De 7 Voordelen van Minimalisme | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De 7 Voordelen van Minimalisme

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
appartement B Minimalistische badkamers van atelier d'architecture Yvann Pluskwa Minimalistisch
Loading admin actions …

De voordelen van een minimalistisch leven zijn goed gedocumenteerd, en alhoewel je dit misschien niet zou verwachten kan deze stijl een grote invloed hebben op je gezondheid en gevoel van welzijn. In een wereld waar een voortdurend verlangen naar consumeren, uitgeven en materiële zaken bezitten centraal staat zijn sommigen er op gespitst tegen de stroom in te gaan en alle onnodige zaken uit hun leven te verwijderen – tot positief effect!

Er zijn vele manieren om dit ook in jouw huis te doen, van kleine veranderingen zoals de keuze voor een neutraal kleurenschema tot een drastischer aanpak zoals het wegdoen van alle overbodige bezittingen. Nog niet overtuigd? Laten we dan eens een aantal van de voordelen van dichtbij bekijken…

Rommel is stress

Niet alleen ziet een minimalistisch ingericht huis er elegant en strak uit, het heeft ook een lange lijst voordelen. Een daarvan is dat een minimalistisch huis voor minder stress zorgt. Door spullen weg te doen die we niet nodig hebben zijn we ons leven aan het “de-clutteren” waardoor we minder stress hebben en ons gelukkiger voelen. Door te werken aan het leven in plaats van leven om te werken gaan we andere prioriteiten stellen en leggen we meer waarde in dingen buiten onze materiële bezittingen om – en hier worden we gelukkiger van!

Lage kosten

Door een minimalistische levensstijl na te streven bereiden we ons gezin erop voor in de toekomst minder te consumeren en alleen te kopen wat we nodig hebben. Media en reclame advertenties vertellen ons voortdurend dat we meer moeten kopen en dat bezittingen ons gelukkig zullen maken. Eindeloos shoppen is een vals gevoel van geluk, en door deze berichten die voortdurend op ons afkomen is het moeilijk niet in die valkuil te trappen. Maar bedenk ook dat minder kopen ook minder kosten betekent! Een minimalistisch interieur dwingt je namelijk over ieder enkel meubelstuk en accessoire na te denken voor het beste effect met zo min mogelijk objecten.

Kleur maakt humeurig

Appartement Amsterdam Minimalistische woonkamers van Bobarchitectuur Minimalistisch
Bobarchitectuur

Appartement Amsterdam

Bobarchitectuur

Iedereen is er inmiddels van op de hoogte dat kleur je humeur beïnvloedt. Of dit nu in positieve of negatieve zin is. Rode kleuren bijvoorbeeld geven je energie terwijl blauwe tinten je juist tot rust laten komen. Om je in huis gemakkelijk en vredig te voelen is het goed om een kleurenschema te kiezen dat neutraal en kalmerend werkt en stress reduceert. Witte, minimale ruimten zorgen voor een licht en ruimtelijkheid die een somber humeur tegenwerken. Hier zien we enkel een lichte tint blauw in het vloerkleed dat ons aan een blauwe lucht doet denken en direct een glimlach op ons gezicht tovert.

Kwaliteit bezitten

Door minder van bepaalde dingen te kopen maken we ons zuur verdiende geld vrij voor objecten van een hogere kwaliteit. Waarom twee dezelfde dingen bezitten als je voor hetzelfde geld één van uitzonderlijke kwaliteit kunt kopen? Logisch toch?

Goed voor het milieu

Consuminderen is niet alleen een goedkopere gewoonte dat ons gelukkiger maakt – een maatschappij dat minder produceert helpt ook tegelijk het milieu te beschermen. Door niet in de valkuil van overconsumptie te trappen weet je dat je een goed voorbeeld bent voor je kinderen en hen helpt zich bewust te zijn van het milieu en volgens het principe “iets gebroken? repareren!” te leven.

Makkelijk schoon te houden

Door je interieur met zo min mogelijk objecten in te richten is er geen plaats meer voor stof om zich op te hopen en te verzamelen, waardoor een gezondere ruimte ontstaat. Dit betekent ook dat je huis veel makkelijker schoon te maken is, met niets dat je in de weg staat. Zoals hier te zien kunnen zelfs functionele elementen in de badkamer ook decoratief zijn – zoals bijvoorbeeld de stijlvolle zeeppompjes die twee functies tegelijk vervullen.

Less is more

Ice White House-Luxury home Minimalistische gangen, hallen & trappenhuizen van Quirke McNamara Minimalistisch
Quirke McNamara

Ice White House-Luxury home

Quirke McNamara

Naast al deze praktische voordelen ziet een minimalistisch interieur er natuurlijk gewoon fantastisch uit: less is tenslotte nog altijd more! De visuele impact van een minimalistische ruimte komt door een gebrek aan decoratie – niet door een overdaad ervan. De eenvoudige schoonheid van deze wenteltrap is aantrekkelijk minimalistisch en zou alleen maar aan schoonheid verliezen als er iets aan toegevoegd zou worden.

We hopen dat we jullie stof tot nadenken hebben meegegeven dat stimuleert een stap terug te doen en het grotere geheel te zien en je zo via het interieur op weg hebben kunnen helpen naar een gelukkiger leven!

Hoe zou jij je huis en leven willen de-clutteren? Deel je ervaringen bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!