Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

homify 360° | De Maastoren in Rotterdam

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In het jaar 2009 verrees een van de nu kenmerkende leden van de Rotterdamse skyline: de Maastoren. Dankzij de samenwerking tussen de architectenbureaus Dam & Partners en Odile Decq Benoit Cornette uit Parijs is dit indrukwekkende en prachtige staaltje architectuur ontstaan dat nu alweer een aantal jaar een gevierd deel van Rotterdamse architectuur vormt. Vandaag willen wij jullie laten zien waarom de Maastoren vandaag de dag en in de toekomst een belangrijke rol zal blijven spelen aan de Kop van Zuid en welke invloed de architecten hierop hebben gehad in het ontwerp van deze wolkenkrabber.

Architectenbureau Dam & Partners

Het Nederlandse deel van de samenwerking die tot dit originele gebouwontwerp heeft geleid is een firma dat al sinds 1962 architectuur creëert waarmee niet alleen een doel gediend wordt maar dat tegelijkertijd de kijker met verbazing en bewondering vult. Architectenbureau Dam & Partners uit Amsterdam heeft deze principes meerdere malen met groot succes doorgevoerd in ontwerpen die verleden en heden overspannen: van de vroegere abdij in Middelburg, via de Residentie Seinpost in Scheveningen tot en met het Amsterdamse Muziektheater. Deze variatie aan projecten wordt daarbij aangevuld door meerdere opdrachten aan de Kop van Zuid. De Maastoren, met haar herkenbare kleurverloop van koolzwart tot zilverwit, vormt hiervan een passend maar tegelijk ook bijzonder onderscheidend deel.

Rotterdamse Architectuur

Met een hoogte van 165 meter vormt de Maastoren een waardig ontvangst voor de Erasmusbrug waar deze de Kop van Zuid ontmoet. De toren is hierbij niet op bestaand land gebouwd, maar heeft zelfs een eigen, aan de kop gegroeid, plekje gekregen om zo de brug tegemoet te komen. Het voetstuk waar de toren vol trots op rust vormt dan ook een antracietkleurige basis dat uit het water lijkt te verrijzen. Hier zien we goed hoe de Maastoren eigenlijk een samentrekking van twee torens vormt die in combinatie een passende aanvulling vormen op de omringende architectuur zonder de aandacht te verliezen. De monochrome, koolzwarte elementen die zich laag bij de grond bevinden staan in contrast met de glazen, kristalvormige uitbouw dat direct aan het water ligt en een spectaculair uitzicht biedt over de Maas. De glanzende zilverwitte top, inclusief reflecterend glaswerk, verrijst als een schitterend baken boven de skyline uit en begroet zo de top van de Erasmusbrug.

De Portiek

Van dichtbij zien we hier een van de unieke architectonische details die door de architecten aan de Maastoren zijn meegegeven. Het meest prominente van deze elementen is wel de glazen portiek. De afzonderlijke delen lijken hierbij ten opzichte van elkaar gevouwen, waardoor een grillige afdekking ontstaat, dat in contrast staat met de strakke, rechte lijnen van de gevel. De ophanging van de portiek trekt hierbij ook de aandacht door de stalen constructie dat als een spinnenweb aan de gevel kleeft en de glazen elementen zonder moeite boven het trottoir laat zweven.

Het Interieur

Vanaf de dertiende verdieping van de toren begint het eigenlijke kantoorgedeelte, met 17 verdiepingen in beide torens, en een aanvullende 15 etages in de hoogste sectie. Hier zien we wat zich op de hoogste (45e) etage van de toren bevindt: een 7 meter hoge vergaderzaal met een spectaculair panoramisch uitzicht over de Maas. De zichtbaar gelaten constructie in de vorm van de zuilen en het diagonale stalen raamwerk creëren een hightech sfeer in deze open en lichte ruimte dat harmonieert met het minimalistische gebruik van witte vlakken en het vele glaswerk.

In Contrast

Het exterieur vinden we hier weer terug in de ruime en lichte cafetaria, waarin de strakke lijnen en hoekige vormen herhaald worden in de fundamentele constructie van deze zaal. Zo zien we ook hier veel glas, deels blootgelegde constructie-elementen, en een sterk modernistisch en minimalistisch gebruik van kleur, lijn en vorm. In contrast hiermee vinden we de eenvoudige maar opvallende golvende lijnen in de keuze voor het meubilair terwijl de geïntegreerde verlichting deze tegenstelling samenbrengt tot een helder en dynamisch geheel.

De Foyer

Tenslotte eindigen we deze rondleiding om en door de Maastoren bij de foyer: wederom een open, helder en minimalistische ruimte dat echter ook een golvend contrast herbergt in de vorm van de golvende oprit naar de openbare parkeergarage. De curve van deze stijgende tunnel doorbreekt de rechte lijnen waaruit deze ruimte is opgebouwd en vindt gezelschap in de ronde pilaren langs de linkerzijde. De geïntegreerde verlichting brengt ook hier dynamiek in het ontwerp doordat het de curves aanzet en de gehele ruimte met licht en openheid vult. Hier zien we ook weer het gebruik van glas om deze open sfeer te versterken en de interne en externe ruimten met elkaar te verbinden. De tien verdiepingen tellende parkeergarage dat op de tweede etage begint wordt zo een integraal deel van de architectuur dat deze toren vult met een sfeer van bedrijvigheid, dynamiek en leven. Zo is uit de unieke samenwerking tussen de architecten Odile Decq Benoit Cornette uit Parijs en Dam &Partners dit kenmerkende en inmiddels onmisbare deel van het Rotterdamse landschap ontstaan.

Wat vind jij van dit nu hoogste deel van de Rotterdamse skyline? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!