Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Dutch Design | Zelf kaas maken met Makkink & Bey

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Zelf kaas maken: velen van ons zullen niet weten hoe makkelijk het is om zelf verse kaas te maken. De supermarkt, kaaswinkel of de verschillende kramen op de markt vormen voor velen van ons de garantie voor prijs, kwaliteit en gemak. Maar vooral verse kazen zoals mozzarella of Indiase kaas (paneer) kunnen met het grootste gemak zelf thuis gemaakt worden en binnen een halfuur genoten worden! Om dit proces nog makkelijker te maken bestaan er zelfs verschillende gereedschappen voor in de keuken die je hierbij kunnen helpen. Een wel heel bijzonder designer exemplaar, geïnspireerd op culturen waarin het zelf bereiden van kaassoorten een dagelijkse bezigheid vormt, vinden we in de vorm van de Cheese Maker door dutch design Studio Makkink & Bey. Dit project, dat wij vandaag aan jullie voor gaan stellen, is door dit bekroonde design duo gepresenteerd tijdens de Design Week in Milaan dit jaar en is op heel bijzondere manier tot stand gekomen…

De Cheese Maker

Als onderdeel van een collectie aardewerk en keuken design voor Imperfect Design is het verhaal achter de oorsprong van deze kaasmaker een bijzonderheid. Imperfect design is een initiatief dat Nederlandse ontwerpers samenbrengt met handwerkgroepen in opkomende markten en ontwikkelingslanden en zo interculturele samenwerkingen tot stand brengt. Voor de ontwikkeling van dit product werd Studio Makkink & Bey samengebracht met een lokale ambachtsschool in Jaipur, India, waar handwerk en ambachtelijke kennis centraal staan. In tegenstelling tot veel hedendaagse designscholen in Nederland wordt ambacht in het onderwijs in India nog altijd als basisvak gedoceerd. Door deze samenwerking tussen Nederland en India wordt kennis, expertise en ervaring in beide richtingen gedeeld en ontstaan zo prachtige designer objecten die niet alleen qua handwerk door geheel andere markten zijn geïnspireerd, maar ook voor een groot deel cultureel beïnvloed zijn door deze samenwerkingen. Zo is deze totem van producten ontstaan die samen gebruikt kunnen worden om verse Indiase kaas (paneer) te maken.

Stuk voor stuk

De Cheese Maker bestaat uit een opeenstapeling van verschillende handgemaakte producten zoals een melkkan, snijplank en een kaasdoek, die nodig zijn om zelf verse kaas te bereiden. Ieder product is in een ander materiaal vormgegeven en maakt gebruik van de gezamenlijke kennis van Nederlandse en Indiase productontwerp, kennis en ervaring: zo is tegelijkertijd een dialoog ontstaan tussen twee geheel verschillende culturen en ambachten dat beide culturen en markten voordeel oplevert: zowel op het gebied van marktontwikkeling als ambachtelijke educatie. De kaasmaker staat symbool voor deze samenwerking door de centrale plaats die kaasproducten in zowel de Nederlandse als de Indiase cultuur innemen en vormt de kern van een lijn van aardewerken producten (ook hier te zien) dat op verschillende manieren beide culturen in zich herbergt.

Blue Pottery

Blue Pottery by Studio Makkink & Bey:  Woonkamer door Imperfect Design
Imperfect Design

Blue Pottery by Studio Makkink & Bey

Imperfect Design

Dankzij de kennisoverdracht tussen Studio Makkink & Bey en Jaipur is ook toegenomen kennis en creativiteit ontstaan in de vorm van met de hand gemaakte aardewerken keukendesign onder de naam Blue Pottery. Niet alleen qua materiaal en handwerk is gebruik gemaakt van de invloeden uit Jaipur, maar ook de Indiase cultuur is een elementair onderdeel geworden van het design. Deze kom, ontworpen door Makkink & Bey, vertoont niet alleen in vorm en materiaal een duidelijke verbinding tussen Nederlands design en Indiaas handwerk, maar ook in de afbeeldingen die langs de binnenrand van de producten geschilderd zijn is de origine van dit product terug te vinden. De speciale blauwe kleur van de handen die in deze mok afgebeeld zijn heeft deze productlijn haar naam gegeven, terwijl de gebaren die uitgebeeld worden verschillende figuren vormen die in de Indiase cultuur ieder een andere speciale betekenis hebben.

De inmiddels beroemde Jurgen Bey en Rianne Makkink hebben zo met hun team van ontwerpers hun visie op design op prachtige en originele manier ten uitvoer gebracht en voor Imperfect Design een perfect voorbeeld van de mogelijkheden van culturele samenwerkingen op het gebied van vormgeving gegeven. Voor meer informatie en producten die dankzij Makkink & Bey en Imperfect Design zijn ontwikkeld kun je hier verder lezen.

Wat vind jij van dit bijzondere product? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!