Tien van de knapste ontwerpen van de moderne hanglamp

Fleur Hartel Fleur Hartel
Woonhuis 47044 Geert van den Oetelaar Architect Moderne eetkamers
Loading admin actions …

Wij mensen hebben licht en warmte nodig. Een must voor een gelukkig bestaan. En hoe simpel het ook klinkt, goede verlichting kan heel wat voor onze gemoedstoestand doen. Een essentieel onderdeel van het interieur dus. De moderne ontwerpen van deze tijd zijn een ware lust voor het oog; kunstobjecten op zich. Zie hieronder tien voorbeelden van de moderne hanglamp die graag hun licht op jullie willen schijnen. 

Lichtgewicht

Wie zich ook bezighoudt met het ontdekken van nieuwe functies en mogelijkheden met bestaand en onverwachts materiaal, is Studio Daniel. Zo is het ontwerp van deze lamp tot stand gekomen dankzij de fascinatie voor het bouwen van modelvliegtuigjes. Het materiaal dat voor de vliegtuigjes gebruikt heeft twee interessante eigenschappen; het is stevig en het is heel licht. Verrassend materiaal om te gebruiken voor een hanglamp, maar goed doordacht. Het uiteindelijke resultaat is te zien op de foto; een subtiele lamp waarin ergens nog de vormen van het skelet van de vliegtuigjes zijn te ontdekken.

Grootst

Deze enorme lamp komt uit de koker van Studio Edwin Zwiers en is er eentje uit de collectie Twisted Lights. Het materiaal dat gebruikt is, is buigbaar plywood. Pas tijdens het daadwerkelijke maken van deze lamp, is de vorm pas geboren. Er wordt begonnen met de bovenkant van de lamp en langzaam krijgt de rest vorm. Daardoor is elke lamp uit de collectie uniek. Dit is natuurlijk een absolute blikvanger voor in huis! De lamp geeft sfeervol licht en is aanwezig, maar behoudt ook enige elegantie door de ronde vormen en het materiaalgebruik. 

Veranderd van vorm

Deze lamp is een ontwerp van Danny Kuo Design en geeft sfeervol en interessant licht. Zo ontstaan er dankzij deze 'space' achtige vorm 'balkjes' van licht op de muren. Maar het boeiende aan de lamp is dat hij van vorm kan veranderen. Alle 'balkjes' kunnen bijvoorbeeld naar boven geduwd worden, zodat er een helemaal ronde vorm ontstaat. En ze kunnen ook geheel naar beneden gevouwen worden. Eigenlijk is dit ontwerp dus meerdere lampen ineen. 

Hout

De nieuwe houten Woodpecker lamp Snowpuppe WoonkamerVerlichting
Snowpuppe

De nieuwe houten Woodpecker lamp

Snowpuppe

Hout is een materiaalsoort dat steeds meer gebruikt wordt voor de ontwerpen van moderne lampen. Zie hier de Woodpecker; gemaakt van berkenfineer. Deze lamp is ontworpen door Studio Snowpuppe. Zij lieten zich inspireren door aloude kunst van origami. En inderdaad, zien jullie hier ook een gevouwen hoedje in terug? Dit is het tweede ontwerp dat Snowpuppe verkoopt, alleen via Etsy, en ze gaan als een speer. Het leuke aan het verlichten van het berkenfineer is dat het meteen een warme en sfeervolle vloed geeft. Dat geeft een mooi contrast met strakke lijnen van de moderne lamp zelf. 

