Aluminium meubelen voor in de tuin | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Aluminium meubelen voor in de tuin

Daan Nijssen Daan Nijssen
van KXdesigners Industrieel
Loading admin actions …

Aluminium is tegenwoordig de meest gebruikte metaalsoort en dat is niet zonder reden. Naast het feit dat aluminium, net als alle andere metalen, behoorlijk stevig is, is het ook vederlicht en uitstekend te bewerken. Werkelijk alles kan je van aluminium maken. Tot slot kan aluminium ook nog eens heel mooi zijn. Voorwerpen van aluminium hebben meestal een lichte kleur die veel zonlicht weerkaatst. De grote bewerkbaarheid, het lichte gewicht en de lichte uitstraling maken aluminium uitermate geschikt voor gebruik in tuinmeubelen. De grote bewerkbaarheid zorgt ervoor dat je de meubels uitgebreid kunt decoreren, het lichte gewicht maakt de meubels goed verplaatsbaar en de lichte uitstraling past goed in de tuin. Kijk snel verder voor twaalf voorbeelden van originele tuinmeubelen van aluminium!

Aluminiumwerk

We beginnen met een voorbeeld van een aluminium meubelset in industriële stijl. De krullende lijnen en de gebogen stoel- en tafelpoten doen denken aan het ijzerwerk dat in het victoriaanse Engeland zo populair was, met dat verschil dat deze meubelen niet van ijzer gemaakt zijn maar van aluminium, waardoor ze nog lichter zijn en nog gemakkelijker te bewerken. Het 'aluminiumwerk' – om het maar even zo te noemen – geeft de meubels een elegante uitstraling die goed past binnen een chique tuin.

Eigentijdse aluminium tuinmeubelset

Dit is een goed voorbeeld van een eigentijdse aluminium meubelset. Tuinmeubels van dit type ontwerp komen in veel tuinen voor. De tafel en de stoelen bestaan uit een simpel aluminium frame. De stoel- en tafelpoten en de arm- en rugleuningen zijn gemaakt van dunne, lichte aluminium staven zonder verder opsmuk. Voor extra comfort kan men de zitting bedekken met een plat, vierkant kussen en de rugleuning bekleden met een stuk stof. 

Aluminium designer tuinmeubelset

PN Table van RetroWorks Industrieel
RetroWorks

PN Table

RetroWorks

Hier wederom een eigentijdse tuinmeubelset. Deze set bestaat uit één stuk. De tafel en de banken zijn met elkaar verbonden door een aluminium frame met een origineel ontwerp. Het aluminiumwerk heeft een industriële uitstraling die enigszins doet denken aan gebouwen als de Eiffeltoren en andere metalen constructies uit de late negentiende eeuw. Het aluminium frame ondersteunt een houten zitting en een houten rugsteun van het soort dat men tegenkomt in bijna alle traditionele parkbankjes. Het is een opvallende mix van stijlen.

Aluminium frame, houten bekleding

Industriële All- season loungeset van K&G Buitenleven Landelijk
K&G Buitenleven

Industriële All- season loungeset

K&G Buitenleven

Hier nog een goed voorbeeld van hoe men aluminium en hout op een stijlvolle manier in tuinmeubelen kan combineren. Het frame, bestaande uit aluminium balken, zorgt voor een stevige basis terwijl de houten planken uiteindelijk de sfeer en de uitstraling van de meubelen bepalen. Deze meubelset is op een originele, erg praktische manier ingericht. De tafel staat in het midden en wordt omgeven door vier hoekbanken, waardoor de tafel en de banken een organisch geheel vormen.

Hangende bank van aluminium

modern  door Cagis , Modern IJzer / Staal

Van tuinmeubelsets gaan we nu naar individuele meubelen. Dat je met aluminium bijna alles kunt doen blijkt al uit deze hangende designerbank. De zitting en de rugleuning van de bank, vervaardigd van een aluminium frame bedekt met comfortabele kussens, zijn van een eenvoudig, tijdloos ontwerp. Deze tijdloze bank staat echter niet met vier poten op de grond, maar hangt aan een halve cirkelvormig frame van dunne aluminium staven. Het geheel ziet er erg kwetsbaar en instabiel uit, maar aluminium is steviger dan je denkt.

