Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Dutch Design | Buitengewone Woningen

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Als iemand je naar typische Nederlandse woningen vraagt dan zul je waarschijnlijk gelijk aan rijtjeshuizen denken, grachtenpanden of een flat; veel van hetzelfde in ieder geval, of het nu nieuwbouw is of oud. Vandaag willen we laten zien dat het in Nederland ook anders kan! Van hoog in de boom tot laag op het water hebben Nederlandse architecten heel bijzondere woningen weten te ontwerpen die veel verder gaan dan de gebruikelijke vier muren. Zelfs als het gaat om een typisch rijtjeshuis of echte Hollandse woonboot hebben onze experts hun creativiteit de loop gelaten met deze vier buitengewone woningen als resultaat!

Boomhut

Boomhut in bloeiende kersenboom:  Slaapkamer door Atelier Dutch
Atelier Dutch

Boomhut in bloeiende kersenboom

Atelier Dutch

Als eerste vinden we in de bossen in Lelystad en aan de oever van het Weerwater bij Almere twee wel heel bijzondere constructies: een set boomhutten. In innovatieve vorm is dit model boomhut ontwikkeld als een recreatief nachtverblijf. Waar vakantiegangers een poosje hoog boven de grond kunnen leven. Eens anders kamperen kan nu dus in een boomhut! Samen met Jan Kuperus en Rienk Gardenier heeft Atelier Dutch de bijzonder innovatieve constructie ontworpen waarop de boomhut rust. Deze constructie is opgebouwd uit een houten frame met een schil van composietmateriaal. Het frame werd vervolgens met behulp van 2 metalen ringen met verstelbare wiggen aan de boom bevestigd, zodat het fundament van de hut gevormd wordt door deze prachtige boom zelf. Dit systeem is zo multifunctioneel vormgegeven dat de hut op iedere locatie kan worden opgebouwd, zolang de boom maar sterk genoeg is.

Zicht vanuit de boomhut:  Slaapkamer door Atelier Dutch
Atelier Dutch

Zicht vanuit de boomhut

Atelier Dutch

Vanuit de boomhut in Almere heb je een prachtig uitzicht over het Weerwater en de groene omgeving waartussen het bouwwerk is geplaatst. Hier zien we ook de ruime, open kamer van de boomhut waarin twee grote en comfortabele bedden passen. Dankzij de grote glazen schuifdeuren valt er veel licht naar binnen en je kunt je de idylle voorstellen van het wakker worden met dit spectaculaire uitzicht!

S-House

S-House:  Huizen door VMX Architects

Als tweede vinden we hier een huis dat strikt genomen een herenhuis vormt, maar tegelijk ook veel wegheeft van een villa. Hoewel in een rij huizen opgenomen, zoals we zoveel vinden in Nederland, valt dit ontwerp direct op door vorm en kleur. De frisse gele kleur van de mozaïektegels waarmee de gehele gevel is bedekt onderscheidt dit pand van de buurwoningen en vangt direct alle blikken. VMX Architects heeft dit zonnige huis in opdracht ontworpen voor het Steigereiland van IJburg. Daarbij was het voor de opdrachtgevers belangrijk dat een grote buitenruimte in een verder ruim ontwerp geïntegreerd werd. Aangezien de tuin van de kavel op het noorden stond vormde dit een uitdaging voor de architecten om een zo aangenaam mogelijke buitenruimte te creëren. Dankzij een aantal bijzonder creatieve ideeën is dit prachtig gelukt. Een van de meerdere effectieve buitenruimtes van deze woning zien we in deze afbeelding: in de vorm van een inpandig terras op het zuiden, uitgespaard uit de voorgevel van het pand. Dankzij de positie op het zuiden is voor een zonnige en comfortabele buitenruimte gezorgd terwijl de plaatsing op de eerste verdieping en het inpandige ontwerp voor privacy en beschutting zorgen. Let ook op de geel betegelde voordeur dat van de gehele gevel een eenvoudige maar opvallend zonnig geheel maakt.

S-House:  Woonkamer door VMX Architects

Maar niet alleen het uiterlijk, ook het interieur van het S-House is een bolwerk van design. Vanaf het hoge plafond van de eetkamer bezien zien we het open, lichte en moderne ontwerp van het interieur. De grijze en witte vlakken zorgen voor ruimte en licht terwijl het moderne portret van Rembrandt in oranje kleur de oranje details door het interieur heen aanvult en de ruimte samen opfleurt. De speelgoeddieren in de vensterbank verraden dat hier kinderen wonen en dat ook zij een plaats in het ontwerp hebben.

