Licht uit, spot aan. De leukste manieren om spotjes te gebruiken | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Licht uit, spot aan. De leukste manieren om spotjes te gebruiken

Yanaika Zomer Yanaika Zomer
Transformatie monument Delft Moderne slaapkamers van Studio D11 Modern
Loading admin actions …

Spotjes zijn de laatste jaren zo populair geworden, dat we ze gewoon zijn gaan vinden. We zijn ze vooral gaan zien als handig en praktisch of als een manier om een strak vormgegeven, moderne ruimte van een lichtbron te voorzien. Toch kun je met spotjes bijzondere effecten realiseren. Richting, plaatsing, combinatie met andere lichtbronnen en bijvoorbeeld patronen, maken spotjes vele malen interessanter. We bespreken tien voorbeelden van mooi geplaatste spotjes. Speels of strak, in het plafond of in de kast, het kan allemaal. Ze zijn zo mooi dat designlampen overbodig worden.

Binnenstebuiten

Dakopbouw Amsterdam Moderne studeerkamer van homify Modern
homify

Dakopbouw Amsterdam

homify

Voor plekken waar buiten en binnen één geheel mogen vormen, kunnen spotjes een mooi effect geven. Denk aan een uitbouw of een balkon, verranda of terras met openslaande deuren. Wanneer de woonkamer overgaat in een groot balkon zoals hier, krijg je een veel groter woonoppervlak. Je loopt zo met een glaasje wijn naar buiten om je neer te vlijen op de buitenbank. Bedenk je daarbij een sterrenhemel en je kunt je voorstellen dat het plafond plotseling één wordt met een heldere avond.  

Twinkel twinkel kleine ster

De spotjes op deze foto maken van de slaapkamer een romantische plek om heerlijk te relaxen. De kamer is rustig met veel wit, een warm kleed en turquoise textiel. Fris en modern. Aan het plafond hangen twee grotere spots om voldoende licht te creëren wanneer dat nodig is, maar de schoonheid zit in de kleine spotjes boven het bed. In een uitsparing in het plafond is een sterrenhemel gecreëerd waaronder het heerlijk indommelen is. De kamer is direct sfeervol, wanneer de grote spots uitgaan en de kleintjes aan.

Samenwerking

Moderne slaapkamers van homify Modern

In deze hippe kamer is gekozen spotjes samen te laten werken met andere lichtbronnen. In een vrij rustige en neutrale kamer is gekozen voor een paar echte eyecatchers. Het Sex Pistols olievat is erg stoer en een handige bijzettafel en op de muur is een schitterende mural gemaakt. Die mural mag overduidelijk in de spotlight, dus door de kleine lampjes langs de rand van het plafond krijgt hij de aandacht die hij verdient. Ook in het midden van het plafond is een spot geplaatst als praktische verlichting, maar boven het bed is gekozen voor twee verfijnde hanglampjes. Prettig als sfeerlicht en om bij te lezen.

Nisje

Slaapkamer Moderne slaapkamers van Studio D11 Modern
Studio D11

Slaapkamer

Studio D11

Maak je slaapkamer net even knusser door een nis in te bouwen. Een simpele boxspring wordt haast een hemelbed onder zo'n kleine overkapping. Het mooie aan deze is natuurlijk de geelgroene kleur. Hierdoor krijgt de nis diepte en vormt een prachtige omlijsting voor het bed. Het versterkt de aandacht. Door drie spotjes in te bouwen wordt dat effect nog eens versterkt. 

Wie wil er niet met een boek in slaap vallen onder dit zachte licht? Elke avond vroeg naar bed.

Onder het matras

Bewaar je spaargeld niet onder het matras, want dit bed staat in de spotlight. We zien hier een behoorlijk flamboyante kamer, waarin eigenlijk alleen de spotjes echt bescheiden zijn. Die houden de boel dan ook in evenwicht. De grote spiegel wordt opgeluisterd door lichtkolommen en op het bed liggen veel kussens en een waar bontkleed. Het bed is heel bijzonder vormgegeven en lijkt te zweven. Door onder het bed nog eens spotjes te plaatsen wordt dat effect versterkt. Het bed lijkt wel op te stijgen! 

Door te kiezen voor een systeemplafond met een licht glansje en simpele, maar mooie spotjes, wordt het niet te druk in de kamer.

Het kan ook anders

Moderne kinderkamers van homify Modern

Echte spotjes zijn klein en rond en zorgen samen voor precies de juiste hoeveelheid licht. In dit plafond is het licht ook ingebouwd, maar dan in langwerpige lichtbakken. Net als bij spotjes kan het licht goed gedoseerd worden of de aandacht ergens op vestigen. Het is een beetje spotten met spotjes misschien, maar deze vorm van verlichting verdient zeker een plaatsje in dit ideabook.

Onder de kast

In deze leuke meidenkamer is opnieuw een leuke rol weggelegd voor spotjes. Het meubilair vormt één geheel en is bijzonder door de afgeronde hoeken. Onder het hangende kastje zijn spotjes gemaakt. Net als bij het bed dat we eerder zagen, lijkt het kastje te zweven. Een leuk effect. Ondertussen speelt het de ruimte eronder in de kijker. Een leuke poster of mooie spulletjes krijgen zo extra aandacht.

Star Trek

Sterrenhemel Verlichting Plafond LED glasvezel Star Ceiling fiber optic badkamer Sauna ledstrips verlichting plafond luxe mooie design spa wellness resort Mediterrane badkamers van MyCosmos Mediterraan
MyCosmos

Sterrenhemel Verlichting Plafond LED glasvezel Star Ceiling fiber optic badkamer Sauna ledstrips verlichting plafond luxe mooie design spa wellness resort

MyCosmos

De verwijzing naar een sterrenhemel is al vaker langsgekomen, maar in dit voorbeeld wordt dat idee tot in het maximale uitgewerkt. Met honderden minispotjes is een prachtige heldere sterrennacht gecreëerd. In bad onder de blote hemel of slapen met fonkelende sterrenpracht boven je hoofd, de ontwerpers van Hemelplafond weten wel raad met jouw wensen.

Baden in een zee van licht

Goed, een zwembad kunnen we ons niet allemaal veroorloven. Maar ideeën uit deze ruimte zijn misschien wel toepasbaar is de badkamer of op een andere plek in huis. De spotjes in dit plafond werken samen met het dakraam doordat ze een rechthoek van gelijke afmeting vormen. Met het licht dat achter de wandpanelen vandaan komt, wordt de ruimte clean en fris. Waan je even rijk in je eigen badkamertje, door met de juiste spotjes eenzelfde sfeer te creëren. 

Slinger

We hebben tot nu toe veel spotjes gezien die samen een rechte lijn vormen of een symmetrisch motief. Maar in deze winkel is gekozen voor een heel speelse manier om de spotjes te bevestigen. Door de gehele winkel is een golvende lijn geschilderd die dus ook de volledige ruimte van licht voorziet. In de lijn hangen kleinere en grotere spotjes op verschillende afstand van elkaar, waardoor het geheel heel organisch aandoet. Dit idee is ook goed toe te passen in de slaapkamer of bijvoorbeeld als een manier om de woonkamer en de keuken met elkaar te verbinden. 

Sta jij ook graag in de spotlight? Laat een bericht achter bij de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!