Moderne kroonluchter

Meshmatics Chandelier Atelier Rick Tegelaar WoonkamerVerlichting
Atelier Rick Tegelaar

Meshmatics Chandelier

Atelier Rick Tegelaar

De kroonluchter is een item dat al eeuwenlang bij het interieur hoort. Het bijzondere aan deze soort lamp is dat hij tegenwoordig bestaat in die eeuwenoude versie, maar ook met de tijd is meegegaan. De lamp is qua vorm en materiaal veranderd, zoals hier op de foto te zien is. Deze Meshmatic Chandelier is een ontwerp van Atelier Rick Tegelaar uit Arnhem. Deze kroonluchter ontstond in de zijn zoektocht naar hoe hij kippengaas op een andere manier kon gebruiken. Het kippengaas vormt hier de body van de lamp en daarover heen zitten lagen bamboe papier gespannen. Door de reflectie van het licht op deze combinatie van materialen, ontstaat er een warme gloed en prachtige spinnenwebben van lijnen op de muur. Een mooi ontwerp voor wie van de grandeur van de kroonluchter houdt, maar niet van zijn gebruikelijke tierelantijntjes. 

Huis-, tuin- en keukenlamp

Een goed idee kan vaak zo simpel zijn, maar je moet het idee wel hebben. Neem dit voorbeeld van een moderne hanglamp; het is een omgedraaide gebruikte weckpot met een lampje erin. Hoe simpel, maar hoe leuk! De eigenaar van dit idee is Chris Ruhe Meubelkunst. Het mooiste effect krijg je door meerdere van deze lampen naast elkaar te hangen, Een suggestie voor de plek is natuurlijk boven de keukentafel. Makkelijke inspiratiebron dit ontwerp, zien jullie ook opeens overal lampjes in?

Druppels

Alsof er druppels van het plafond naar beneden dwarrelen, zo lijkt het bijna. Dit ontwerp, vooral meerdere lampen op ongelijke hoogtes naast elkaar, geven deze ruimte een beetje een surrealistisch vleugje. Dit moet er nog mooier uitzien als ze 's avonds aan mogen. Maar ook overdag voegen ze zeker iets toe. Prachtig ontwerp voor een minimalistische en moderne ruimte als deze. 

Hedendaagse omalamp

Sommige ontwerpen toveren een glimlach om het gezicht, zoals het ontwerp van de foto. Duidelijk geïnspireerd op die lieve lampenkapjes met bloemenprint die jullie oma's ongetwijfeld ook in huis hadden. Deze lampen zijn gemaakt van staaldraad en eigenlijk de skeletvorm van die ouderwetse lampen. Wat tegenwoordig veel gezien wordt, zijn meerdere hanglampen naast elkaar op verschillende hoogtes, die allemaal duidelijk bij elkaar horen, maar net even anders zijn. Daar klopt dit plaatje dus precies bij. Het rode draad geeft nog een extra vleugje vrolijkheid aan het geheel. Grappige mix van oud en nieuw!

Beton

Natuurlijk is dit ontwerp onmisbaar in dit rijtje. Het voldoet aan helemaal aan de trends van deze tijd. Het simpele peertje is de laatste tijd overal te zien en ook beton is niet weg te denken uit de hedendaagse interieurs. Maar inderdaad, beton is niet alleen spannend als vloer of wand, ook in kleine details doet dit stoere materiaal het goed, zoals te zien is op de foto. Het is een ontwerp dat spannend is in zijn simpelheid; de fierende, losse draden uit het plafond, de rechte vorm van het beton in contract met de ronde vormen van het peertje. Een paar blokken beton hebben geen peertje en dat geeft het geheel een iets onverwachter aspect. 

Visnetten

Duinvilla te Monster Kodde Architecten bna Moderne eetkamers
Kodde Architecten bna

Duinvilla te Monster

Kodde Architecten bna

Sfeervol en romantisch licht geven deze 'visnet' lampen. Ze zijn modern, maar hebben ook zeker iets klassieks over zich. De 'visnetten' zijn gemaakt van sisal en bamboe. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren, maar hier brengt de zwarte variant rust in het geheel. De lamp is gemaakt door Ay Illuminate en heeft de simpele naam: Z5 Bamboo. 

Voor meer kunstige en moderne hanglampen, kijk eens in dit ideabook.

Meer inspiratie voor de eetkamer, behalve de hanglamp voor boven de tafel vinden jullie hier.

Interessante designers voor voor nog meer moderne hanglampen vinden jullie hier.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!