Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een schitterende schuurwoning in Leusden

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Als het gaat om woonhuizen bouwen of de herbestemming van bestaande constructies tot woningen in Nederland, blijkt dat de oude schuur of schuurwoning een heel populair thema is op dit moment. Puur functioneel beschouwd is het herbestemmen van in onbruik geraakte gebouwen een uitstekend idee; het fundament ligt er al en afhankelijk van de kwaliteit van de constructie kan er door veel oude elementen in het nieuwe ontwerp te integreren veel op materiaal en bouwkosten bespaard worden. Maar dit is lang niet het hele verhaal, zoals we hier zullen zien, want ook nieuwbouw wordt steeds vaker gemodelleerd op het schuurmodel. Waarom de schuur als woning zo populair aan het worden is zien we in dit schuurhuis project in Leusden dat door Kwint Architecten aan ons wordt vertoond.

De Schuurwoning

Schuurwoning Leusden:  Huizen door Kwint architecten
Kwint architecten

Schuurwoning Leusden

Kwint architecten

Op een groot kavel van wel 4000 m², vlak bij de Grebbelinie, is dankzij Kwint Architecten een moderne wooninterpretatie van de typische Hollandse schuur verrezen. Hoewel de herkenbare vorm van deze constructie en de dominante maar eenvoudige rieten kap dit bouwwerk dicht bij het traditionele genre doet blijven, zijn er een aantal bijzonderheden aan het ontwerp toegevoegd die deze schuurwoning met het kleine bijgebouw tot een prachtig staaltje moderne architectuur met een vleug nostalgie en originaliteit maakt. Het eerste is de voorgevel dat wij hier zien, en dat

opvalt door de horizontale lijnen die gevormd worden door een structuur van latten dat de grote glazen bekleding doorbreekt en beschermt. Deze strakke lijnen staan in contrast met de traditionele constructie van de schuurwoning, maar behoudt toch de eenheid door het gebruik van hout, dat prachtig met het rieten dak mee zal verouderen.

De indeling van het huis

Zicht op souterrain:  Huizen door Kwint architecten
Kwint architecten

Zicht op souterrain

Kwint architecten

Een tweede bijzonderheid is te vinden in het plan van het gebouw: al snel blijkt dat een significant deel van het woonbereik zich namelijk in de kelder bevindt en de ondersteuning vormt van het woonhuis erboven. Op de begane grond zijn de hoofdwoonvertrekken en een gescheiden gastenwoning waartussen zich een carport bevindt. Een patio, dat vanaf het souterrain te bereiken is, zorgt voor licht en contact met buiten voor de slaapkamers, terwijl een brede trap de patio beneden verbindt met de tuin boven. Hier zien we ook goed het indrukwekkende effect van de materiaal- en kleurkeuze voor de buitenbekleding en de raamkozijnen. Contrasten worden hier verder uitgewerkt door het gelige riet via het grijs en wit van het steenwerk te verbinden met de zwarte gevelbekleding dat het gebouw extra diepte verleent. Het opvallende bruine houtwerk voegt hier op geheel eigen manier warmte toe aan het geheel zodat de connectie met nostalgie naar het verleden en de opname van de woning in de omgeving versterkt wordt.

De keuken inrichting

Het interieur van dit moderne schuurhuis gaat op geheel eigen manier met dezelfde thema's om. Ook hier zien we een contrast tussen oud en nieuw in de vorm van het vrij gelaten hout van de dakspanten in combinatie met de gladde witte en antracietkleurige oppervlakken van muur, plafond en vloer. Een connectie tussen de twee wordt gelegd door het houten keukenmeubilair dat in moderne lijn is vormgegeven en dankzij de keuze voor het lichte hout weer naar het houtwerk van de bouwconstructie verwijst en zo een aangename en vooral ook lichte harmonie in deze ruimte creëert.

Er valt nog veel meer te vertellen en te zien aan dit project in Leusden, dus nodigen we jullie uit verder te lezen en kijken naar dit schuurhuis ontwikkeld door Kwint architecten uit Groningen. Of lees hier over een ander project in Nederland waarbij een schuur in Geldermalsen op prachtige manier is omgebouwd tot een schuurwoning.

Schuurwoning Leusden:  Woonkamer door Kwint architecten
Kwint architecten

Schuurwoning Leusden

Kwint architecten

Schuurwoning Leusden:  Gang en hal door Kwint architecten
Kwint architecten

Schuurwoning Leusden

Kwint architecten

Badkamer met doorkeuken naar masterbedroom:  Badkamer door Kwint architecten
Kwint architecten

Badkamer met doorkeuken naar masterbedroom

Kwint architecten
Zou jij bij de bouw van een huis ook kiezen voor een schuurwoning? Deel je mening bij de reacties!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!