10 tips voor een optimaal gebruik van kleine woonruimtes | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

10 tips voor een optimaal gebruik van kleine woonruimtes

larapappers larapappers
Moderne woonkamers van Transition Interior Design Modern
Loading admin actions …

Het inrichten van een kleine zithoek vraagt creativiteit en de juiste ideeën, maar het hoeft geen big deal te zijn! Wanneer de ruimte op de juiste manier wordt ingericht, kan zelfs een kleine ruimte aan jouw behoeftes voldoen. Het is namelijk een kwestie van de ruimte optimaal benutten.

In dit Ideabook hebben we gekozen voor tien kleine ruimtes die ondanks hun beperkte oppervlakte maximaal comfort en functionaliteit bieden. Laat je inspireren door deze projecten en maak efficiënt gebruik van iedere centimeter, dan heb je namelijk snel een praktisch en gezellig thuis!

1. Compact

Moderne woonkamers van homify Modern

Als de ruimte klein is, moeten de meubels aangepast worden aan de afmetingen van de ruimte. Kies daarom voor een bank die in verhouding is met de ruimte, zodat je je op een prettige manier in de ruimte kunt bewegen. Professionals die verantwoordelijk zijn voor dit project hebben ruimte in het midden van de woonkamer gelaten waardoor de ruimte optisch groter lijkt. De smalle kast tegen de wand en het TV-meubel dat aan de muur is bevestigd, nemen niet veel plaats in en geven de ruimte een gezellige look.

2. Ruimtelijke integratie

De tweede tip is om te zoeken naar alternatieven om meer ruimte te creëren of om op zijn minst de perceptie van ruimte te vergroten. In dit project werd de woonkamer geïntegreerd in de slaapkamer, waardoor er een grotere visuele diepte en een harmonisch gevoel in de ruimte gecreëerd is. Het compacte meubilair en de visuele truc maken deze ruimte tot een gezellige woonruimte.

3. Spiegeleffect

Een andere manier om een woonruimte te vergroten is het gebruik van spiegels. Dit geeft namelijk optisch het gevoel van meer ruimte. In dit project van Studio Leandro Neves werden de woonkamer en de eetkamer geïntegreerd tot één ruimte waarin de spiegels optisch de ruimte vergroten.

4. Opbergruimte

Als de ruimte klein is dan moet iedere vierkante centimeter benut worden. Indien de grond ruimte bezet is, is het een goed idee om in de hoogte te werken. Bij dit project werden er op maat gemaakte kastjes aan de muur bevestigd. Op deze manier is er ruimte vrij gekomen voor een bureau en de TV en krijgen de rommelige elementen een vaste plaats.

5. Geniet van iedere ruimte

Muren met ramen belemmeren vaak de organisatie van de ruimte. Maar bij kleine ruimtes mag er geen centimeter verspild worden. Bij dit project heeft de woonkamer veel ramen, daarom werd er gekozen om het interieur te organiseren rondom de ramen. Om te profiteren van de ruimte langs de muur is er gebruikt gemaakt van smalle houten kasten en in het midden van de ruimte is een kleine hoekbank geplaatst. Op deze manier is de ruimte makkelijk toegankelijk en worden de ramen niet geblokkeerd.

6. De hoekbank

Als een normale 3-zitsbank te groot is voor jouw woonkamer dan kan een hoekbank de oplossing zijn. Zoals je bij dit project ziet past de hoekbank perfect in het interieur; het biedt comfort en neemt niet alle ruimte in beslag. Verder is de inrichting op de bank aangepast; de houten kastjes lopen mooi over in de bank en aan de muur zijn smalle planken bevestigd die extra opbergruimte bieden. 

Als je behoefte hebt aan meer oplossingen om de ruimte van jouw huis te optimaliseren, lees dan dit artikel over kleine keukens.

7. De smalle sofa

Bij dit compacte interieur is er sterk rekening gehouden met de beschikbare ruimte. Zo is er een smalle sofa gecreëerd in de niche van het raam aan de rechterkant. Deze sofa is een perfecte lounge bank en geeft stijl aan het interieur. Ook is het de perfecte plek om lekker ontspannen van de omgeving te genieten.

8. Grote ramen

Afhankelijk van de grootte en de vorm van de ruimte, kan het gevoel van insluiting veel ongemak brengen. Het gevoel van ongemak kan bijvoorbeeld voortkomen uit een ruimte die een driehoekige vorm heeft. In dit project is dankzij het gebruik van veel ramen en het optimale gebruik van meubilair, een prettige ruimte gecreëerd. Het is een verrassend lichte ruimte geworden die uitnodigend werkt.

9. Verlaagde vloer

Een kleine ruimte kan zeer comfortabel en gezellig zijn. Bij dit project was het een uitdaging om de grote hoekramen, die visueel het landschap in huis brengen, in de ruimte te integreren. De vloer werd verlaagd om een gezellige woonkamer te creëren; een knusse hoek waar je heerlijk kunt ontspannen.

10. De natuur in huis

CASA TRANSPORTABLE ÁPH80 Rustieke woonkamers van ÁBATON Arquitectura Rustiek & Brocante
ÁBATON Arquitectura

CASA TRANSPORTABLE ÁPH80

ÁBATON Arquitectura

Een combinatie van bovenstaande tips is natuurlijk de beste manier om de ruimte van een woning te optimaliseren. Een laatste goede tip om meer comfort te creëren en de diepte van een kleine ruimte te vergroten is de integratie van de woonruimte met de buitenwereld; verwelkom het omringende landschap door middel van grote, glazen openslaande deuren die het gevoel van ruimtelijke continuïteit vergroten.

Meer informatie over woonkamers ontwerpen vind je hier.

Welke tip spreekt jou het meest aan?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!