Aluminium als namaak-rotan

Zoals al eerder gezegd is aluminium zowel erg stevig als goed bewerkbaar. Met dunne staven of zelfs draden van aluminium kan men behoorlijk stevige structuren in elkaar zetten. Een goed voorbeeld zijn deze tafel en stoel, die qua ontwerp gemodelleerd zijn naar de eveneens behoorlijk stevige rotan meubelen. Het ontwerp – poten gemaakt van dunne aluminium staven, een zitting bestaande uit aluminium draden die strak tussen de randen van een cirkelvormig aluminium frame gespannen staan – combineert optimale lichtheid met optimale stevigheid. 

Kruk met aluminium decoratie

Deze designer kruk van Rob van Avesaath is simpel qua ontwerp maar complex qua decoratie. Het ontwerp komt neer op een schijfvormige houten zitting die steunt op drie aluminium stoelpoten die samenkomen in één poot: een veel voorkomend en erg praktisch ontwerp. Rob van Avesaath geeft deze kruk echter een extra twist door de fragiel uitziende dunne stoelpoten als de stelen van een plant omhoog te laten klimmen. De plek waar de drie stoelpoten bijeenkomen is versierd met een aluminium decoratie die nog het meest lijkt op het blad van een waterlelie. Deze plantdecoraties maken dat een kruk als deze goed in de tuin past.

Aluminium design hangstoel

Een hangstoel als deze heb je nog nooit gezien. De zitting van deze stoel is geheel vervaardigd van aluminium ringen die elkaar alleen aan de randen raken. Wederom een goed voorbeeld van hoe het stevige aluminium er nogal fragiel uit kan zien. Deze fragiele uitstraling is echter wat aluminium zo mooi maakt. Het aluminium ringpatroon is echter slechts het frame. Voor extra comfort kan met de hangstoel bedekken met tal van kussens en dekens.

Eclectische tuinbank van hout en aluminium

Industrial bench “TROLLEY” van NordLoft - Industrial Design Industrieel
NordLoft – Industrial Design

Industrial bench “TROLLEY”

NordLoft - Industrial Design

Een interessante mix van stijlen. Een eenvoudige houten plank, die als zitting dient, steunt op twee aluminium wielen die uiteraard goed vastgezet zijn met een eveneens metalen voetstuk. We durven te wedden dat je deze combinatie nog niet eerder hebt gezien. Het hout heeft een rustieke uitstraling, terwijl het aluminiumwerk een industriële ambiance creëert. Het geheel levert een interessant contrast op.

Meerdelige aluminium bijzettafel

Nog een voorbeeld uit de categorie 'Tuinmeubelen die je nog nooit gezien hebt'. Met deze set aluminium bijzettafels kan je van alles doen. Je kunt de verschillende bijzettafels – één met een vierkant, één met een rechthoekig en één met een cirkelvormig tafelblad – los van elkaar gebruiken, maar doordat elke tafel een andere hoogte heeft kan je ze ook ineenschuiven of op elkaar stapelen, zoals in dit voorbeeld is gedaan. Je kunt zo allerhande constructies samenstellen.

Hoge tafel en barkrukken van aluminium

Omdat aluminium zo goed bewerkbaar is, kan het heel veel andere bouwmaterialen vervangen. Het feit dat aluminium zo vaak een meubelen wordt toegepast bewijst wel dat het een goed alternatief is voor hout. Waarom zou je dan niet zelfs de meubelstukken die het sterkst geassocieerd worden met het traditionele hout – barkrukken en hoge tafels – uitvoeren in aluminium. Het resultaat mag er zeker zijn.

Aluminium parkbank

We sluiten af met een goed voorbeeld van een moderne, bijna futuristische aluminium bank. Een bank als deze biedt ruimte aan een groot aantal mensen en zou dus goed staan in een publieke ruimte zoals een stadspark. Interessant is dat hier ook de bekleding van de bank is gemaakt van aluminium. Een dunne laag aluminium versierd met gaten in allerlei patronen bedekt en siert het lichtgrijze aluminium frame. De zitting weerkaatst veel zonlicht en spiegelt bovendien.

Welk van deze meubelstukken vind jij het origineelst? Schrijf een reactie met een toelichting op jouw keuze.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!