Mixt hij deze soms, door monochrome- en polychrome kleuren bij elkaar te zetten, zoals in de eerste afbeelding? En benadrukt hij in de laatste twee afbeeldingen juist het monochrone denken, door in zijn ontwerp alleen monochrome kleuren te gebruiken? Een goed kunstwerk roept vragen op die niet direct beantwoord kunnen worden, en dat is in dit geval zeker aan de orde.

Deze prachtige Haft Sin Collectie staat erg mooi in een minimalistisch interieur, en zal daarnaast zeker de nodige filosofische gesprekken tot gevolg hebben!

Heb je interesse in muurkunst? Lees dan dit leuke artikel.

Voor meer werk van Hozan Zangana neem je een kijkje op zijn profiel.

Wat vind jij van conceptueel design? Deel het op ons forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!