Kleurige gordijnen

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Hoewel wij Nederlanders er internationaal om bekend staan dat we nooit onze gordijnen sluiten zijn vormen van raambekleding toch een elementair onderdeel in onze inrichtingen. We staan misschien bekend om ongebruikelijk gordijngebruik, wij weten dat de ramen bedekken wel degelijk een plaats heeft in ons dagelijks leven. Maar dicht of open, vreemde gebruiken of niet, gordijnen, vitrage etc. zijn producten die in iedere ruimte met een raam (en voor velen is dat iedere kamer in huis) een significant deel uitmaken van het design. Zelfs omhoog gerolde rolgordijnen zijn nog zichtbaar en velen van ons, hoe zelden we deze gordijnen misschien ook sluiten, willen deze dan ook in de stijl en kleuren van ons interieur integreren. Om te laten zien hoe de stijl en kleur van een gordijn de sfeer van de ruimte kunnen bepalen hebben wij hier een zestal kleurige gordijnen op een rij gezet die echte blikvangers vormen.

Veelkleurig

Als eerste zien we hier een set gordijnen die opvallen maar zich ook tegelijk aan het interieur aanpassen. De tint oranje in het textiel voor het raam wordt gedeeld door het fluweel van de bank en door de andere accessoires in de ruimte: zo wordt een eenheid gevormd. De beige kleur in de gordijnen voegen een rustig element toe dat naar de neutrale kleur van de vloer en de muur lijkt te verwijzen en overeenkomt met de poef en de andere accessoires, en zo een vleugje bescheidenheid krijgt. Tenslotte wordt het grootste effect bereikt door de toevoeging van paars en groen, die een contrast vormen met het oranje, beige en wit en zo een fleurig geheel maken van deze verder rustige inrichting.

Statement

In een bijna complete tegenstelling wat betreft stijl en vormgeving zien we hier lamellen in een heel bijzondere tint violet. Ook hier wordt de kleur weerspiegeld door accessoires in de ruimte, maar in plaats van zich deels aan te passen aan het interieur vormen deze stroken violet zelf ook een accessoire die de aandacht naar zich toe trekken en een fundamentele rol spelen in de gehele inrichting.

Combineren

Hier zien we een prachtig voorbeeld van hoe je kleuren en patronen kunt combineren tot een groots effect. Niet alleen de gordijnen vormen een contrast van egaal rood en bont geruit blauw, maar deze elementen komen ook terug in de overige textielproducten in deze kamer. Door zo met kleuren in een ruimte te spelen kun je een originele eenheid maken dat dankzij het kleurige en bonte karakter weinig extra's nodig heeft om het interieur af te maken.

In contrast

Hier zien we een goed voorbeeld van gordijnen als contrasterend element in een kamer of ruimte. Hoewel de gordijnen in de voorbeelden hierboven allemaal in meerdere of mindere mate zich bij het overige interieur voegden vormen de geel met wit gestreepte banen in deze ruimte een verrassend en vrolijk contrast met de rode bank met kleine, witte stippen. Zowel patroon als kleur zijn hierbij in contrast, en zelfs de materialen vormen een tegenstelling: de zware, rode bekleding tegenover de luchtige, lichte gordijnen. Dankzij de witte en neutrale kleuren en materialen van de overige objecten en oppervlakken in de ruimte werkt deze tegenstelling toch niet druk of onaangenaam, maar voegt juist vrolijkheid en originaliteit toe.

Welke van deze kleurige designs spreekt jouw gevoel voor stijl het meeste aan? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!