Wereld aids dag: Solidaire rode meubels en interieurs | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Wereld aids dag: Solidaire rode meubels en interieurs

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
modern  door Wick & Tallow, Modern
Loading admin actions …

Vandaag, 1 december 2014, markeert de 26e wereldaidsdag, ook wel bekend als de World Aids Day. Deze speciale datum, vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie en de VN, is de perfecte gelegenheid om mensen stil te laten staan bij, en te onderwijzen over, aids en hiv – een infectieziekte die wereldwijd meer dan 35 miljoen mensen getroffen heeft. Sinds de oprichting van deze beweging wordt deze dag gesymboliseerd door een rood lint dat onze solidariteit met hen die getroffen zijn door deze ziekte en hun familie en vrienden uitdrukt. Rood is tenslotte de kleur van mededogen, eer, troost en hoop.

Vandaag besloten wij hier op homify.nl ons steentje bij te dragen om te helpen mensen bewust te maken van de strijd tegen aids door een serie meubels en design projecten te laten zien die de kleur rood centraal stellen. Dit is dus een kans, aan de ene kant om onze solidariteit met de slachtoffers van hiv uit te spreken en aan de andere kant om de inspirerende projecten van onze experts met jullie te delen.

Rode Solidariteit

modern  door homify, Modern

In 2013 werden meer dan 2,1 miljoen mensen besmet met het hiv virus. 240.000 hiervan zijn kinderen. De strijd tegen aids en hiv begint met bewustwording en voorlichting om het aantal nieuwe gevallen de verminderen: voorkomen is beter dan genezen en dit kan op zowel lokale als globale schaal aangepakt worden.

Dit bijna universele rode interieur, met de prachtige moderne bank van het Nederlandse bedrijf Harvink symboliseert voor ons de kracht van eenheid en harmonie. Hier komen de gordijnen, het tapijt, de bank en de decoratieve objecten samen om een coherent geheel te creëren. Deze gastvrije en warme kamer vormt een enkele, solidaire verbinding waarin het geheel meer is dan de som der delen!

Rode Liefde

van KISSENY Landelijk

Als de statistieken spreken van 35 miljoen mensen met het virus betekent dit dat er nog veel meer slachtoffers zijn van deze ziekte: de omgeving, familieleden en vrienden van besmette mensen worden ook getroffen want geen mens is tenslotte een eiland. Niemand is echt alleen en geïsoleerd en dus zijn we allemaal verenigd in deze strijd. Het is belangrijk om mededogen, sympathie en natuurlijk vooral liefde voor elkaar te tonen.

Deze kussens, van de Berlijnse ontwerpers van Kisseny, stellen het belang van liefde dat grenzen en geografische barrières overstijgt centraal dankzij de aanpasbaar gestikte decoraties. Of men nu in Europa, Amerika, Afrika of Azië is: we zijn allemaal met elkaar verbonden door de mensen die ons dierbaar zijn.

Rood Leven

“HIV” of het “humaan immunodeficiëntievirus” is een virus dat het immuunsysteem aantast door een opportunistische infectie. Het virus wordt meestal overgebracht door verschillende lichaamsvloeistoffen, via onbeschermde seks, contact met besmette voorwerpen of door overdracht van moeder op kind. Er bestaan preventieve maatregelen om je te beschermen tegen mogelijke infecties maar er is nog veel onderwijs en begrip voor de ziekte nodig om dit effectief te maken.

De vloerlamp Tatiana, door Franse ontwerpers Lecante Claude en Guillaume Crouzer, is samengesteld uit een basis van Corian dat een verlicht beeld ondersteunt. De abstracte patronen van deze afbeelding doen ons denken aan een vergroot beeld van rode en witte bloedcellen: de elementen die deel uitmaken van ons bloed en ons immuunsysteem en dus de dragers van het leven zijn. Dit organische en heldere ontwerp brengt zo een optimistische en geruststellende boodschap.

Rode Broederschap

Christmas van Jangneus
Jangneus

Christmas

Jangneus

De strijd tegen aids speelt zich ook voor een groot deel af op het gebied van de behandeling van besmette personen. In 2013 waren er ongeveer 12,9 miljoen mensen met toegang tot de antivirale therapie: slechts een derde van alle mensen die met deze ziekte leven. In Afrika, ten zuiden van de Sahara, waar bijna een kwart van de bevolking is getroffen door het virus, is er een ernstig gebrek aan toegang tot zorg. Dit is heel zorgwekkend als we bedenken dat aids-gerelateerde ziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn van Afrikaanse jongeren van 10 tot 19 jaar.

Op deze eerste dag in december denken vele mensen al na over de aankomende kerstdagen. Deze creaties van het Britse bedrijf Jangneus herinneren ons aan de aankomende feestdagen, waarin we met familie en vrienden samenkomen om het licht en het leven te vieren. Dit is ook een kans om anderen te gedenken en iets te doen om mensen in nood te helpen. Een rode kerst kan zo dus symbool staan voor universele broederschap.

Rode Hoop

modern  door Wick & Tallow, Modern
Wick & Tallow

Wick & Tallow Cedarwood & Juniper Candle

Wick & Tallow

Ten slotte willen we nog een belangrijk aspect noemen in de strijd tegen aids: hoop! Het thema van de wereldaidsdag van 2011 tot 2015 is “getting to zero”, gebaseerd op de VN strategie die streeft naar het verlagen van het aantal nieuwe infecties tot nul. Daarnaast werken ieder jaar duizenden wetenschappers en deskundigen niet alleen naar een remedie voor de ziekte, maar ook aan de organisatie van interventie om een zo groot mogelijk aantal mensen te kunnen helpen.

De kaars is een symbool van deze universele hoop: het is een fragiel licht maar het brandt lang en leidt ons in het donker. Deze rode kaars van Wick & Talk is hiermee een hoopvolle laatste noot voor dit artikel.

Hoe laat jij je solidariteit met de slachtoffers van aids zien?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!