Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Kerst in Spanje – Merry Christmas Deel 2

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Terwijl het kasteel van Sinterklaas leeg staat en wij vol spanning uitzien naar Sinterklaasavond, beginnen in Spanje de voorbereidingen voor kerst al. En dat is wel nodig, want in Spanje zijn de feestdagen in december niet beperkt tot 2 kerstdagen en oud en nieuw: twee volle weken lang duren de vele verschillende festiviteiten in dit land! Hoewel men in Spanje drie dagen geleden nog met korte mouwen liep zijn de straten versierd en is de reclame aangepast op de feestdagen. Geen witte kerst daar in het warme zuiden, maar juist straten en huizen vol gekleurde lichtjes. Geen Stille Nachten in december maar juist veel opwinding en plezier in het vooruitzicht op kerst. Hoe de feestdagen er precies uitzien in Spanje willen we jullie vandaag laten zien.

Lotería de Navidad

In Spanje begint kerst niet in de winkels of volgens een kerkelijke kalender, ondanks de vele lichten en kerstbomen, kerstliederen en kerststallen die in de weken ervoor al binnen en buiten te zien zijn. In Spanje begint kerst eigenlijk pas echt op 22 december, met de kerstloterij (“Lotería de Navidad”). De traditie rondom de belangrijkste 5 nummers van het jaar begon rond 1812 en was bedoeld om inkomsten voor de staat uit publieke middelen te creëren zonder een belastingverhoging door te hoeven voeren. Nu nog steeds schaart iedereen in Spanje zich op 22 december rond de tv en hopen gemeenschappelijk op de juiste combinatie cijfers waarmee het grote familiefeest dat van 22 december tot en met 6 januari loopt ingeluid wordt.

Lekker eten

 Eetkamer door gabel

Sinds de voedselindustrie het kerstfeest ontdekt heeft zijn de twee feestweken in Spanje een echte marathon aan eten, diners en lekkernijen geworden. Overal waar je komt zul je marsepein of noga aangeboden krijgen en zelfs als je nee zegt krijg je een polvorón (een Spaans soort koek) in je mond gestopt met één erbij voor onderweg.

De culinaire uitspattingen met kerst, en vooral tijdens de kerstdagen, zijn uitgebreider dan op welk ander moment van het jaar ook. Het is dan ook niet voor niets dat voor velen in Spanje het grootste voornemen voor het nieuwe jaar een dieetplan bevat. Hammen, kazen, vis en schelpdieren, patés en andere specialiteiten worden in overdaad op de tafels gezet. Iedere Spaanse keuken verandert voor deze twee weken even in driesterrenrestaurants.

Druiven met Nieuwjaar

  door The White Company
The White Company

Christmas Range

The White Company

Via 25 en 26 december komen we nu uit op 31 december: oudejaarsavond! Hoewel kerst en oud en nieuw in Nederland als twee compleet gescheiden feestelijkheden worden gezien is het in Spanje slechts een deel van het twee weken lange feest dat nog tot 6 december voortduurt. De champagne, mooie kleren, samenkomen met vrienden en de volgende dag heel laat en met hoofdpijn wakker worden hoort er ook in Spanje bij, maar dan zonder vuurwerk. Wat typisch Spaans is is de gewoonte om als de klok 12 slaat, 12 druiven te eten: voor iedere klokslag één. De oorsprong van deze gewoonte is niet helemaal duidelijk, maar aangenomen wordt dat het teruggaat op een overschot aan druiven in het begin van de twintigste eeuw. Of dit nu waar is of niet, feit is dat om 12 uur, 36 seconden lang, alles stil is: een serieus en emotioneel moment dat eindigt met een explosie van vreugde, knuffels, zoenen en gejuich om het nieuwe jaar mee in te luiden!

Driekoningen

 Eetkamer door Farrow & Ball
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

Uiteindelijk zijn we nu bij de laatste dag van het Spaanse winterfeest aanbeland: Driekoningen. Dit feest is deel van de katholieke jaarkalender en viert de komst van de drie wijzen die het kind Jezus komen bezoeken. Zo is het kerstverhaal weer compleet en kan Spanje met een gerust hart het feest afsluiten. Maar niet voordat de kinderen eindelijk gekregen hebben waar ze het hele jaar op gewacht hebben: cadeaus! In Spanje wordt namelijk traditioneel niet met Sint-Nicolaas of kerst cadeaus uitgewisseld, maar met Driekoningen. Op de nacht van 5 op 6 januari rijden Melchior, Caspar en Balthasar, de drie wijzen uit het oosten, op hun kamelen door de straten van Spanje en brengen door het raam cadeaus naar de brave kinderen. De stoute kinderen krijgen kolen in hun schoenen, maar gelukkig gebeurt dat maar zelden…

Dus terwijl de ouderen koningscake eten spelen de kinderen non-stop met hun nieuwe speelgoed en tellen de uren af waarin nog even feest gevierd kan worden voor er weer naar school gegaan moet worden, in afwachting op de volgende kerstdagen!

Benieuwd hoe er elders in Europa kerst gevierd wordt? Lees dan verder over kerst in Duitsland!

Hoe vier jij de feestdagen in december? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!