Verlaagde plafonds: 10 schitterende designs!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
AM HOUSE, SANSON ARCHITETTI SANSON ARCHITETTI Minimalistische woonkamers
Loading admin actions …

Verlaagde plafonds kunnen veel intimiteit en extra karakter toevoegen aan een ruimte. Je kunt ze in elke ruimte in huis toevoegen en gebruiken om apparatuur, verlichting, verwarming en deurkozijnen te verbergen. Hun rol gaat echter veel verder dan alleen maar een functionele. Met een vals plafond kun je verschillende gebieden van een kamer scheiden zonder muren te hoeven plaatsen, een hal visueel verlengen of een mooi oud pleisterplafond extra accentueren.

In dit Ideaboek presenteren we 10 unieke ideeën voor een nuttig en functioneel vals plafond waarmee je inspiratie opdoet hoe je zelf een mooi verlaagd plafond kunt maken.

Meubilair en gipsplafonds

Intervento di Ristrutturazione di un appartamento zona Monteverde, a Roma ., NicArch NicArch Moderne gangen, hallen & trappenhuizen

Hier zien we een voorbeeld waarin het valse plafond is gecombineerd met een boekenkast die volledig van gipsplaat is gemaakt. Let ook op de subtiele en sfeervolle verlichting die langs de omtrek van het verlaagde plafond is geplaatst. Daaronder vinden we nog een ronde LED-lamp die de bibliotheek verlicht. Het resultaat? Ondanks de donkere hoek, ziet het er visueel zeer ruim en licht uit!

Plafond van gipsplaten

Een vals plafond kan bestaan uit een inzetstuk maar kan ook over het gehele plafondoppervlak worden geplaatst. In dit huis, in de buurt van Venetië, hebben de architecten Sanson een plafond van gipsplaat geplaatst waar de prachtige trap mooi achter wegvalt en deze extra accentueert als design-element in de ruimte. Ook de prachtige houten vloer komt meer naar voren en de ruimte krijgt meer warmte, sfeer en intimiteit door het plafond.

Decoratief sierpleister plafond

Een pleisterwerk plafond is niet alleen maar functioneel maar kan ook decoratief zijn. Hier zien we een plafondrenovatie van een appartement in een art nouveau-stijl gebouw uit de twintigste eeuw waarmee een mooie ruime en lichte woonkamer is gecreëerd. De decoratie die de twee oorspronkelijke plafonds karakteriseerde is samengebracht en komt mooi naar voren door de deze in twee frames te plaatsen.

Een goed idee om te kopiëren als je het geluk hebt over plafonds voorzien van ornamenten te beschikken. Zo niet dan kun je eventueel ook losse ornamenten kopen en deze zelf plaatsen aan je plafond. Wil je ook graag je woning renoveren? Kijk hier voor meer ideeën.

Verlaagd plafond en ventilatie

Wanneer je op zoek bent naar een plek voor verwarming of airconditioning dan kan een vals plafond een goede oplossing zijn. Dit is een idee van Giorgio Pettenò Architecten bij de renovatie van een appartement op het eiland Giudecca in Venetië. De centrale ruimte is voorzien van een plafond met TL verlichting en daarbij is de ventilatie in dit plafond boven de deur van elke kamer geplaatst. Een slimme locatie die weinig opvalt. 

Een vals plafond voor de hal

homify Moderne gangen, hallen & trappenhuizen

Hier zien we een moderne gang, hal en trappenhuis van Nigrelli Salvatore Architetto. Met een vals plafond kun je prachtige visuele effecten creëren zoals te zien is in deze hal. Doordat dit plafond vrij laag hangt, zorgt dit voor een visuele verlenging van de hal. De ronde LED-verlichting wekt daarbij nog extra de suggestie van een langgerekt verlicht pad.

Een gebogen plafond

CASA MNC, Tramas Tramas Moderne woonkamers

Een dak hoeft niet altijd recht te zijn, maar kan ook gewelfd zijn. De plafond-elementen die onderdeel zijn van de renovatie van deze woonkamer, zorgen ervoor er twee gebieden ontstaan die de logistiek en verdeling van de ruimte verbeteren: aan de ene kant vinden we het zitgedeelte en aan de andere kant de eetkamer. De ruimte zelf is daarbij een volledig open geheel en kent geen enkele scheiding. Zo kun je met een verlaagd plafond dus een verdeling maken in een open ruimte zonder dat je een muur nodig hebt.

Plafond, muur en deur geintegreerd

Wit en minimalistisch is het thema van LM architecten in dit moderne appartement. Het wit van de eettafel en het plafond vormt een mooi contrast met het grijs en zwart van de muur. Het verlaagde plafond over het totale oppervlak sluit naadloos aan op de muur en deur. Zelfs de deurpost verdwijnt in deze wandplaat en zorgt optisch voor een prachtige samenhang en minimalistische look.

Een design vals plafond

homify Moderne eetkamers

Een verlaagd plafond kun je ook gebruiken om verlichting of een bepaalde plek in je huis extra te accentueren. In dit voorbeeld heeft Catalina Camerota een elegante sfeer neergezet van licht en licht en delicate materialen. De lampen komen uit een frame in het plafond boven de ronde tafel en benadrukken zo de verlichting en locatie van de eettafel. De prachtige houten gelakte deur vormt samen met de kleurige schuifdeur voor een mooi accent wat de ruimte verlevendigt.

Een creatieve oplossing

Hier zien we nog een creatief voorbeeld van hoe je een verlaagd plafond kunt inzetten om verschillende delen in je woonkamer te creeren. In de ruimte die is ingedeeld in twee gebieden (woon- en eetkamer) bestaat het plafond uit drie verschillende delen. Het eerste grijze deel geeft de route naar de keuken aan, het tweede deel bevindt zich boven de eettafel, terwijl we boven de banken een aantal originele balken aan de onderkant van het plafond zien.

In een bedrijfsruimte

Valse plafonds zijn niet alleen maar geschikt voor in woonhuizen maar zijn ook een prima toepassing in een commerciële ruimte, zoals in deze showroom gemaakt door Foschi en Nolletti Architects. De vorm en belijning van dit verlaagde plafond begeleidt de bezoeker door de tentoonstellingsruimten. Ze zijn van een materiaal gemaakt dat geluid absorbeert en bieden ruimte aan de verlichting in de vorm van inbouwspots.

Welk plafond valt het meest in de smaak bij jou?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine