Minimalistische Kunst: Inspiratie voor je Interieur | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Minimalistische Kunst: Inspiratie voor je Interieur

Stoa. Stoa.
modern  door mrittika,  the sculpture, Modern
Loading admin actions …

Je hebt zwierige, drukke en zelfs lawaaiige installatie kunst. Dit artikel onderzoekt de andere tak van de kunst, haar minimalistische gezicht. Kunst die gewoon de kern laat zien en staat voor eenvoud.  

Oxidatie Panelen.

Het werk van kunstenaar Sylvie Guyomard kenmerkt zich door een minimalistische textuur die voortdurend in ontwikkeling blijft, al gaat deze ontwikkeling wel vrij traag. De werken gaan over het kleurenspel van de oxidatie, waarbij de elementen een belangrijke rol vervullen. De zuurstof om ons heen stuwt de dynamiek in deze panelen voort door het oxidatie proces in stand te houden. Het verroeste metaal heeft een prachtig samenspel met de blauwe verf. De vegen op het paneel lijken wel wolken die door de wind voortbewogen worden. Het conceptuele idee achter het werk kan natuurlijk alles behelzen, maar één mogelijkheid is de ´vernieuwing´ of ´verandering´ die alles in de wereld kenmerkt.  

Gelaagde Ruimtelijkheid

Dit werk van Guyomard kenmerkt zich door opvallende gelaagdheid die een bijzonder ruimtelijk effect genereert. Met wat fantasie lijkt het alsof je vanuit een spelonk zo naar de nachtelijke zee kijkt. Omdat het werk zo minimalistisch is, kun je er van alles in zien. Hierdoor geeft het werk je de mogelijkheid om je verbeelding de vrije loop te laten gaan. Het verroeste metaal ligt in laagjes op een zwartgrijze ondergrond met een schubachtige textuur, die ook ruimtelijkheid aan dit werk geeft. De unieke werken van Guyomard zijn sterk minimalistisch van aard en passen zeker in een industrieel of minimalistisch interieur.  

Kinderen van Picasso

Wanneer je naar deze sculptuur kijkt is het moeilijk om niet aan dé uitvinder van de moderne kunst te denken. We hebben het natuurlijk over Pablo Picasso. Zijn ongekende talent brak de starre wereld van de realistische kunst open en gaf kunstenaar de vrijheid om werkelijk de verbeelding aan de macht te brengen! Picasso heeft veel kunstvormen aangeboord en ontwikkeld. Een van deze vormen was natuurlijk de schilderkunst. Hoewel hij in het begin van zijn carrière in een realistische stijl werkte, groeide hij na enige jaren uit tot een kunstenaar met een abstracte, minimalistische stijl. Deze prachtige sculptuur is schatplichtig aan de vormentaal van Picasso, maar het feit dat dit zo duidelijk te zien is geeft dit werk veel artistiek krediet, want je moet leren van de beste. Dit laatste was ook Picasso´s eigen motto. Het bijzonder van deze sculptuur is, dat het eigenlijk een driedimensionale tekening is, maar dan uitgevoerd in metaal, waarbij de muur het tekenpapier is. Het is een ontroerend portret van een moeder met haar kind. Zou het een madonna met kind kunnen zijn? Misschien wel, wie zal het zeggen.

De Conversatie

modern  door John Brown Sculptor, Modern Steen
John Brown Sculptor

The Conversation'

John Brown Sculptor

Sculpturen die menselijke figuren uitbeelden zijn zo oud als de weg naar Rome. Eerlijk gezegd nog veel ouder! Het oudste beeldje dat ooit gevonden is 40.000 jaar oud en beeld een vrouw af.  We hebben een fascinatie voor dergelijke beelden. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens. Het heeft wel iets leuks zo´n beeldengroepje. Het is een stille conversatie, maar als je goed luistert hoor je toch iets. Want gaat dit werk van de kunstenaar John Brown niet eigenlijk over het belang van een goede, respectvolle communicatie met andere mensen? Is het geen herinnering aan de nuttigheid, het plezier en de positieve spirit die we krijgen als we écht met elkaar communiceren. Een keer zonder dat eeuwige telefoonscherm, toetsenbord en internet. Suggereert het werk soms dat face-to-face communicatie essentieel voor ons is ?  

UIt het hart

Pershore Abbey park sculpture van Tom Harvey
Tom Harvey

Pershore Abbey park sculpture

Tom Harvey

De maker van dit werk gaat niet met de botte bijl te werk. In plaats daarvan werkt hij zeer secuur met een kettingzaag. Zijn werken zijn bijzonder levendig en artistiek. Ondanks de driedimensionale details behoudt het werk het platte karakter van een fries, omdat het niet echt loskomt van de achtergrond. De boom heeft vele jaren nodig gehad om te groeien en nu hij aan het einde van zijn leven gekomen is, wordt hij geëerd met een prachtige werk waarvan hij zelf het middelpunt is. 

Naar de Kern

Pershore Abbey park sculpture van Tom Harvey
Tom Harvey

Pershore Abbey park sculpture

Tom Harvey

¨Het hart van de boom draagt het beeld al inzicht¨. De beroemde Italiaanse beeldhouwer Michelangelo had eenzelfde opvatting over de beeldhouwkunst. Zijn idee was, dat het beeld wat hij wilde maken al in het blok marmer verborgen zat. Hij hoefde het er alleen nog maar uit te bevrijden. De schepper van dit beeld heeft met veel kunde en kracht deze dromerig wereld uit het hart van de boom doen ontsnappen. Wat wil dit werk ons zeggen? Er wordt gedroomd, dat is zeker. Er leeft en speelt van alles in het werk! Het is erg mooi om deze sculptuur in je tuin te zetten als je daarvoor echt de ruimte hebt, want dat verdient dit meesterwerk. Kleinere sculpturen in dezelfde stijl bestaan natuurlijk ook. Het is in ieder geval een sculptuur die stevig geworteld is in de lange traditie van de beeldhouwkunst.  

Maskers Af

Het menselijk gezicht is het focal point van onze blik. We kunnen veel informatie van het gezicht van onze gesprekspartner af lezen, en gezichten zijn natuurlijk ook gewoon prachtig. In elke cultuur vinden we maskers die in uiteenlopende stijlen vervaardigd worden. Denk aan de Venetiaanse, Antieke Griekse en Afrikaanse Maskers*. Het minimalistische masker aan de wand heeft een gelaat dat wij kennen uit de Egyptische en latere Griekse beeldhouwkunst. Een stijlkenmerk van deze oude beeldhouwkunst is de berustende blik en het bescheiden glimlachje. Dit werk is in zijn vormgeving duidelijk afkomstig uit onze eeuw. Je vraagt je af of het werk door middel van een gipstechniek, of juist door een vingerhaaktechniek tot stand is gekomen. Door de kleine openingen krijgt het gezicht een luchtige, prikkelende textuur, want een glad gezicht vertelt nauwelijks een verhaal, en het zou opgegaan zijn in de vlakke wand, terwijl het er nu echt uitspringt! Deze afbeelding toont een witgrijze wand, maar jij kunt met jouw creativiteit natuurlijk de kleur kiezen die je mooi vindt!   

* Die Afrikaanse maskers inspireerden Picasso bij het maken van het vroeg-kubistische schilderij: ¨Demoiselle d´Avignon¨uit 1907.

Welke kunststroming heeft jouw voorkeur?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!