Decoratieve elementen in de tuin | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Decoratieve elementen in de tuin

Cees van Dijk Cees van Dijk
van Olaf Riedel Minimalistisch
Loading admin actions …

Natuurlijk vormen planten, bloemen en bomen belangrijke elementen in een tuin. Maar juist door de toevoeging van decoratieve onderdelen kan een tuin enorm aan kracht winnen. En er is een breed scala aan mogelijkheden. In dit Ideabook lichten we er een aantal uit. Zo zien we niet alleen een bijzondere waterval, maar ook functionele voorwerpen die zorgen voor de nodige warmte in de tuin. Of voor sfeervol licht. En nu de winter nadert, breekt ook de tijd aan, dat we onze tuin een ander karakter kunnen geven. Bijvoorbeeld met een vuurtafel of een opvallende vogelhuisje. Niet alledaagse elementen geven de tuin een eigen karakter waardoor deze plek zich kan onderscheiden. En, niet alleen grote tuinen lenen zich voor een eigen gezicht. Juist bij de inrichting van kleine ruimten wordt een extra beroep op de creativiteit gedaan. Dat kan tot opmerkelijke resultaten leiden. 

Verlichte zwevende tuin

Zwevende vijver met LED verlichting Moderne tuinen van Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Modern
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Zwevende vijver met LED verlichting

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Wat een prachtige dingen kun je doen met licht en water. Deze zwevende tuin met LED-kleurenverlichting is daar een indrukkend voorbeeld van. Ogenschijnlijk gaat het om simpele vormen die nauwelijks in het oog springen. Totdat de verlichting wordt aangeschakeld. Dan ontstaat er een geraffineerd spel van kleuren en schaduwen die in samenhang met elkaar voor een fraai schouwspel zorgen. Tel daar het klaterende water bij en het sfeerbeeld is compleet. Elk element dat er nu nog aan zou worden toegevoegd zou afbreuk doen aan het karakter van deze tuin.

Kleurrijke waterval

Een kleurrijk object dat bovendien een gezellig geluid produceert. Deze waterval zal ongetwijfeld een opvallend element in menige tuin vormen. De vrolijke kleuren geven de tuin een zonnig karakter en de kleurstelling doet denken aan bijvoorbeeld de producten die de Portugese pottenbakkers vervaardigen. Dit is een voorbeeld van creativiteit die tot een aantrekkelijk element in de tuin leidt. Deze mediterrane fontein zorgt voor een spannende Gaudi-achtige sfeer, waarbij de vrije vorm en aansprekende kleuren de toon zetten. De fontein doet het goed in en positie tussen bloemen en planten, maar komt ook uitstekend tot zijn recht in een minimalistische omgeving waar juiste de vorm en de kleur extra opvallen.

Waterval uit de muur

Alsof we een onuitputtelijke bron van schoon, helder water in de muur hebben. Deze waterval van de Zuid-Afrikaanse ontwerpers van Meulen Architects lijkt min of meer verborgen, maar is door zijn eenvoudige vorm juist weer bijzonder. Het grijs van de muur waar het water doorheen stroomt contrastreert fraai met de stenen die we op de achtergrond zien. Het grond rond de vijver maakt het beeld compleet. Het geheel zorgt voor een mysterieus effect en dat maakt juist deze waterval tot een opmerkelijk element in de tuin.

Extra kleur maakt vrolijk

Strakke tuin Ibiza-style in Amstelveen Mediterrane tuinen van Biesot Mediterraan
Biesot

Strakke tuin Ibiza-style in Amstelveen

Biesot

Niet alleen in tuinen met grote afmetingen is ruimte voor creativiteit. Hier zien we een voorbeeld van een inrichting die is gerealiseerd op een betrekkelijk klein oppervlak. Toch is er ruimte gevonden voor een vijver die omringd wordt door kleurrijke elementen. En wat te denken van de hangmat? De vrolijke kleuren doen het extra goed tegen een achtergrond van groene en grijze tinten. En een hangmat wordt nu eenmaal geassocieerd met zomer en zon. Nu de temperaturen nog zelden zomerse waarden bereiken, zal de hangmat weinig meer worden gebruikt, maar we kunnen nu al uitkijken naar het moment waarop we weer heerlijk kunnen luieren. En genieten van een fraaie tuin.

