Eclectische, Abstracte Kunst voor in je Interieur: door Kunstenaar Alain Péclard | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Eclectische, Abstracte Kunst voor in je Interieur: door Kunstenaar Alain Péclard

Stoa. Stoa.
Alain Péclard van Oeil du Vingtième Eclectisch
Loading admin actions …

De Franse moderne kunst wil voorop lopen, naast Berlijn en New York, is Parijs een kunststad van belang. En erg romantisch natuurlijk. Alain Pécard is een kunstenaar die terugkijkt in de kunstgeschiedenis, maar tegelijkertijd vooruitblik op de toekomst van ons design. De kunstenaar is van jongs af aan gefascineerd door de moderne kunst en door de ontwikkelingen in de wetenschap. Deze twee gebieden van kennis hebben van oudsher een nauwe band waardoor er niet zelden een kruisbestuiving plaatst vindt. Het werk van Pécard is een goed voorbeeld van zo'n kruisbestuiving. Laten we er snel gaan kijken.

Een Eclectische Sculptuur

Alain Péclard van Oeil du Vingtième Eclectisch
Oeil du Vingtième

Alain Péclard

Oeil du Vingtième

De sculptuur is eclectisch vanwege de diverse stijlen die hij in zich opgenomen heeft. De minimalistische stijl is duidelijk te herkennen aan het 'plus-en-de-min'-motief, daarnaast is het plateau duidelijk modern, en de geometrische vormen verraden een schatplichtigheid aan de abstracte-, constructivistische kunst. Het object houdt zichtbaar het midden tussen een sculptuur en een schilderij, zowel een- als driedimensionale geometrische vormen worden gebruikt. Ze liggen zelfs in elkaars verlengde. Dit werk staat prachtig in een strak, modern interieur met veel wit en zwart.  

Wetenschap en Techniek

Alain Péclard van Oeil du Vingtième Eclectisch
Oeil du Vingtième

Alain Péclard

Oeil du Vingtième

Pécard vindt inspiratie in de vormen en theorieën van de wiskunde,  zo gebruikt hij grafieken en diagrammen, fysieke instrumenten en technische principes uit de astronomie. Toch wil hij deze zaken niet met zijn werken verduidelijken, wel wil hij deze vormen laten zien, hij lijkt een artistieke,  wetenschappelijke beeldvorming te willen creëren. Het maken van zijn werken is voor hem een  vorm van onderzoek. Dit werk spreekt van een constructivistische benadering, waarbij de stalen constructie doet denken aan machines of onderdelen daarvan. Het uitgesneden kwart van de cirkel ligt plat in de sculptuur, alsof het ons wil verwarren,  door ons te laten geloven dat we naar een schilderij aan het kijken zijn, in plaats van naar een driedimensionaal werk. Een zeer creatieve zet van deze kunstenaar. 

Collage in de Space Age

Alain Péclard van Oeil du Vingtième Eclectisch
Oeil du Vingtième

Alain Péclard

Oeil du Vingtième

De kunststromingen van de twintigste eeuw, zoals het constructivisme, maar ook het futurisme, richten zich zeer sterk op de technologische- en natuurwetenschappelijke ontwikkelingen. De nieuwe theorieën over de kosmos, die in de twintigste eeuw opkwamen, hebben zeker hun invloed op de beeldende kunst gehad. In deze collage werkt Pécard een aantal principes uit: we zien bolletjes achter elkaar in het beeldvlak verdwijnen, en links op de voorgrond zien we opeens een andere ruimte waarin van alles gebeurd. Het werk bestaat uit diverse ruimtes of dimensies. Op abstracte wijze worden theoretische- en fundamentele principes, als ruimte en tijd, in het werk uitgebeeld.  

Collage II

Alain Péclard van Oeil du Vingtième Eclectisch
Oeil du Vingtième

Alain Péclard

Oeil du Vingtième

De mooie vlakverdeling van dit werk valt direct op. Boven het rood, beneden het wit. Helemaal onderaan worden de kleuren groen en licht blauw aan ons voorgesteld. Er zit veel beweging in de dynamiek van de vormen. Deze serie werken legt de nadruk op de dynamiek van de space age, en in die tijd leven wij natuurlijk nog steeds. Daarom is het echt een werk voor onze tijd, en past het goed in het interieur van nu! Van rechtsboven naar links schiet iets voorbij wat erg lijkt op een komeet, hij passeert ons, en verdwijnt daarna in de oneindigheid van het heelal. Maar wij houden hem bij ons, geborgen in dit bijzondere werk van Pécard.

De Wijzers van de Ruimte

Alain Péclard van Oeil du Vingtième Eclectisch
Oeil du Vingtième

Alain Péclard

Oeil du Vingtième

Wat is tijd eigenlijk? Dit lijkt de kunstenaar zich af te vragen. Als je goed kijkt, dan zie je dat verschillende wijzers en meetinstrumenten vlakken vormen, waarbij hun lijnen elkaar kruisten en een intrigerende beleving van tijd en ruimte geven. Krijg  je niet een ietwat vreemd gevoel van deze collage? Laat de  ruimte van het werk maar op je inwerken. Het lijkt een plek te zijn waar de wijzers en benen van de  meetinstrumenten door elkaar gehusseld worden, alsof de kunstenaar een plek in de ruimte wilde weergeven waar tijd en ruimte samenkomen, ja zelfs één worden. Er is geen verschil meer tussen die twee begrippen! Gezien fascinaties van deze kunstenaar lijkt deze interpretatie in heel ver gezocht  Maar de zaak kan natuurlijk ook anders in elkaar zitten. Intrigerend is het zeker! 

Voor meer abstracte kunst lees ook het artikel over de prachtige abstracte werken van Carlos Javier Serrano.

Grappige naïeve sculpturen vind je bij Stéphane Jacob

 

Wat heb jij aan kunst in je huis staan? Deel het met ons op het forum.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!