Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een Duitse Kerst – Merry Christmas Deel 1

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Kerst is in veel landen een van de belangrijkste momenten van het jaar. De dagen waarop de hele familie samenkomt en feest viert. Duitsland blijft hierbij niet achter! Als eerste in onze exclusieve serie dit jaar over internationale kersttradities gaan we kijken naar hoe een typische kerst er bij onze oosterburen uitziet. Je zult versteld staan van de onverwachte verschillen! Hoewel de precieze uitvoering van Duitse kersttradities natuurlijk van gezin tot gezin verschilt, net als bij ons, zijn er een paar gebruiken en tradities rondom kerst die typisch voor heel Duitsland zijn.

De Adventstijd

 Woonkamer door Farrow & Ball
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

Kerst beperkt zich in Duitsland niet alleen tot kerstavond en de beide kerstdagen. Het startschot voor kerst klinkt al meerdere weken eerder, om precies te zijn vier zondagen voor kerstavond: het eerste advent. Dan openen de kerstmarkten haar deuren en is het de hoogste tijd je woning in kerstdecoratie uit te dossen. Zodra bij ons de spanning voor Sinterklaas haar hoogtepunt begint te bereiken is Duitsland al helemaal in kerstsferen gehuld. De focus van de Duitse versieringen is in deze weken voor kerst de adventskrans met haar vier kaarsen, waarvan op iedere adventszondag 1 extra aangestoken wordt, zodat op kerstavond uiteindelijk alle vier de kaarsen branden. Daarnaast brengen Duitse familieleden in deze weken veel tijd met elkaar door om koekjes te bakken, stollen en kruidkoek te eten en punch te drinken. Ook in de kantoren en bedrijven gaat de adventstijd niet zonder feestelijkheden voorbij: traditioneel vinden er in deze laatste weken voor kerst de van alcohol verzadigde kerstfeesten plaats die zich bijna met het welbekende en beruchte “Oktoberfest” kunnen meten.

De Adventskalender

 Huishouden door Mundo Raquel
Mundo Raquel

Calendario de Adviento

Mundo Raquel

De adventskalender is zeker voor kinderen maar ook voor vele volwassenen een echte must-have in de adventstijd. Het gaat hierbij om een kalender met 24 deurtjes, waarvan iedere avond vanaf 1 december een deurtje geopend mag worden. Achter deze deurtjes vind je snoep, chocola of andere kleine verrassingen die de tijd tot kerst met lekkernijen overbruggen.

Nikolaus

 Woonkamer door Farrow & Ball
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

Hoewel niet zo uitgebreid als bij ons vieren de Duitsers in het noorden en midden van Duitsland wel degelijk Sint Nicolaas, en wel op zijn sterfdag: 6 december. Ook voor hen vult de goede Sint schoenen met cadeautjes en lekkers terwijl zijn hulp – niet Zwarte Piet maar Knecht Ruprecht – met zijn roe stoute kinderen bestraft. Knecht Ruprecht is niet een vriendelijk en soms grappig hulpje zoals Zwarte Piet, maar gaat helemaal in het zwart gekleed, bont behaard en met horens met Sinterklaas op stap, met een korf op zijn rug om stoute kinderen in te stoppen. Niet alleen helpt hij Sinterklaas, maar ook het Christkind (die in veel landen in plaats van de kerstman de cadeaus met kerst bezorgt) krijgt assistentie van Knecht Ruprecht die een soort tegenstelling vormt van de vriendelijke en gulle Sinterklaas.

Kerstmarkten

Zoals al even genoemd spelen kerstmarkten (of “Weihnachtsmärkte”) een belangrijke rol gedurende advent in Duitsland. Iedere stad heeft wel minstens één kerstmarkt, en Berlijn heeft er dit jaar zelfs meer dan 80! Deze traditionele markten openen meestal op de eerste adventszondag hun poorten en bieden plaats aan veel feestelijk versierde kraampjes en standjes waar je glühwein, kerstspecialiteiten, punch, kerstboomversieringen, kaarsen en nog veel meer kunt vinden. De traditie van deze markten stamt trouwens uit de veertiende eeuw. De meest beroemde Duitse kerstmarkt is wel de Nürnberger Christkindlesmarkt, maar ook veel andere steden zoals Dresden en Aken staan bekend om hun prachtige kerstmarkten.

Kerstavond

Na zich vier weken lang met adventskalenders en kerstmarkten zoetgehouden te hebben, liters glühwein gedronken, tonnen koekjes gebakken, de cadeau inkopen gedaan, de kerstfeesten overleefd en het huis in lichtsnoeren en kerstballen gehuld te hebben is het voor Duitsland eindelijk zover: kerstavond is daar en daarmee het hoogtepunt van het Duitse kerstfeest. Maar, ook al is deze dag de belangrijkste kerstdag in Duitsland, 24 december is voor hen geen officiële feestdag wat betekent dat de meeste winkels nog open zijn en er nog veel last minute inkopen gedaan worden: cadeaus of ingrediënten voor het grote kerstdiner. Wat op deze dag verder nog gebeurt? In veel families wordt nu pas de boom feestelijk versierd, een kerststal opgebouwd terwijl in de keuken grote bedrijvigheid heerst.

Als het gaat om wat op tafel gezet wordt voor deze kerstmaaltijd lopen de meningen en tradities erg uiteen. Vaak is het diner gecentreerd rond ganzenvlees en Duitse knoedels of de traditionele Kerstkarper. In andere families wordt het feestmaal naar de eerste of tweede kerstdag verschoven, zoals in Nederland, waarbij op kerstavond alleen een snelle maaltijd van worst met aardappelsalade gegeten wordt zodat de kinderen niet zo lang hoeven te wachten op het voor hen belangrijkste moment van de avond: de cadeaus uitpakken. Maar voordat dit feest van cadeaus onder de kerstboom begint wordt in veel families nog het kerstverhaal voorgelezen of samen gezongen. Na de cadeaus is het – in ieder geval voor het katholieke en gelovige deel van de bevolking – op naar de mis. Daarbij gaat het om de belangrijkste kerkdienst met kerst: het vieren van de geboorte van Christus precies om middernacht.

De Kerstdagen

  door The White Company
The White Company

Christmas Range

The White Company

In de meeste landen geldt 25 december als de eigenlijke verjaardag van Christus; het hoogtepunt van kerst. In Duitsland, net als in Nederland, wordt op zowel 25 als 26 december vrolijk door gevierd – in Duitsland nu zonder cadeaus, maar wel met kerkdiensten en natuurlijk nog meer lekker eten. De beide officiële feestdagen worden gelijk gebruikt om familie en vrienden op te zoeken en het kerstfeest zo gezellig en ontspannen mogelijk uit te vieren.

Wat zijn jouw favoriete kerstgebruiken en tradities? Deel je ervaringen bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!