10 stijlvolle donkere houten kledingkasten | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

10 stijlvolle donkere houten kledingkasten

Daan Nijssen Daan Nijssen
van Arredamenti Caneschi srl Eclectisch
Loading admin actions …

Weinig materialen zijn zo stijlvol als donker hout. De donkere aardkleur straalt rust en stabiliteit uit, waardoor de kleur goed past binnen een huiselijke omgeving. De textuur van het hout roept associaties op met de natuur en de laklaag, indien aanwezig, geeft het geheel een chique uitstraling. Daarnaast zijn weinig meubelstukken zo stijlvol als een grote, statige kledingkast midden in de kamer. Vooral de antieke exemplaren zijn erg geliefd, maar er zijn ook voldoende stijlvolle eigentijdse alternatieven. In dit Ideabook hebben we deze twee stijlvolle elementen – donker hout en kledingkasten – samengevoegd. Hieronder vind je tien voorbeelden van stijlvolle donkere houten kleerkasten die jouw slaapkamer net dat beetje extra kunnen geven.

Eenvoudig klassiek

Deze eenvoudige doch stijlvolle kast heeft alle elementen van een klassieke kledingkast. De kast is vervaardigd uit donker eikenhout waarin de textuur nog goed te zien is. Het hout heeft een elegante donkere, bijna chocoladebruine kleur die door de glimmende laklaag nog versterkt wordt. Deze kast heeft net zo'n statige uitstraling als een antieke kledingkast, maar ontbeert de houtdecoraties en andere opsmuk die men vaak bij antieke kasten ziet. Juist daardoor is deze kast tijdloos en past deze goed in vrijwel elke kamer. In minimalistisch ingerichte kamers zal de kast in het middelpunt van de belangstelling staan, maar ook in een chique kamer met veel franje zou hij niet misstaan.

Dennenhouten kledingkast

Langley Pine Bedroom Furniture van The Cotswold Company Landelijk
The Cotswold Company

Langley Pine Bedroom Furniture

The Cotswold Company

Ook dit is een goed voorbeeld van een klassieke kledingkast, al heeft dit exemplaar een ander ontwerp dan de kast uit het vorige voorbeeld. Waar de kledingkast uit het vorige voorbeeld uit één stuk bestond, bestaat deze kast uit meerdere delen. Zo heeft deze kast twee ingebouwde kasten, elk met een eigen deur, die aan weerszijden van een eveneens ingebouwde spiegel staan. Onderin zijn lades ingebouwd waarin men nog meer kleding op kan bergen. De kast is vervaardig uit dennenhout; een stijlvol bouwmateriaal. Dennenhout heeft een andere structuur als hardhout, is zachter en dus makkelijker te bewerken, en heeft een zeer divers kleurenpatroon. De goudachtige kleur van deze kast kan men bijna niet namaken met loofhout.

Shabby chic kledingkast

Voorbeelden van Retroloekie Klassiek
Retroloekie

Voorbeelden

Retroloekie

We blijven bij de klassieke kledingkasten. Ditmaal gaat het om een wat meer rijkelijk gedecoreerd exemplaar: een versierd met houtsnijwerk en kleine spiegeltjes op ooghoogte. De decoraties roepen associaties op met antieke kledingkasten, maar antiek is deze kast toch niet. Dit is een goed voorbeeld van Shabby Chic: een stijl die de franje van antiek combineert met het knusse gevoel van de rustieke of brocante stijl. Deze Shabby Chic kledingkast heeft niet zo'n elitaire uitstraling als een echt antieke kast en past dus goed in een landelijk ingericht huis of een kinderkamer.

Barokke kledingkast

Dit is een echte antieke kledingkast. Behoorlijk antiek zelfs; het gaat hier om een barokke kledingkast uit Elzas, het betwiste gebied op de Frans-Duitse grens. Als grensgebied heeft de Elzas regio culturele invloed ondergaan van zowel Frankrijk als de Duitse staten in het Rijnland. De barokke stijl kwam tot bloei na de Dertigjarige oorlog (1618-1648), die ook Elzas hard had getroffen. Als men barok in één woord moet samenvatten is het: tierelantijnen. Hoe meer decoraties, krullende lijnen en bloempatronen, hoe beter. Voor een barokke kast is deze kledingkast nog redelijk bescheiden. Wellicht heeft het iets te maken met de volksaard van de Elzassenaren.