Vuur op tafel

Deze vuurtafel van Erik van Gelder is niet alleen verrassend, het is ook een fraai decoratief element in het buitengebied. De traditionele vuurkorf kennen we natuurlijk, maar een tafel die als een soort ideale plek voor een kampvuur fungeert is op zijn minst bijzonder te noemen. En functioneel, laten we dat niet vergeten. Vooral nu de momenten waarop we buiten kunnen genieten van de tuin wat schaarser worden, is een lekker warm vuur een extra reden om nog even buiten te blijven. En waar kun je dat dan beter doen dan rond een vuurtafel?

Simpel, kleurig en decoratief

van homify Landelijk

Details zorgen altijd voor een in het oogspringend element. Vaak vallen ze juist op door hun relatieve eenvoud. Neem deze emmers. Ze doen klassieke aan en lijken afkomstig uit grootmoeders tijd. Door hun ouderwetse vormen en materialen in combinatie met de gedempte, maar vrolijke kleuren vormen ze een sfeervolle plek in de tuin. Ook in de winter behouden ze hun karakteristieke uitstraling. En ze winnen aan decoratieve kracht als je er bijvoorbeeld een aantal winterharde planten in zet. Dus, op naar de rommelmarkt en op zoek naar oude emaillen emmers. 

Vogels zijn er blij mee

Het traditionele vogelhuisje vormt bijna een onlosmakelijk element van menige tuin. En de vogels zijn er blij mee als in de winter hun zoektocht naar voedsel door sneeuw en ijs wordt bemoeilijkt. Natuurlijk kun je een simpel vetbolletje of een zakje met nootjes in een netje ophangen, maar is dit vogelhuisje niet een stuk decoratiever? Vooral de simpele vorm zorgt voor een opvallend element. En dat het nog functioneel is, maakt dit vogelhuisje extra attractief. Voor de vogel zal het weinig verschil maken. Die hebben alleen belang bij een smakelijk hapje. 

Natuurlijke boomstoel

Meubelmaker George van Engelen maakte deze bijzondere stoel. Hij ontwerpt en vervaardigt meubels voor zakelijke en particuliere klanten. Kijk er dus niet vreemd van op als je zijn producten tegenkomt in een tuin of in de hal van een bedrijf. Een ding hebben ze gemeen, ze zijn uniek. Van elk model bestaat er maar één. In sommige gevallen maakt hij een kleine serie, maar de oplage is altijd beperkt. Zijn meubels hebben altijd een geheel eigen karakter. Hout is immers een natuurproduct en geen boom is hetzelfde. Dat geldt ook voor de meubels van Van Engelen. Wil je dus iets unieks in je tuin, dan zijn de producten van deze creatieve meubelmaker een aanrader.

Warmte en licht

Zwoele zomeravonden zijn met het naderen van de herfst niet meer aan de orde, maar nog even gezellig buiten met een goed glas in de hand, moet mogelijk zijn. Dat kan ook als je zorgt voor een vuurtje om bij op te warmen. Een paar lampen zorgen voor extra sfeer. Nu zijn de bomen nog groen en zitten ze volop in het blad. Als de takken kaal zijn, zal het ongetwijfeld te koud zijn om nog buiten te zitten. Toch zorgen de lampen en de vuurschaal ook dan voor een aantrekkelijke sfeer.

Waalse binnentuin

Bloementuin bij carre boerderij Landelijke tuinen van Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Landelijk
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Bloementuin bij carre boerderij

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Een originele Waalse binnencour in het Land van Herve, vlak over de Nederlandse grens in België. Een klassieke waterbron die sterk doet denken aan een klassieke dorpspomp. Samen met het bassin en de vaste plantenbordes in combinatie met Belgisch gras en gebakken klinkerwerk wordt het authentieke gevoel verstrekt. Dit alles samengevoegd met een fraai uitzicht op de omringende muren zorgen voor een geweldige tuin. Zowel het beplantingsplan als het tuinontwerp zijn uitgevoerd door Guy Wolfs.

Ultieme speelplaats

Als je een zwembad van dergelijke afmetingen in je tuin hebt, wat wil je dan nog meer? Het is de ultieme plek om sportief aan de slag te gaan, je dag te beginnen of te eindigen met een aantal baantjes in het bad. Maar wat let je om op een fraaie zonnige dag het zwembad te gebruiken als een natte speeltuin? Erik van Gelder heeft in dit ontwerp slechts een paar functionele elementen toegevoegd. Daardoor krijgt het zwembad een dominante positie en komt het volledig tot zijn recht. 

Hoe ziet jouw ultieme speelplaats of tuindecoratie er uit? Laat een commentaar achter.

Natuurlijk vormen planten, bloemen en bomen belangrijke elementen in een tuin. Door de toevoeging van decoratieve onderdelen kan een tuin enorm aan...
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!