8 geweldige ideeën voor een kleine tuin! | homify

8 geweldige ideeën voor een kleine tuin!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
EcoEntorno Paisajismo Urbano Moderne tuinen
Loading admin actions …

De meeste van ons dromen van een tuin met veel bloemen en weelderig groen. Helaas zijn we niet allemaal gezegend met een grote lommerrijke tuin. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je geen tuin rond, voor of achter je huis kan realiseren. Zelfs van het kleinste postzegeltuintje is iets moois te maken! In dit Ideabook hebben we een aantal inspirerende voorbeelden voor je op een rij gezet.

1. Alles

Deze kleine tuin heeft alles wat je maar wensen kan: een terras, een grasveld, bloempotten en een overkapping. Zo zie je maar dat je zelfs met een kleine tuin groots kunt leven!

​2. Als een natuurlijk landschap

Gwel-An-Treth, Sennen Cove, Cornwall Laurence Associates Moderne tuinen
Laurence Associates

Gwel-An-Treth, Sennen Cove, Cornwall

Laurence Associates

Zo thuis komen willen we allemaal. Alsof je via een kronkelend bergpad naar je huis wandelt. Dit kleine stukje tuin komt heel natuurlijk over door het verschil in hoogte en het gebruik van planten met een natuurlijke uitstraling. De grote stenen die her en der geplaatst zijn maken het plaatje compleet. Wil je ook tuin met een wilde natuurlijke uitstraling. Kijk dan ook eens in dit Ideabook.

3. ​Op verschillende niveaus

Een tuin maken kun je op elke plek. Zelfs onder een raam. Met plantenbakken op verschillende niveaus maak je optimaal gebruik van de kleine ruimte die je heb en tover je een kale en saaie ruimte om tot een prachtig groen eldorado. Kies voor planten met verschillende bladstructuren en varieer in hoogte. Houd ook rekening met de omstandigheden in je mini tuin. Ligt de plek vrijwel de hele dag in e schaduw, kies dan voor planten die van schaduw houden.

Heb je een hoek op je terras die wel een metamorfose kan gebruiken, laat je adviseren door een van onze tuinontwerpers.

4. . Langs de wand in een kleine binnenplaats

In deze kleine tuin benadrukken de strakke lijnen van de rivierstenen en de opbouw van de plantenbakken de smalle tuin. Het gebruik van de planten vormt hier juist weer een mooi contrast op. Op de voorgrond groeien varens met lichte bladeren en een fijne structuur in de breedte. De planten op de achtergrond gaan juist de hoogte in. Het resultaat is een tuin die niet klein en benauwd overkomt, maar juist ruimtelijk en groen.

5. Met water

In elke tuin hoe klein dan ook is wel een pek voor water te vinden. Kies voor een mooie schaal en zet deze op een plek waar je vaak zit of langs loopt. Het is heerlijk om naar de reflecties in het water te kijken. En ook insecten en vogels zullen snel de weg naar het water vinden. Richt de vijver in met een paar mooie waterplanten.

6. Makkelijk in onderhoud

Een mooie en moderne tuin, die, hoewel klein, een aangename en stijlvolle ruimte is om te verblijven.  De tuin heeft een eenvoudige indeling met een strook groenblijvende planten, een grasveld en een terras. Een ideale tuin als je weinig tijd hebt om de tuin te onderhouden of van rust en ruimte houdt. 

7. Een groene en minimalistische ruimte

Voor een mooi resultaat is een ingewikkeld ontwerp en een gecompliceerd beplantingsplan vaak niet nodig. Zoals je op de foto ziet, kun je ook met een eenvoudige inrichting al een prettige buitenruimte creëren.  Een grasveld en een terras in de juiste afmetingen geven deze tuin een magische uitstraling.

8. Groen overal

Deze tuin voelt heel natuurlijk aan door het gebruik van hoogte. Langs de afscheiding van de tuin groeien druiven en andere klimplanten. Handig als je tuin niet al te groot is, want op deze manier maak je optimaal gebruik van de ruimte die je in je tuin hebt. Ook het dak van de garage is weelderig begroeid met verschillende vaste planten die het hele seizoen voor een aantrekkelijk beeld zorgen. 

Een hier nog een extra idee: Een overkapping

Je zult denken: Overkapping in een kleine tuin? Daar heb ik al een tuin als een handdoek en dan wil je daar ook weer een dak overheen zetten? Je hebt gelijk, een overkapping is niet het eerste idee dat opkomt als je kleine tuinen opzoekt. Maar voor tuinideeën in elke maat tuin mag het toch niet missen. Want we moeten toch toegeven dat in ons klein land best veel regen valt en dan is het erg fijn als je alsnog weleens buiten kunt zitten.

Denk aan een zomers avond met barbecue waar ineens een bui overheen waait… Misschien wil je eens kijken bij tuinartikelen, want er zijn overkappingen die je als bij een cabriolet over je heen kunt trekken bij regen of als je schaduw nodig hebt en weer in kunt vouwen als je graag lekker wilt bakken. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor kleine tuinen, lees dan hier lekker verder.

Hoe kies je de juiste tegels voor jouw badkamer
Arrow navigation 3b3136b1
Hoe groot is jou tuin? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!