homify 360°: Een houten huis in Delft

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Midden in de Hollandse polder staat dit prachtige, moderne huis: met hout en staal is een huiselijk, warm maar toch ook eigentijds project ontstaan met ruime, lichte kamers en een groot, open terras. Dit houten huis aan de zuidelijke rand van Delft is door architectenbureau CHANGE.NL uitgedacht en uitgevoerd tot het prachtig verlichte resultaat dat wij hier nu kunnen zien:

De gevel van het huis: lijnen en vlakken.

Woonhuis Delft: minimalistische Huizen door CHANGE.NL
CHANGE.NL

Woonhuis Delft

CHANGE.NL

Foto: ©Chiel de Nooyer

Het eerste dat in dit perspectief opvalt is de bijna overdreven sterke verkleining van de muren die door een optisch effect van de architectuur gecreëerd worden. De hier naar voren geplaatste hoek, waarvan glas het belangrijkste element vormt, krijgt een extra uitnodigend karakter dankzij het licht hellende dak en de toelopende overkapping boven het terras en het balkon links. Zo ontstaat de versterkte illusie van lengte en diepte dat door de lijnen van de kozijnen en het hout in verschillende richtingen aangezet wordt.

Hier ook goed te zien is de warme uitstraling die de strenge, rechte lijnen en sterke illusie van diepte lijkt te compenseren. Het lichte bruin van het hout is hier tot groots effect gecombineerd met de typische oranjebruine tint van het Corten staal waarmee de twee overkappingen en de overige geveloppervlakken bekleed zijn.

Ruim en licht ontwerp

Woonhuis Delft: minimalistische Huizen door CHANGE.NL
CHANGE.NL

Woonhuis Delft

CHANGE.NL

Foto: ©Chiel de Nooyer

Het compacte volume van dit woonhuis opent zich op aangename manier naar buiten toe dankzij de ruime inzet van glas. Hier zien we de bijna compleet uit glas bestaande hoek van de woning, waar op de begane grond de woonkamer bevindt en op de eerste verdieping de ouderslaapkamer. Binnen- en buitenruimten lopen zo bijna naadloos in elkaar over waardoor het terras en het balkon beide zowel deel zijn van de woonruimten als van de natuurlijke omgeving. Dankzij het glas van de balkonafscherming is deze noodzakelijke constructie haast onzichtbaar en voegt daarbij alleen maar toe aan het karakter van de gevel door de uitlijning met de overkapping. De lagen die zo ontstaan creëren een organisch volume dat van deze verder zeer geometrisch gevormde woning een vriendelijk, uitnodigend geheel maken.

De locatie van het huis

Woonhuis Delft: minimalistische Huizen door CHANGE.NL
CHANGE.NL

Woonhuis Delft

CHANGE.NL

Foto: ©Chiel de Nooyer

Dit huis staat vrij in de prachtige groene polder ten zuiden van Delft. Daarbij is het huis door de bewuste keuze voor de helling en hoek van de lijnen van het ontwerp gericht op het Abtswoudse Park dat slechts een steenworp afstand van het terras af ligt. De grote glazen pui van de ouderslaapkamer op de eerste verdieping biedt zo een prachtig uitzicht op dit park terwijl de tuin bijna naadloos in het park overloopt, en zo de suggestie van een groots landgoed wekt. Het overheersende gebruik van hout aan de terraszijde, in contrast met de grote vlakken Corten staal aan de tegenoverliggende gevels, versterken deze overgang tussen woning en natuur.

De interne ruimte

Woonhuis Delft: minimalistische Huizen door CHANGE.NL
CHANGE.NL

Woonhuis Delft

CHANGE.NL

Foto: ©Chiel de Nooyer

Ten slotte werpen we nog even een korte blik in het interieur van de woning, en zien we hier het ruime en lichte effect van het gulle gebruik van glas. De afscherming van de trap weerspiegelt het design van het balkon terwijl de geheel glazen achterwand en de skylight van de gang (een normaliter krappe, donkere ruimte) een groots en ruim geheel maken.

Kwaliteit en doordachte esthetiek kenmerken deze moderne woning, dat ondanks het duidelijk eigentijdse karakter toch voor de bouw in deze traditionele omgeving goedgekeurd werd. Architectenbureau CHANGE.NL heeft zo dankzij hun uitgebreide ontwerp- en bouwtechnische ervaring op een verscheidenheid aan gebieden een bijzonder project vormgegeven dat zich nu vol trots deel mag noemen van het Delftse landschap.

Voor meer architectuur van Nederlandse bodem waarin hout een bijzondere en centrale rol speelt lees verder over Cloud 9: een indrukwekkende villa in het idyllische Duin & Beek.

Zou jij graag in een huis als deze willen wonen? Deel je mening bij de reacties hieronder:
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!