Realistische Kunst voor in de Woonkamer : Kunstenaar Kees Blom | homify

Realistische Kunst voor in de Woonkamer : Kunstenaar Kees Blom

Stoa. Stoa.
Kees Blom schilder van het tegenlicht Kees Blom schilder van het tegenlicht Kunst Afbeeldingen & schilderijen
Loading admin actions …

Kees Blom is een fijnschilder die woont en werkt in Apeldoorn. Als autodidact is hij rond zijn veertigste begonnen met met schilderen. Vastbesloten zijn authentieke schilderstijl te vinden ging hij aan het werk, daarbij voornamelijk geïnspireerd door de Veluwse schilders. Hij wist gewoon dat hij het artistieke 'eigene' in zichzelf ging ontdekken. Iets waarvan de mensen misschien later zouden zeggen: “Kijk, dit is nu typisch Kees Blom.’ Maar het duurde nog jaren voor hij dit niveau bereikt had. Het ging stapje voor stapje. Maar uiteindelijk kwam er een magnifieke, realistische schilderstijl te voorschijn, die nu al enkele jaren opzienbaard. Laten we eens kijken naar het adembenemend mooie werk van deze hedendaagse, Hollandse meester.

Oost Indische Kers

Kees Blom is een van de meest succesvolle hedendaagse Nederlandse figuratieve kunstschilders. Zijn schilderijen zijn krachtig en vitaal in hun verstildheid. Het werk van Kees Blom is soms realistischer dan de werkelijkheid, zijn stillevens zijn welhaast eet- en aanraakbaar. En daarin toont hij zijn meesterschap. Op het eerste gezicht lijkt dit schilderij een fotografisch beeld! Maar kijk eens goed. Het valt op, dat hoewel het werk spatzuiver en realistisch is, er toch een wonderlijke gestileerdheid uit spreekt. Laat het beeld op je inwerken, en kom er achter wat het geheim is.

Antieke Flesjes in Hollands Licht

Blom lijkt de schildertechniek te overstijgen. Hij staat bekend als de  schilder van het tegenlicht. Dit tegenlicht is een opvallend kenmerk van zijn werk. Zijn creaties treden je tegemoet met een lichte, zachte vertroosting. Ze tonen ons welvertrouwde onderwerpen in een kalme werkelijkheid waar zoete harmonie te vinden is. Bij Blom is er geen onduidelijkheid, wat je ziet is precies wat het is. De schilder schept een wereld, waarin het licht door de ruimte danst en de dingen warmte en leven inblaast. Het licht jaagt de duisternis naar de verste hoeken van deze wereld. Het cirkelt als een wervelwind rond de dingen, vervult hen, en laat hen oplichten als een helder kristal. Dat is nu typisch Kees Blom. Je zou kunnen zeggen, dat Blom het 'dingachtige' van het ding laat zien, op een bijzonder hoog artistiek niveau.

Drie Peren

Met het verstrijken van de jaren is Blom op steeds groter formaat gaan werken. In het begin ging hij zeer aftastend te werk, door op kleine paneeltjes te beginnen, waarbij realiteit en werk qua afmetingen gelijk waren. Een peer op het doek was zo groot als een echte peer op de fruitschaal. Nu schildert hij vol overtuiging een perzik met de afmeting van een forse meloen! Daarmee krijgen de voorstellingen die hij maakt een eigenaardig karakter. De warmte en de schoonheid van het licht blijven een belangrijk thema, misschien is dit wel hét thema van zijn werk. Blom weet het licht zo te boetseren, dat het de hele compositie draagt. Dat bewijst dit werk over de drie peren.

Bramen op een Takje Boven Een Chinese Schaal

Dat het werk van Blom erg realistisch is leidt geen twijfel, maar het heeft ook een zeer belangrijke, psychologische component. Het roept gevoelens van blijdschap en verwondering op. In donkere dagen kun je soms wat licht gebruiken, een bron van warmte in je interieur. En dat vind je echt in dit geweldige werk. Somberheid is er niet in te vinden. Het werk is duidelijk niet conceptueel, en ver verwijderd van intellectuele, kunstzinnige speculaties. Je zou het kunnen typeren als een verstilde ruimte, waar je geest, als je ervoor openstaat tenminste, juist even niet na hoeft te denken, maar gewoon even kan 'zijn'.  Het werk van Kees Blom maakt je blij en geeft licht!

Een Schaal met Kersen

Zijn oeuvre  is niet onopgemerkt gebleven bij de diverse vooraanstaande musea. Hij heeft al verschillende exposities op zijn naam staan. Hier een kleine greep uit zijn wapenfeiten: CODA Museum Apeldoorn, Pulitzer Hotel Amsterdam, AAF Amsterdam,  Art 's Hertogenbosch, Art Laren en Masters of LXRY Amsterdam. Dus houd de komende exposities van Kees Blom in de gaten, en ga de werken eens in het echt bewonderen.

Aardbeien op een Voetstuk

Kees Blom was in een vorig leven timmerman, en in dit vak, dat hij zeer lief had, laat hij ook zijn liefde voor details en schoonheid zien. Kijk ter afsluiting nog even naar dit prachtige stilleven. Heb je al zin in aardbeien gekregen?

Wil je meer realistische kunst zien, kijk dan hier naar het prachtige werk van Pixelist Art. Ze maken fantastische olieverfschilderijen op basis van jouw opdracht! 

Ben je erg dol op de stijl van Vincent Van Gogh, dan zijn de olieverfschilderijen van Joe Armstrong wellicht iets voor jouw interieur. Bekijk de werken van deze hedendaagse postimpressionist hier.

Welke kunst heb jij aan de muur hangen? Laat een reactie achter op het forum.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!