Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Design Hommage | Het artistieke nalatenschap van Maarten Van Severen

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In het voorjaar van het jaar 2008 werd in België de Maarten Van Severen Foundation opgericht ter ere van de in 2005 overleden internationaal bekende ontwerper. Vanaf het jaar 1986 ontwierp de als architect opgeleide Van Severen zijn innovatieve meubilair in samenwerking met grote namen als Rem Koolhaas en Pastoe tot hij op 45-jarige leeftijd aan kanker overleed. De Foundation heeft nu als missie om zijn veelvuldige werk te beheren, beschikbaar te maken en levendig te houden en zo Van Severen's inspiratie en invloed op de nationale en internationale designwereld voort te zetten. Om als homify team hier ons steentje aan bij te dragen willen wij in dit artikel de aandacht vestigen op een aantal van zijn meest bijzondere meubeldesigns:

Low Chair Aluminium (LC95A)

Foto: ©Fien Muller

Als eerste zien we hier een werkstuk uit Van Severen's reeks Low Chairs. Dit bijzonder comfortabel uitziende meubelstuk is uit één lange plaat aluminium gevouwen dat zo de poot, zitting en rugleuning in één vormt. Door de bescheiden bevestiging op twee punten, waardoor de uiteinden van het aluminium element elkaar ontmoeten, lijkt dit design een moeiteloos zwevend en gewichtsloos meubel dat vol trots als kunststuk in zichzelf in huis tentoongesteld kan worden.

Low Chair Plastic (LCP00)

Foto: ©Fien Muller

Uit dezelfde reeks vinden we hier twee plastic exemplaren die in 2000 naar het in 1995 ontworpen aluminium meubel gemodelleerd zijn. Het transparante acryl neemt hier de plaats in van het metaal en benadrukt zo nog sterker het gewichtsloze design: perfect voor een ruimtelijk, modern of minimalistisch interieur.

Leather Lounge (LL04)

Foto: ©Fien Muller

Samen met zijn toenmalige assistent, de Zwitser Fabian Schwärzler, ontwierp Van Severen deze Leather Lounge stoel in 2004. Als een van zijn laatste ontwerpen valt deze stoel op door de meer hoekige, geometrische lijn die doorbroken wordt door de asymmetrie van de enkele, golvende armleuning. De stalen poten van deze minimalistisch gevormde leunstoel steken hier bijna als een laatste, onnodige toevoeging uit de zitting en voegen daarbij opnieuw het inmiddels bekende zwevende karakter toe van veel van Van Severen's stoeldesigns. Het strakke, moderne ontwerp kenmerkt Van Severen's werk en het is dan ook niet moeilijk voor te stellen waarom wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas met de Belgische ontwerper samenwerkten. Ook de bekende meubelproducent Pastoe wilde haar stempel zetten op het werk van Van Severen en heeft dan ook deze Leather Lounge in productie genomen.

Voor beelden van het werk van Rem Koolhaas kun je hier verder lezen over zijn baanbrekende architectuur.

Blue Bench (BB97)

Foto: ©Fien Muller

Ten slotte hier niet een stoel maar een bank van de hand van Maarten Van Severen: een opvallend en bijzonder kleurig design dat in 1997 in blauw, wit, groen en zwart verscheen. Dit in Italië geproduceerde ontwerp is, afgezien van de constructie, geheel uit polyurethaanschuim opgebouwd dat probleemloos verschillende kleuren kan aannemen. Daarnaast biedt het schuim natuurlijk een bijzonder comfortabele ondergrond om op te liggen, zitten, leunen of welke andere aangename houding ook aan te nemen.

Naast een uniek oog voor vorm en lijn laat het werk van Van Severen dus ook aandacht zien voor gebruik en gemak dat ieder ontwerp direct is aan te zien. Maar niet alleen stoeldesign werd door Van Severen in zijn uitgebreide oeuvre opgenomen: ook tafels, kasten, verlichting en andere meubels vonden een plaats in zijn werk. Dankzij het werk van de Maarten Van Severen Foundation is zijn baanbrekende werk na zijn overlijden niet verloren gegaan maar leeft nog voort in musea en archieven en wordt teruggevonden in tentoonstellingen en onderzoekscentra. Ook is zijn nalatenschap nog altijd merkbaar in de samenwerkingen met ontwerpers, architecten en meubelproducenten als Pastoe waardoor wij nog altijd van zijn originaliteit en artistieke talent kunnen genieten.

Voor meer indrukwekkend meubeldesign kun je hier verder kijken naar de collectie van Pastoe. 

Wat vind jij van de designs van Maarten Van Severen? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!