De Oerkracht van de Abstracte Kunst in je Interieur : De Prachtige Werken van Francesca Zoboli | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De Oerkracht van de Abstracte Kunst in je Interieur : De Prachtige Werken van Francesca Zoboli

Stoa. Stoa.
van Francesca Zoboli Eclectisch
Loading admin actions …

Kunst is net als de rest van je interieur erg persoonlijk, sommig dingen spreken je aan, andere wat minder. Abstracte kunst is niet altijd aan iedereen besteed, omdat van oudsher meestal de realistische kunst, zoals van Frans Hals of Rembrandt van Rijn, als enige ware kunst wordt gezien. Hoewel we onderhand een paar honderd jaar verder zijn, is deze kunstopvatting nog niet helemaal uit onze cultuur verdwenen. De impressionisten en de schilders na hen, waren de eersten die dit dogma van het 'realisme' aan de straatkant hebben gezet. Daarna is de kunst steeds conceptueler en  filosofischer van aard geworden. Het verhaal achter het kunstwerk, daar gaat het vandaag de dag om! Nu bestaat er natuurlijk een nog oudere stroming in de kunst, die bij haar ontstaan misschien niet eens kunst genoemd werd. Deze is nog steeds te vinden op bergwanden in Afrika. Gemaakt door de eerste  mensen. Met een vormentaal die adembenemend mooi en zeer elementair is. Deze vormentaal laat Zoboli in haar werken voortleven.   

Dipinti

Dit schilderij verraadt een schatplichtigheid aan de vroegste vormen van design. Wij mensen maken al duizenden jaren objecten versiert met eenvoudige patronen. Dit werk heeft deze kenmerken ook. Het eenvoudige kleurenschema maakt dat dit kunstwerk zich snel aanpast in elk geschikt interieur. Het heeft een Afrikaanse sfeer die door de rustige kleuren niet overheersend is. Het vlakkenspel kent een krachtige dynamiek die op ingenieuze wijze tot stand gebracht is. De kunstenaar heeft ondanks de eenvoudige vormgeving een werk weten te creëren dat prachtige vorm- en kleurnuances kent.  

Porte

De titel van dit is 'Porte', dat is Italiaans voor deuren. Waar wil Zoboli ons naar toeleiden? Had zij een concept voor ogen toen ze dit abstracte, losjes op Mark Rothko's schilderstijl gebaseerde werk maakte? Het toont ons verschillende strata, diverse lagen, die als horizontale strepen alle betekenis in zich dragen, is het werk bijvoorbeeld een verknipte, 'verkeert' hergemonteerde zonsondergang, of laat het diverse aardlagen zien die ons toegang geven tot verborgen kennis? Doelt de kunstenaar soms op de deuren van onze perceptie?

Geometische Abstractie

Het interieur op de afbeelding is niet het type setting waaraan je in de eerste plaats dit werk zou verwachten. De rode stoel en de ronde eettafel, met de ietwat barokke poten, nodigen niet direct uit tot een abstract experiment. Toch heeft Zoboli een werk voortgebracht dat op geheel eigenwijze past binnen dit interieur. Wat hangt het werk toch prachtig aan de muur! Het neemt ook flink wat ruimte in, en zorgt zo voor een echte wall experience!  

Scandinavische houdt van Abstract

Het interieur is lekker in de Scandinavische stijl ingericht. De populariteit van deze stijl uit het midden van de twintigste eeuw is mede te danken aan de bekende Zweedse meubelgigant. De meubels in deze inrichting zijn in zeer gelimiteerde oplage gemaakt, niet dat er iets mis is met designproducten die in grote hoeveelheden gemaakt worden, maar het is ook leuk om iets heel unieks te bezitten. De kuipstoeltjes en tafel met schaal staan prachtige tegen de achtergrond van deze blauwgrijze wand. Wat een briljante kleur. Het werk van Zoboli maakt deze kamer werkelijk uniek, omdat het door zijn abstracte vlakken spel een warmte geeft aan de rest van het strakke ingehouden interieur. De verlichting in het plafon imiteert de springerigheid van de kleine vierkantjes op het kunstwerk. Zo ontstaat een magisch spel van vorm en licht, dat een blik biedt in de toekomst van de binnenhuisarchitectuur en de beeldende kunst.

Bijzondere Textuur

Zoboli heeft duidelijk een fascinatie voor textuur en het platte vlak. Dit primitief aandoende oppervlakte is uiterst gedetailleerd. Zie je het bloemvormige patroon dat telkens groot en klein terugkomt, en wat dacht je van de naief geschilderde cirkel die wit is aan de buitenkant, maar geel van binnen. Het lijken mysterieuze tekens te zijn, met een zekere oerkracht, waarvan de vormentaal doet denken aan grotschilderingen. Abstract, maar toch warm. Zo zou je het werk kunnen omschrijven.   

Vlakkenspel

Je ziet een opvallend collage-effect in dit werk. De gelaagdheid die je er in aantreft is werkelijk bijzonder. Ook het authentieke, doorleefde karakter van het schilderij valt op. Het spreekt van de sleetsheid der dingen. Welke vergaande glorie wil de kunstenaar met dit werk uitdrukken? Zie je dat de sierlijke vormpjes in de horizontale strookjes er vuil uitzien? De bruine vegen en de doorleefde kleuren geven het werk een geoxideerd en vacant karakter. Het lijkt wel of de kunstenaar allerlei verroeste objecten en andere gebruikte prullaria gevonden heeft, en dit over elkaar gelegd heeft, waarna ze besloot het geheel te vereeuwigen op het schildersdoek. Het is een werk dat heel goed in een licht landelijk, DIY- of industrieel interieur past. Maar de werken van Zoboli staan eigenlijk altijd goed in creatieve interieurs!

Hou je ook van minimalistische-, industrieele kunst, dan is het werk van Sylie Guomard echt iets voor jou.

Wil je weten wat een wrapping is, kijk dan even naar de design producten van Pauline Fedec.

Hoe abstract is jouw interieur? Deel het op het forum!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!