Stalwoning

Als derde vinden we hier in Muiden een woning dat begon als typisch Hollands gebouw: een stal, dat nu een prachtig modern huis is geworden. De oude stal, dat op het erf van een voormalige boerderij stond, is zo vervangen door een moderne woonschuur. Nu heeft het originele voorhuis van het klassieke pand een grote woonkeuken, serre en meerdere slaapkamers eraan toegevoegd gekregen. Vanuit de serre is er een prachtig uitzicht naar drie kanten over het IJmeer, het kasteel van Muiden en de uitgestrekte weilanden. Het uiteindelijke resultaat dat we hier kunnen bewonderen is door Architectenbureau Jules Zwijsen op bijzondere manier tot een eenheid gemaakt, onder andere dankzij het nieuwe dak over de verschillende bouwdelen dezelfde vormgeving vindt.

Bij de renovatie van het oude constructiewerk bleek dat grote delen gesloopt moesten worden en alle gebinten vervangen. Daarom is er gekozen voor nieuwe binten van eikenhout die tegelijk ook meer vrijheid bieden voor de hoogte van de verdiepingsvloer. Hier zien we hoe de nieuwe gebinten geïntegreerd zijn in het interieur en door de nog lichte, nieuwe kleur het oude en het nieuwe op prachtige manier verbinden. Zowel binnen als buiten is gebruik gemaakt van nieuwe materialen in het ontwerp die op bijzondere manier voor een eclectische eenheid zorgen die zonder aan de oude sfeer af te doen de voordelen van nieuw met zich meebrengt.

Watervilla

  door homify

Als laatste willen we een blik werpen op een woning in Spaarnwoude dat zich laag op het wateroppervlak bevindt: een woonboot. Maar, zoals we hier al direct opmerken; deze woonboot is anders dan alle andere! Bijna als een ark rust deze “doos” lichtjes op het water terwijl het houtwerk voor warmte en eenheid zorgt. De horizontale smalle latten van onbehandeld larikshout zullen over tijd een prachtige verkleuring vertonen terwijl de schuivende luiken voor geluidsdemping en rust zorgen wanneer de bewoners dat maar willen. Het buitengewone aan dit ontwerp is echter niet alleen de vorm, maar ook de verregaande mate van privacy dat hier mogelijk is zonder aan stijl en natuurlijk licht in de woning te verliezen. Daarnaast is in deze woonboot, ontworpen door Hoeb Architectuur in samenwerking met Katja de Winter, ruimte voor 2 personen met een vloeroppervlak van wel 170 m²!

  door homify

Van de voorzijde gezien worden we verrast door de open, huiselijke uitstraling die de boot aan de woonkant een vriendelijker gezicht geeft. Aangezien er aan de walkant minder risico is op nieuwsgierige blikken van pleziervaartuigen bevindt zich hier een groot aluminium kozijn dat uitzicht over het erf en het landschap biedt; waar de boot zich ook bevindt. Verder vangen we hier door het gras een glimp op van het interieur dat een woonkamer, eetgedeelte en zitkamer op de bovenverdieping heeft en de slaapkamer, kantoor en het sanitair half onder het wateroppervlak. Dankzij een elektrisch glazen schuifdak kan overigens een deel van de woonkamer naar de lucht geopend worden voor frisse lucht, ongehinderd zonlicht en dat alles vanuit het gemak van de woonkamer! 

Hoewel deze vier voorbeelden van unieke Nederlandse architectuur bijna niet verder uit elkaar lijken te kunnen liggen vormen deze allemaal een toonbeeld van innovatie en design: creativiteit op het gebied van constructie, materiaal en stijl vinden we in ieder voorbeeld op spectaculaire manier terug! Voor wie nu nog sceptisch is over Hollandse woonarchitectuur: kijk maar eens om je heen en je vindt zo meer van zulke originele, unieke vernieuwingen, verbouwingen en nieuwbouw die je met trots over straat zullen doen stappen!

Welke van deze vier bijzondere huizen is jouw favoriet?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!