Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Dutch Design | 10 Bijzondere houten meubels

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Voor dit artikel over design van Nederlandse bodem bekijken we 10 wel heel bijzondere meubelontwerpen met hout. Van tafels tot stoelen tot kasten: het gehele interieur kan met deze producten met natuur gevuld worden en tegelijk iets extra's krijgen dankzij de bijzondere ideeën die achter ieder meubelstuk van de volgende 10 designers en designbureaus steken. Laat je ook voor jouw interieur inspireren door origineel Dutch Design en lees over en kijk naar deze 10 bijzondere houten exemplaren…

Montigny

Het eerste product dat we hier bekijken is van de hand van Studio Roderick Vos. Het Montigny opbergmeubel valt gelijk op: niet alleen door de prachtige tint van het hout en het bijzondere vormenspel waaruit dit meubel is opgebouwd, maar ook door de vele verschillende vakken en lades die erin schuil gaan. Het design duo Vos uit Den Bosch heeft zo een prachtig en origineel meubel gecreëerd dat aan alle kanten opbergruimte openbaart en bijvoorbeeld als ruimteverdeler een pronkstuk in iedere kamer vormt.

KFHein meubel

Dit tweede meubel, dat steunt op een bijzonder houten raamwerk, is van de hand van designstudio Lotte van Laatum in opdracht voor het KFHeinfonds. Dit fonds ondersteunt onder andere verschillende projecten op het gebied van natuurbehoud, en hun filosofie vormt de basis voor een serie meubels door Lotte vanLaatum: een boom wordt verwerkt naar meubelhout en dit wordt vervolgens terug gebracht in zijn natuurlijke vorm. Voor dit project zijn takken 3 dimensionaal gescand en gebruikt voor het vormgeven van het houten frame zoals we hier kunnen zien. Het frame is vervolgens gemaakt uit eikenhout afkomstig uit Staatsbosbeheer en het gehele meubel representeert de taps toelopende vorm van een boomstam. Zo is de connectie tussen natuurlijke vorm en materiaal sterk gehouden en is dit bijzondere en vooral prachtige ontwerp ontstaan!

Rek

REK salontafel (beuken):  Woonkamer door Reinier de Jong Design
Reinier de Jong Design

REK salontafel (beuken)

Reinier de Jong Design

Deze prachtige, eenvoudige maar toch unieke salontafel is door Reinier de Jong bedacht en ontwikkeld. Het bijzondere aan dit product, dat al deels door de naam verklapt wordt, is de manier waarop de verschillende onderdelen in en uit elkaar geschoven kunnen worden om meer of minder plaats te creëren: net wat nodig is. Deze functie is kenmerken voor het design van De Jong, en zijn ontwerpfilosofie is dan ook om producten en ruimtes zo te ontwerpen dat ze een tijdloze oplossing vormen voor verschillende en steeds veranderende levensomstandigheden en stijlen. Zo rekt deze salontafel zich uit al naar gelang de gebruikersaantal zich uitbreidt en biedt daarbij ook gelijk bergruimte voor tijdschriften, breiwerken en andere zaken. Voor functie en veiligheid is gezorgd: een ingebouwde stop zorgt ervoor dat de onderdelen niet van elkaar los komen bij het uitschuiven terwijl een inkeping aan de uiteinden van ieder element voor grip zorgen voor een prachtig en goed uitgedacht resultaat!

Join

Tafel Join:  Eetkamer door Suspacious
Suspacious

Tafel Join

Suspacious

Als derde voorbeeld van prachtig houten design hier op homify is een prachtige, eenvoudige tafel te zien. Dit ontwerp van Suspacious (een samentrekking van suspicious en spacious) doet de naam van dit ontwerpbureau eer aan: het is verdacht ruimtelijk! Dankzij kleur, materiaal en vorm is deze tafel een licht, luchtig en open product geworden dat desondanks bijzonder veel ruimte biedt. De opvallende houten poten die als fundament voor het ontwerp dienen, zorgen voor een prachtige Scandinavische feel terwijl het gekleurde stalen frame voor stabiliteit en een extra accent zorgt. Ook het tafelblad is een bijzonderheid: het semi-transparante element is volledig uit giethars gevormd en kan iedere gewenste kleur aannemen. Dankzij het ellipsvormige blad kan gemakkelijk doorgeschoven worden om plaats te maken voor meer gasten, waaraan deze tafel dan ook de naam Join dankt.

Evolution

EVOLUTION BATHTUB:  Badkamer door House of Thol
House of Thol

EVOLUTION BATHTUB

House of Thol

Hier zien we een heel bijzonder en origineel vrijstaand bad dat door House of Thol ontworpen is. Gebaseerd op ons gebruik van bad en badkamer heeft deze studio een bijzonder comfortabel product ontwikkeld dat van stoel tot bad geëvolueerd is. De kuip rust in een houten skelet, of frame, waaraan het zijn bijzondere karakter dankt. Het materiaal van de kuip is een compositie van met glasvezel versterkt polyester en marmer, ontwikkeld in samenwerking met een producent van bootmaterialen. Deze externe, specialistische invloed in het uiteindelijke product wordt nog eens benadrukt door de met de hand gemaakte houten elementen die samen het skelet van een scheepsromp lijken voor te stellen.

