Shabby Eco-Design : Trendy 'Upcycling' in Sao Paulo | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Shabby Eco-Design : Trendy 'Upcycling' in Sao Paulo

Stoa. Stoa.
ANTONIO CARLOS RESIDENCE Eclectische woonkamers van Mauricio Arruda Design Eclectisch
Loading admin actions …

Vandaag staat het concept van upcycling centraal. Voor degenen die niet bekend zijn met de term volgt er even een korte uitleg: upcycling is het proces van het omzetten van afval of nutteloze (shabby) producten in een nieuw product dat weer opnieuw bruikbaar is.  Het proces geeft deze items een nieuw leven. Het concept is ontwikkeld door milieubewuste consumenten en ontwerpers. Zij zochten nieuwe manier om het milieu te ontzien. Dit wilden ze bereiken door de afvalproductie te verminderen. Zo werd het eenvoudige idee van upcycling geboren!

Hoe verschilt upcycling eigenlijk van recycling? Het antwoord is eenvoudig: bij upcycling wordt het oude product niet afgebroken. Het is zelfs een trend geworden en heeft  eigen designercategorie gekregen! In dit artikel gaan we een fantastisch voorbeeld van upcycling zien. Het toneel is een appartement in de binnenstad van São Paulo, Brazilië, ontworpen door de Braziliaanse architect en designer: Mauricio Arruda. Laten we een tour door dit mooie huis maken, om te zien hoe je een interieur prachtig kunt ontwerpen met items die een vorige leven geleefd hebben, en nu prachtige voorbeelden van upcycled eco-design zijn.

Vento No Cabelo

ANTONIO CARLOS RESIDENCE Eclectische woonkamers van Mauricio Arruda Design Eclectisch
Mauricio Arruda Design

ANTONIO CARLOS RESIDENCE

Mauricio Arruda Design

De passende meubels en oneven kleurencombinaties in deze woonkamer vertellen ons dat dit geen gewoon huis is. Het merendeel van de items in deze afbeelding heeft een vorig leven gehad, maar ze komen samen tot leven in dit appartement in de binnenstad. De traditionele notie, van perfect op elkaar afgestemde meubels en decoraties, is in dit ontwerp duidelijk uit het raam gegooid. De retro gekleurde salontafel biedt je de mogelijkheid om wat spulletjes uit te stallen, en die shabby chic krukjes leveren een mooi speels effect op, en ze zijn ook nog eens erg handig te stapelen. De ontwerper van deze kamer heeft veel aandacht besteed aan de muurdecoratie, wat een geweldig idee om de wereldkaart op te hangen naast die donkere foto. En wat dacht je van die beeldige schemerlamp! Vaak is het ook leuk om met slogans je muur te decoreren. 'Vento No Cablo', staat er geschreven. Dat is Portugees voor 'Met de wind in de haren'. Dit appartement blaast je omver door z'n eclectiek en wereldwijsheid, die door het idee van upcycling en ecodesign extra wordt geaccentueerd!

Trendy TV Kijken

ANTONIO CARLOS RESIDENCE Eclectische woonkamers van Mauricio Arruda Design Eclectisch
Mauricio Arruda Design

ANTONIO CARLOS RESIDENCE

Mauricio Arruda Design

In de tv-kamer zien we een Florence Knoll bank uit 1954, het is een perfecte blending van diverse ontwerpstijlen uit het midden van de vorige eeuw. De ontwerper van dit interieur heeft deze bank gecombineerd met moderne muurprints, een rustieke salontafel en een witte draad stoel. Dit resulteert in een kamer met een trendy vibe.

Eclectische Tafel

ANTONIO CARLOS RESIDENCE Eclectische eetkamers van Mauricio Arruda Design Eclectisch
Mauricio Arruda Design

ANTONIO CARLOS RESIDENCE

Mauricio Arruda Design

Deze tabel draagt de treffende naam: 'House of Cards',  natuurlijk vanwege de bijzondere poten van de tafel. Het grapje is natuurlijk dat een kaartenhuis snel in elkaar stort. De decoraties aan de muur geven deze kamer een gezellige, drukke sfeer. Het is een kamer voor vrolijke mensen met gevoel voor humor. Je kunt er gerust met wat vrienden een kaartje leggen.

De Keuken

ANTONIO CARLOS RESIDENCE Eclectische keukens van Mauricio Arruda Design Eclectisch
Mauricio Arruda Design

ANTONIO CARLOS RESIDENCE

Mauricio Arruda Design

De plattegrond van het huis is volledig veranderd, zo is de keuken verplaatst en is de slaapkamer bij de kamer getrokken. Ook zijn er twee kleine wasruimtes tot één grote badkamer getransformeerd. Het nieuwe ontwerp creëert meer ruimte om de sociale interactie te bevorderen, en zorgt voor een ontspannen sfeer. De decoraties in het huis dagen bij aan deze fijne atmosfeer! Wat opvalt is het mooie contrast tussen de moderne werkbladen en toestellen, en de muren met retro decoraties.

Brazilliaanse Woonkamer

ANTONIO CARLOS RESIDENCE Eclectische woonkamers van Mauricio Arruda Design Eclectisch
Mauricio Arruda Design

ANTONIO CARLOS RESIDENCE

Mauricio Arruda Design

Een goed voorbeeld van milieubewustzijn vinden we in deze woonkamer, namelijk een kartonnen stoel. Dit is natuurlijk veel beter voor het milieu dan plastic. Het blijkt dat milieuvriendelijk materiaal steeds vaker in onze meubels verwerkt is! De witte muren en leuke meubels creëren een prettige sfeer, en deze wordt versterkt door een overvloed aan natuurlijk licht dat de kamer binnenvalt. Zoals je kunt zien is het mogelijk om op een creatieve, kostenefficiënte manier je kamer leuk en eclectisch inrichten. De openheid in het huis is bereikt door alle muren weg te breken en alleen de centrale pilaar te laten staan. De hardhouten vloeren zijn zwart geverfd, maar de muren kregen een stralend witte tint. De eclectische meubels en decoraties komen zo sterk naar voren!

Genieten van je Slaapkamer

ANTONIO CARLOS RESIDENCE Eclectische slaapkamers van Mauricio Arruda Design Eclectisch
Mauricio Arruda Design

ANTONIO CARLOS RESIDENCE

Mauricio Arruda Design

Tot slot komen we bij de slaapkamer, daar zien we donker gebeitst hout langs de muur bij het hoofdeinde. En wat een mooi decoratief behang daar achter die retro spiegel! Het werk boven het bed geeft de kamer een artistieke, trendy inslag. En wat dacht je van dat tafeltje, dit is helemaal samengesteld uit gevonden hout!

Hopelijk ben je door het lezen van dit artikel enthousiast geworden over upcycling, en heb je inzicht gekregen hoe het principe effectief gebruikt kan worden voor eigenzinnige ontwerpen, om geld te besparen, maar ook om de afvalproductie te verminderen. Help het milieu te verbeteren: upcycle!

Ideeën voor een prachtige loft vind je in de ontwerpen van Barbara Sterkers.

Wil je jouw waardevolle bezittingen op een stijlvolle manier beschermen? Lees dan het artikel over de luxe designkluizen van Heindl.

Op welke manieren upcycle jij ? Deel tips en creatieve ideeen op ons forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!