Ecologische Architectuur in Roerig Palestina

Stoa. Stoa.
Google+
Loading admin actions …

We zien vaak voorbeelden van grootse architectuur, in de vorm van huizen, woonblokken, of commerciële ruimtes en gebouwen. Maar architectuur kan veel meer zijn dan dat. Vandaag willen we je een gebouw laten zien dat totaal het tegenovergestelde is van de prachtige, imponerende projecten die ons vaak gepresenteerd worden. Dit inspirerende architectonische project bevindt zich in een onrustige deel van de wereld, in de bezette gebieden van het Palestina. Hoewel het volgens internationale verdragen tot de Palestijnse gebieden behoord, wordt het eigenlijk gecontroleerd door het Israëlische leger. Het project werd in 2010 verwezenlijkt om de lokale kinderen van de Wadi Abu Hindi stam gedegen onderwijs te bieden. Midden in een gebied vol onrust en conflicten! De rehabilitatie van de plaatselijke school bracht ook verschillende gemeenschappen dichter tot elkaar. De nieuwe school is gebouwd op een manier waarbij de beperkte natuurlijke hulpbronnen van de woestijn goed benut zijn. Laten we eens kijken naar dit prachtige initiatief.

Een Mooi Initiatief in Roerige Tijden

Het Bedoeïenenkamp ligt minder dan 10 kilometer van Jeruzalem, en heeft een bevolking van 2.700 mensen. Zij voeren een harde strijd tegen het harde woestijnklimaat. In deze roerige omgeving, waarin de naburige kolonie Qedar strijd voor de uiteindelijke verwijdering van alle bedoeïenengemeenschappen, zien we toch mensen uit deze twee groepen samenkomen om gezamenlijk een ecologische school te realiseren. Het project is een initiatief van de Italiaanse firma Arco Architectuur, Vento di Terra, en de NGO. Samen strijden ze voor de fundamentele rechten van kinderen, namelijk een goede gezondheidszorg en gedegen onderwijs. Deze samenwerking laat zien dat beide partijen hun verschillen opzij kunnen zetten, en hun expertise weten te bundelen, om zo van dit project een succes te maken. Deze vruchtbare samenwerking heeft inmiddels geleid tot de oprichting van twee andere scholen in Palestina. Een ander goed punt is dat de gemeenschap wordt betrokken bij de bouw van de school. De lokale bevolking was instaat om de kennis, die nodige was voor de bouw, binnen het dorp te ontwikkelen. Afgezien van het feit dat het gebouw in zo’n ruige omgeving gerealiseerd kon worden, en onder dergelijke tumultueuze omstandigheden, is het ook een uniek project vanwege het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, en ook vanwege de toepassing van passieve principes, zoals bioklimatologische architectuur.

De context waarin het gebouw gerealiseerd kende ook andere  problematische  factoren. Een paar honderd meter verderop bevindt zich een seizoensgebonden kreek, die stroomt langs een grote vuilstortplaats, en deze wordt zowel gebruikt door de stad Jeruzalem als door een Israëlische nederzetting in de buurt! Dit was een ongezonde situatie voor de kinderen. Daarnaast was er geen echte riolering in de buurt van de school, en werd elke wc aangesloten op een openlucht riolering in de nabijheid van het kamp. Dit riool vervuilde de lucht, en maakte de leefomstandigheden extreem zwaar, vooral tijdens de verstikkende zomer. Het drinkwater voor het hele kamp werd aangevoerd via een rubberen buis met een diameter van slechts 2 cm, waardoor deze voortdurend beschadigd was. Qua elektriciteit voorziening was het niet veel beter, met een enkele dieselgenerator trachtte men aan de energiebehoefte van de 2.700 mensen te voldoen. Al deze problemen zijn gelukkig aangepakt.

Weer Naar School

De Israëlische autoriteiten legden een aantal beperkingen op aan het gebouw, zo mocht er niet veel veranderd worden aan het bestaande gebouw, waardoor een forse uitbreiding verhinderd werd. Alle werknemers op de bouwplaats kwamen uit het dorp, en werkten de hele zomer hard om te zorgen dat het gebouw in augustus van dat jaar klaar zou zijn, zodat de kinderen na de zomervakantie weer naar school konden.

De Ecologie is Belangrijk

De belangrijkste doelstelling van het project was de versteviging van de structuur, daarnaast moest het gebouw aangepast worden aan de moderne normen van klimaatbeheersing en energiegebruik. De mensen zijn er in geslaagd om een gebouw met natuurlijke ventilatie en thermische- en akoestische isolatie te creëren. Er werd ook een systeem geplaatst om regenwater te verzamelen, verder werd er een aantal zonnepanelen geïnstalleerd om de verouderde diesel generator van de school te vervangen. Het dak van het gebouw werd verhoogd en gekanteld, zodat er nu een goede luchtcirculatie opgang gebracht kan worden. Daarnaast werd de dakconstructie vernieuwd door metalen panelen op het dak te bevestigen.

De buitenmuur heeft meerdere lagen en bestaat uit materialen die de hitte van het woestijnklimaat buiten de deur houden. De muur is vierendertig centimeter dik en opgetrokken uit: kalk, bamboestokken, klei, stro, verzinkt aluminium en heeft een luchtspouw. Omdat het klimaat in de school zo veel aangenamer is, voelen de kinderen zich veel beter, en lukt het ze om zich veel beter te concentreren. Daar gaat het toch om! 

Een Prachtig Resultaat

 De bedoeïenen kennen een eeuwenoude cultuur van recycling. Hun huizen zijn gemaakt van metaal, hout en andere materiaal dat ze verzameld hebben bij verschillende bouw- en stortplaatsen. Helaas zijn deze woningen niet geschikt voor de koude winters of de hete zomers. Het project heeft naast een goed schoolgebouw, ook geleid tot een toename van bouwkundige kennis over hoe je met eenvoudige middelen een goed geïsoleerde woning realiseren kunt die geschikt is voor het woestijnklimaat. Vento di Terra en Arco Architectuur hebben hun kennis gecombineerd om dit project van solidariteit, duurzaamheid en energiebesparing te voltooien. Maar het mooiste van alles is, dat de verschillende gemeenschappen in harmonie aan een gezamenlijk doel gewerkt hebben. Het project is een lichtend voorbeeld van de bindende kracht van de architectuur in conflictgebieden met politieke instabiliteit.

Zoek je inspiratie ? Bekijk dan de prachtig ontworpen architectuur van Studio Gaon

En er is natuurlijk altijd iets interessants te beleven op ons mooie forum!

Ken jij voorbeelden van architectuur die de wereld een beetje beter maakt? Deel je verhaal met ons op het forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!