Verbluffende verbouwing van monumentaal woonhuis

Stoa. Stoa.
Google+
Loading admin actions …

We nemen je vandaag mee naar een bijzonder project van Architectenbureau Van Löben Sels, een bureau dat in de late twintigste is opgericht en sindsdien een tal van bijzondere opdrachten heeft mogen vervullen zowel op het terrein van de residentiële als de utiliteitsbouw. Ze zijn experts in het werkveld van de nieuwbouw, renovatie en restauratie. Vandaag gaan we vooral de laatste twee belichten. Samen met de bewoners hebben ze gekeken naar hun verwachtingen en woonwensen, via een heldere dialoog kwamen de architecten en de bewoners op een mooi afgrond geheel uit. Een resultaat dat er mag zijn! We nemen je mee naar een woonhuis in Driebergen dat ten tijde van de vorige eeuwwisseling gebouwd is. Een authentieke pand met een monumentale status. Omdat het gaat om een pand van meer dan honderd jaar oud was het te verwachten dat het eens door de tijd zou worden ingehaald. Een uitbouw was nodig om de bewoners meer woonruimte te geven. Hoe dit in elkaar zit kun je hieronder zien. Kijk dus snel me ons mee.

Ervoor

Uitbreiding en verbouwing monumentaal woonhuis:   door Architectenbureau Van Löben Sels
Architectenbureau Van Löben Sels

Uitbreiding en verbouwing monumentaal woonhuis

Architectenbureau Van Löben Sels

Om je een goed beeld van de veranderingen aan het exterieur te geven laten we je hier een foto zien van voor de verbouwing en renovatie. We zien een statig huis met een sfeervolle uitstraling. Toch valt het op dat er best wat aan de woning kan gebeuren. Zo is de buitenruimte rommelig en oogt de gevel gesloten; allemaal zaken die we tegenwoordig graag anders zien. Openheid en een ordelijke indeling van de buitenruimte zijn gewenst. Woonwensen kun/moet je natuurlijk uitvoeren, hieronder zie je hoe die er concreet uitzien.

Helder

Uitbreiding en verbouwing monumentaal woonhuis:   door Architectenbureau Van Löben Sels
Architectenbureau Van Löben Sels

Uitbreiding en verbouwing monumentaal woonhuis

Architectenbureau Van Löben Sels

Het is een prachtige uitbouw (links) geworden die naadloos aansluit bij de authentieke bouwstijl van de woning. We moeten echt twee keer kijken om er zeker van te zijn dat we het over dezelfde woning hebben. Daarnaast is de buitenruimte opnieuw ingedeeld waarbij een strakke indeling onze ogen streelt. Ook de ingang van de woning is verplaatst, deze bevindt zich nu in het midden waar zich eerste een klein en smal raam bevond. Op de oude plek van de ingang zijn twee deuren gerealiseerd. Ook zijn er twee extra ramen aan de gevel toegevoegd, deze bevinden zich naast de ingang van de woning, daar waar eerst het houten afdakje hing. Deze veranderingen aan de woning zijn zo subtiel gedaan dat je je verbaast over het vakmanschap van Van Löben Sels. De experts om je huis een update te geven vind je hier.

Interieur

Uitbreiding en verbouwing monumentaal woonhuis:   door Architectenbureau Van Löben Sels
Architectenbureau Van Löben Sels

Uitbreiding en verbouwing monumentaal woonhuis

Architectenbureau Van Löben Sels

We bevinden ons in de prachtige uitbouw. Het wordt ook direct duidelijk waarom de extra ramen geplaatst zijn, dit natuurlijk ter bevordering van de natuurlijk lichtval. De grote ramen van de uitbouw laten een zee van natuurlijk licht door en bieden een mooi uitzicht op de tuin. Het is een eigentijdse uitbouw maar oogt volkomen authentiek en dus in lijn met de originele architectuur. De hedendaagse twist vinden we in de inrichting van het interieur: een keukenblok, de tafel en de industriële lampen zijn de getuigen van onze tijd. Ideeën voor een uitbouw vind je hier.

De oude wereld

Natuurlijk is de nieuwe uitbouw complementair aan de sfeer die in de woning te ervaren is. Het is de ambiance van de oude wereld, waarin een kalme visuele ontwerptaal mee neemt naar de vervlogen dagen. Als we een blik werpen door deze tochtdeur met geëtst glas lijken we door een venster op het verleden. Dan zijn die oude momenten dichtbij. En toch is dit deze deur recentelijk voor de woning gemaakt, zelfs het glas is nieuw. Oude en nieuwe (binnen)architectuur gaan duidelijk in deze woning een mooie symbiose aan.

Plattegrond

Uitbreiding en verbouwing monumentaal woonhuis:   door Architectenbureau Van Löben Sels
Architectenbureau Van Löben Sels

Uitbreiding en verbouwing monumentaal woonhuis

Architectenbureau Van Löben Sels

De plattegronden van de oude en de nieuwe indeling naast elkaar bezien geven duidelijk de veranderingen aan de woning aan. Meer woonruimte was een wens van de bewoners en deze is op een prachtige wijze vervult in de concrete vorm van de uitbouw. Daarbij is de gevel geopend waardoor het daglicht beter het interieur kan bereiken. Je voelt je als bezoeker/bewoner van de woning omsloten door dit natuurlijk licht, waardoor door een geborgen en fijne woonsfeer ontstaat. 

Lees over een parel uit het Oosten. Een schitterend huis in Turkije.

Wat vind je van deze woning? Laat een reactie achter bij de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!