homify 360° | Begeleid Wonen in Stijl

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In een ruime bocht in de straat, in een rustige wijk van Zoetermeer, vinden we dit moderne appartementencomplex voor begeleid wonen. In deze twee verdiepingen tellende wooncomplex wonen 12 inwoners in 2 groepen en een verdere 12 in een autonome wooneenheid; allemaal ondersteund door medische faciliteiten en een klein team verzorgende hulp. Vandaag willen we laten zien hoe begeleid wonen voor volwassenen met een verstandelijke beperking er nu precies uit kan zien en vooral hoe architectenbureau Möhn + Bouman dit project met oog voor niet alleen de functie maar ook stijl en schoonheid gecreëerd heeft.

Möhn + Bouman Architecten

Foto: Sarah Blee

Möhn + Bouman, een internationaal architectenbureau met meer dan 15 jaar ervaring, is een in Rotterdam door Andrea Möhn en René Bouman opgerichte firma voor architectuur op maat. Op verschillende schalen, in verschillende sectoren en op verschillende gebieden heeft Möhn + Bouman al een heel aantal bijzondere en hoge kwaliteit designs afgeleverd: van nieuwbouwwoningen, studentenwoningen, commerciële instellingen en gezondheidscentra tot landscaping en urban design. In al deze projecten heeft dit bureau hun aanpak succesvol laten zien: een instelling dat individuele en unieke designs creëert voor ieder afzonderlijk project met de garantie dat aan de wensen van de klant voldaan worden en het project tegelijkertijd in de omgeving past.

Hier zien we deels wat dit in de praktijk betekent: met oog voor de gewenste privacy en beslotenheid van het wooncomplex maar tegelijkertijd bewust van de omgeving en de wenselijke interactie van de bewoners met de buurt is een scherm van dicht bij elkaar geplante berken langs het gebouw en de achtertuin geplaatst dat de bewoners 's zomers tegen de zon beschut, 's winters blad verliest en dus meer licht binnenlaat en tegelijkertijd voor een vriendelijke uitstraling zorgt.

Geïnspireerd ontwerp

Foto: Sarah Blee

Naast de externe beplanting is het tweede dat opvalt de bijzondere, zwarte betonnen gevel. Ondanks het materiaal lijkt de gevel toch licht en vriendelijk dankzij de vele ramen, de verticale onderbrekingen en de decoratieve, witte elementen. Zo ontstaat een contrastrijk geheel dat de achtergrond vormt voor de geplante natuur en de verwijzing naar de fotografie van Ansel Adams eer aandoet. Zo ontstaat een speels en uitnodigend geheel dat zowel natuurlijk als modern aandoet en de omgeving aangenaam verrijkt.

Interactie

Foto: Sarah Blee

De opdrachtgevers van dit wooncomplex hebben de wensen en noden van de bewoners en bezoekers van dit complex in acht genomen, en zoals we al gezien hebben is zo dankzij de samenwerking met Möhn + Bouman een ontwerp ontstaan dat zowel voor wooncomfort en privacy zorgt, maar zich tegelijk ook openstelt voor interactie met de omgeving. Niet alleen zijn de interne interieurs in de vorm van open, ruime en lichte gangen en ruimten vormgegeven, dat navigatie door het gehele gebouw eenvoudig maakt, ook de sociale aspecten van het wonen in de gemeenschap zijn goed onder loep genomen. Hierbij gaat het niet alleen om de gemeenschap van bewoners, maar ook, zoals we al hebben kunnen zien, de lokale gemeenschap in deze buurt in Zoetermeer. Naast een aantrekkelijke gevel en vriendelijke beplanting is hierbij ook in het ontwerp van het gebouw nagedacht over de uitnodigende kwaliteiten.

Sociale ruimte

Foto: Sarah Blee

Sinds 2011 staat nu dit open en aangename wooncomplex dat de begeleide bewoners niet alleen aangenaam huist, maar ook helpt en stimuleert om actief aan de samenleving deel te nemen. Veel werk is verricht om acceptatie van deze groep in hun nieuwe buurt te creëren en dankzij de samenwerking van klant, buren en een verstandige bouwondernemer is zowel privacy als interactie op een gecontroleerde manier mogelijk gemaakt.

Niet alleen op het gebied van materiële functie is voor deze mogelijkheden gezorgd; ook het stijlvolle design van de externe ruimte is hierop gespitst. Zoals hierboven ook te zien is strekt de betonnen rand waarachter de berken geplant zijn zich tot aan de ingang uit, waar het op uitnodigende manier zich oplicht en een grote, compleet open hoek creëert dat een directe interactie van binnen en buiten mogelijk maakt. Hier bevindt zich dan ook een groot ontmoetingscentrum en eetzaal samen met de bijbehorende faciliteiten. Ook de hoofdingang bevindt zich hier, direct onder de buiging van het betonnen platform. Om zowel bewoners als bezoekers naar binnen te begeleiden is deze buiging uitgebreid tot een gedraaide wand dat naar een organisch gevormd atrium op de eerste verdieping leidt en zo de bewoners op een aangenaam natuurlijke manier naar hun woonruimten begeleidt.

Met openheid naar de wensen van de klanten, de bewoners en de omgeving heeft Möhn + Bouman zo een prachtig en vooral ook stijlvol project gecreëerd waar nu al een aantal jaar van genoten wordt en waar onder andere dankzij de architectonische keuzes de interactie tussen verschillende woongroepen in deze buurt in Zoetermeer succesvol gestimuleerd en uitgevoerd wordt! Bekijk hier meer foto's van zowel het exterieur als het interieur van dit appartementencomplex.

Wat vind jij van dit begeleid wonen project? Deel je mening hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!