Ervoor-Erna: Van Ruine tot Loft

Stoa. Stoa.
Google+
Loading admin actions …

Wie heeft er niet eens stiekem gedroomd over het kopen van een huis. Het vervullen van zo’n wens kost veel tijd en geld. Het ontwerpen van een huis vergt kennis, inzicht en een stevige dosis doorzettingsvermogen. Soms is het fijn om advies van experts te krijgen die al veel prachtige huizen op hun naam hebben staan. Ze kunnen je een flink eind op weg helpen.

Het Spaanse architectenbureau Orvas Orvas is zo’n expert waarop je kunt bouwen. Hun vele succesvolle projecten getuigen hiervan. Altijd leveren ze  uniek en een tijdloos design. Kijk mee naar het transformatieproces van de compleet gestripte woning, die uiteindelijk een modern woonpaleis geworden is.

Het Begin is er

Soms is het niet helemaal duidelijk waar je tijdens een verbouwing nu precies moet beginnen. Breek gewoon alles weg wat niet meer aan je eisen voldoet. Het merendeel van dit vertrek is gesloopt, zodat alleen de meest elementaire structuur overeind is blijven staan. De kamer was zeer sleets en moest nodig op grondige wijze verbouwd worden. Het vertrek moest eerst een ruïne worden, voordat het een royaal vertrek kon zijn. Zie je dat een deel van de muur gewoon ontbreekt, en dat het toilet nu gewoon open en bloot midden in de ruimte staat. Dit moest allemaal gebeuren, zodat het gebouw weer een genoeglijke woning kon worden.

Het Oude Dak

De oude dakconstructie is grotendeels bewaard gebleven. De spanten werden uitgewisseld en de ruimtes werden bepleisterd en gewit. In het verleden had men tijdens dergelijke verbouwingen maar weinig op met authentieke, historische elementen, die werden in naam van de 'vooruitgang' dikwijls onder een laag pleisterwerk of behang verborgen. Langzaam is deze mentaliteit veranderd, en zijn de ontwerpers en restaurateurs er anders over gaan denken. De ontwerper van dit nieuwe interieur vond het belangrijk om het authentieke karakter van het huis te behouden. Zo bleven de contouren van het gebouw en zijn de historische kern behouden.

De Nieuwe Situatie

Het vertrek is in de nieuwe staat nauwelijks herkenhaar, de voormalige broze muren zijn in hun oude glorie hersteld. Die vallen niet meer om! De kamer heeft een plafondhoogte van ongeveer zes meter, wat een ruimtelijkheid! De galerij verdeelt de ruimte in twee verschillende verdiepingen. Op de eerste verdieping vind je de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de woonkamer en de keuken. De bovenste verdieping herbergt de privézones, zoals de slaapkamers. Via de prachtige, moderne designtrap, die uit gietijzer vervaardigd is, bereik je moeiteloos de galerij.  Naast de moderne elementen vind je in dit vertrek ook meer rustieke elementen, zoals de delen van de bakstenen muur, deze verfraaien de ruimte onder het compleet gerestaureerde dak. De donkere balken bieden het vertrek een rustieke uitstraling, en zijn een mooi tegenwicht voor het dominante wit in deze ruimte.

Een Kamer met een Prachtig Uitzicht

Op deze foto zie je heel goed hoe de oude elementen in het nieuwe ontwerp geïntegreerd zijn.  De oude balken werden vervangen door nieuwe, maar ogen authentiek. Let op de speelse tonen van het licht, hoe het op subtiele wijze door de ramen van dit vertrek naar binnen valt, en wat een prachtig robuust afgewerkt muur vinden we aan rechterkant van de deze ruimte! De kamer is zoals je ziet nog niet gemeubileerd, er is dus nog veel mogelijk in termen van sfeer en design.

De Ruwe, Fijne Keuken

Ook de keuken is volledig opnieuw ontworpen. De stijl kun je typeren als used of vintage, hetgeen dit vertrek een spannende vibe geeft, die de sfeer van de woonkamer spiegelt. Natuurlijk is alles aan deze keuken fonkelnieuw, en is uitgerust met de modernste snufjes op het gebied van keukentechnologie. Als je een eettafel in deze keuken plaatst, dan geef op die manier de ruimte een sociale functie. Dan wordt het een ruimte waarin je vaak zult ontbijten.

De Studeerkamer?

Het ligt nog niet vast welke bestemming deze ruimte krijgt,  je kunt er dus nog alles mee doen. Wil je een studeerkamer of atelier realiseren? Dat kan, want er is voldoende licht, zodat jij kunt lezen of schilderen. Ook in deze
ruimte vallen de massieve houten balken op, deze zijn door de ontwerper bewaard vanwege hun rustieke schoonheid. Er is  gekozen voor een lichte vloer, waardoor de sfeer in de kamer vriendelijk en helder is. Bij het ontwerpen is rekening gehouden met de behoefte van de bewoners aan voldoende daglicht, zoals je ziet valt dit ruimschoots door de ramen de kamer binnen, daarnaast geven ze je ook een fijne uitkijk op de omgeving. Het is werkelijk een unieke, authentieke kamer waar je vele jaren plezier van zult hebben.

Als je  van ongekend mooie schilderijen houdt, bezoek dan het atelier van Kees Blom, een ware Hollandse meester. Je zult verbaast staan!

Wil je inspiratie krijgen door een waanzinnig mooi huis in Mumbai, dan moet je echt dit artikel.

Wat was/wordt  jouw grootste verbouwproject? Deel het op ons forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!