Strap Stool

Strap Stool is deel van een reeks producten van ontwerpduo bram/stijn (Bram Burger en Stijn van der Vleuten). In elkaar gezet en verstevigd met de in 5 verschillende kleuren verkrijgbare banden vormt dit meubel een robuuste houten kruk dat eenvoud en speelsheid prachtig combineert. Als alle elementen losgehaald worden is ieder meubel gereduceerd tot een aantal stukken eikenhout en twee riemen en is zo bijzonder praktisch te vervoeren en op te bergen, en in een mum van tijd weer op te bouwen. Zo ontstaan krukken, banken, tafels en kasten met een minimum aan opslagruimte en een maximum aan stijl!

Springtime

Springtime:  Tuin door Bloondesign
Bloondesign

Springtime

Bloondesign

“Inventions of tomorrow with the love of yesterday” is het motto van Bloondesign, opgericht door Jeriël Bobbe. Hoe dit in de praktijk werkt zien we in dit bijzondere en vooral inventieve product: de Springtime picknickmeubel. Op vakantie of in de natuur picknicken klinkt als een echte idylle, maar in de praktijk is de grond er lang niet altijd voor geschikt: te nat, te prikkelig of te zanderig zijn maar een aantal van de nadelen. Deze picknickmand biedt de perfecte oplossing. In een ingenieus design zien we hier een mand dat bijna op magische manier uitgevouwen kan worden tot picknicktafel met twee comfortabele zitplaatsen. Daarnaast is er zelfs ruim voldoende plaats voor eten, drinken en servieswerk. De mand kan zelfs simpelweg over de bagagedrager van een fiets gehangen worden en zo moeiteloos meegenomen worden op een fietstocht naar welke idyllische picknickplek ook. Naast pure inventiviteit is deze mand met een vleugje nostalgie vormgegeven door het gebruik van het lichte hout en de typische gevlochten optiek van traditionele picknickmanden dat we op het tafelblad terugvinden: een echt juweeltje van een meubel!

Plastic Nature

The PlasticNature:  Eetkamer door PeLiDesign
PeLiDesign

The PlasticNature

PeLiDesign

Ook hier is een ruime hoeveelheid creativiteit en inventiviteit in dit ontwerp van Pelidesign gestoken. De Plastic Nature meubelcollectie vormt een prachtige hybride van materiaal en vorm en maakt op prachtige manier gebruik van de eigenschappen van twee materialen: hout en kunststof. Deze limited collectie is door Alexander Pelikan (de oprichter van Pelidesign) met de hand gemaakt, waarbij de verbindingen van kunststof tussen poten en oppervlakken gegoten zijn om deze bijzondere structuren en combinaties te creëren. Dankzij de twee geheel verschillende materialen is zo een prachtig en uniek resultaat ontstaan, in een verscheidenheid aan kleuren en houtsoorten.

Vision

VISION CABINET V701_chair FM05:  Woonkamer door Pastoe
Pastoe

VISION CABINET V701_chair FM05

Pastoe

Hier zien we een van de vele producten uit de Vision collectie van meubelproducent Pastoe. Pastoe produceert al sinds 1913 eigentijdse en tijdloze meubels met stijl, die gekenmerkt worden door hun eenvoudige designs en bijzondere woonoplossingen. Dit dressoir laat zien hoe met behulp van kubusvormen en rechte, eenvoudige lijnen een origineel en mooi product is ontstaan dat een stijlvolle opbergoplossing presenteert. Het gehele meubel is in eenvoudig wit, grijs en zwart vormgegeven met als bijzonder accent het opvallende houten element. Het houten paneel voegt een sterk contrast en warmte toe aan het geheel, waardoor wij dit meubel een waardig lid vonden van deze collectie houten meubelen.

Voor meer beelden van de meubelcollectie kun je hier verder kijken bij de Vision opbergmeubels van Pastoe.

R1000

Als laatste zien we hier een experimenteel ontwerp van Tiddo de Ruiter: de tafel R1000 met een overspanning van wel 4 meter! Desondanks vormt dit prachtige houten meubel een opvallend licht ontwerp. Het geheim? Het tafelblad bestaat uit twee eikenhouten lagen van ieder 8 mm met daartussen een bijzondere constructie van gebogen eiken latten die voor de lichtheid en tegelijk opvallende sterkte van het tafelblad zorgen. Zo is een bijzonder staaltje van design creativiteit en inzicht tot dit indrukwekkende project geworden dat de zwaartekracht lijkt te tarten. Puur met behulp van twee lichte eiken schragen is op elegante manier een krachtig ondersteund en kwalitatief indrukwekkend product ontstaan.

Na deze 10 producten van dichtbij te hebben bekeken zijn we onder de indruk geraakt van de inventiviteit, creativiteit en durf van deze Nederlandse ontwerpers: zowel stijl als functie vinden in ieder product hier een thuis en kunnen vol trots de naam “Dutch Design” dragen dat staat voor Nederlands productontwerp gebaseerd op minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en soms zelfs humoristisch design.

Welke van deze houten meubels zou jij direct in huis willen halen? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!