Franse kledingkast

Large Carved Oak Antique French Armoire van homify Klassiek
homify

Large Carved Oak Antique French Armoire

homify

Nog een antieke kledingkast van donker hout. Een Frans geval ditmaal, en naar het schijnt een exemplaar uit de negentiende eeuw. Nog altijd werd er volop gebruik gemaakt van uit het hout gesneden kruis- en bloemmotieven, maar niet zo overdadig als ik de barok of rococo periodes. Interessant aan deze kledingkast is de staalblauwe kleur van de verf. De kast krijgt zo een metaalachtige glans, waardoor het meubelstuk associaties oproept met zowel de traditionele antieke en de moderne industriële stijlen.

Koloniale kledingkast

Deze koloniale kledingkast is afkomstig uit Brits-Indië. De kast is vervaardigd van robuust donker tropisch hardhout en heeft een apart kleurenpatroon. Lichtere en donkerdere bruintinten lopen dwars door elkaar heen. De decoraties in het hout verschillen van het houtsnijwerk dat in Europa gangbaar was en is redelijk simpel. De ijzeren ringen waarmee men de deuren van de kast open kan trekken geven de kast een mysterieus tintje. Deze kast zou zo uit de sprookjes van duizend-en-één nacht kunnen komen.

Gecamoufleerde kledingkast I

We maken een sprong naar het heden met een meer eigentijdse kast. Natuurlijk staat een omvangrijke antieke kledingkast midden in de kamer erg chique, maar gebruikersgemak is ook belangrijk. Tegenwoordig is de trend om de kledingkast in de muur te verwerken. Met een beetje kledingkast kan je een hele muur vullen. Zo heb je voldoende ruimte voor je kleding zonder dat de kast ruimte inneemt in je kamer. Wanneer de deuren van de kledingkast van hetzelfde materiaal gemaakt zijn als de rest van de muur, valt de kast zelfs helemaal niet op, totdat je de deuren opendoet en de kleurrijke garderobe tevoorschijn komt. Door de muur van donker hout te vervaardigen behoud je de ambiance van een klassieke kledingkast.

Gecamoufleerde kledingkast II

modern  door homify, Modern
homify

CABINET Den Haag By Bob Voshol

homify

Een andere mogelijkheid om de kledingkast te camoufleren is door gebruik de maken van schuifbare panelen. Deze panelen kan men decoreren zoals men wil. Deze kledingkast heeft egaal witte panelen die het in elke kamer wel goed zullen doen. Wanneer men de panelen opzij schuift komt de stijlvolle donkere houten kledingkast tevoorschijn. Deze kast is een meerdelig exemplaar, net als de kledingkast uit het tweede voorbeeld, maar heeft een modernere uitstraling. De planken zijn erg dun en nemen een minimale hoeveelheid ruimte in en de schappen van de kledingkast hebben een strakke, rechthoekige vorm.

Gecamoufleerde kledingkast III

Woonhuis Rotterdam: modern  door Blokland Interieurbouw, Modern
Blokland Interieurbouw

Woonhuis Rotterdam

Blokland Interieurbouw

De deuren van deze gecamoufleerde kledingkast zijn vervaardigd van ruw uitziend zwart hout met zichtbare groeischeuren. De zwarte houten kledingkast matcht goed met de rest van de kamer, waar volop gebruik is gemaakt van zeer uiteenlopende materialen. De vloer en de muren zijn gemaakt van donkergrijs natuursteen, de kast onder de televisie en de muur waaraan de televisie van lichtgekleurd hout, de bank is bekleed met een groezelig uitziende stof en de poef is bekleed met dierenvellen. Voor de rest ontbreekt elke opsmuk. Het is een minimalistische kamer met een natuurlijk tintje.

Minimalistische kledingkast

Project I: modern  door Proest Interior, Modern

We sluiten af met een minimalistische kledingkast. De deuren van deze kast zijn wederom gemaakt van zwart hout, al is het hout zo perfect geschaafd en gelakt dat de deuren bijna van kunststof lijken. De deuren zijn perfect vlak en ontberen elke decoratie. Zelfs een handvat voor de deur ontbreekt; een horizontale gleuf op ellebooghoogte vervult deze functie. De zwarte kledingkast is aangebracht in een witte muur en is dus strikt genomen geen gecamoufleerde kledingkast. Zwart en wit zorgen altijd voor een mooi contrast, zeker in minimalistisch ingerichte kamers.

Wat heeft jouw voorkeur: een antieke kledingkast, een gecamoufleerde kledingkast, of misschien iets anders? Laat het weten in de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!