Verlichting | De Creatieve Breking van het Licht | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Verlichting | De Creatieve Breking van het Licht

Stoa. Stoa.
Lampshades van Lomas & Lomas Landelijk
Loading admin actions …

Dit artikel gaat over de creatieve impact van het licht. Hoe inspireert het licht ons bij het ontwerpen van een interieur? En hoe kunnen we de verlichting in ons huis zo creatief mogelijk vormgeven? Een diversiteit aan ideeën, dat is de creatieve breking van het licht…

Conceptueel Interieur Design

Bij conceptuele kunst staat het idee achter het werk voorop. Vaak is het dan minder van belang of het werk er mooi uit ziet. Binnen de designwereld vinden we deze conceptuele tendens ook, maar het uiterlijk van accessoires en meubelstukken speelt hier vaak wel een belangrijke rol. Neem deze lamp. Wat is het idee achter deze lamp, waarom is het oude model van de gloeilamp in deze driehoek gehangen? Is het licht soms gevangen in de driehoek van schoonheid, waarheid, goedheid, zoals die al in het oude Griekenland onder filosofen werd gehanteerd. Is het soms het licht van de kennis die wij kunnen vergaren? Het zou zo maar kunnen, want kunst en filosofie grijpen altijd terug op elkaar. In combinatie met de geweldige glazentafel, houten vloer, betonen pilaar en zitgedeelte dat zich achterin het vertrek bevindt, heeft deze lamp een sfeer bepalende aanwezigheid. 

De nadruk op de beleving van het moment

Het ontwerp van deze lamp heeft wat weg van een schildersezel. Net als de verf van de schilder, toont het licht ons de wereld! In de negentiende eeuw trokken een aantal schilders de wereld in om haar te schilderen. Dit was mogelijk geworden door de uitvinding van de verftube en de mobiele schildersezel. Voor die tijd maakte de schilder zijn verf zelf door pigmenten te mengen. Door deze nieuwe manier van schilderen zag een nieuwe kunststroming het levenslicht, namelijk het impressionisme. Binnen de nieuwe stijl lag de nadruk op de beleving van het moment, de lichtinval en de sprankelende kleuren. Op de afbeelding toont het licht ons de schoonheid van de natuur. Het donker is als een lijst om een kunstwerk. In je interieur zou deze lamp goed staan en het maakt niet uit of dit interieur strak of juist druk is. Deze pracht lamp past overal wel.

Beweging in Stilstand

modern  door Swart, Modern
Swart

Babele by MID

Swart

Deze prachtige lampen lijken op markettes en zijn dynamisch in hun stilstand. Je verbeelding kan er zelf nog een heleboel mee doen. Want de ringen aan de onderkant van die rechter lamp vragen er gewoon om bewogen te worden, zodat ze een cirkel gaan vormen. De linker heeft wat weg van een kasteeltoren, waar je aan de onderkant naar binnen kunt. De rustige achtergrond brengt deze mooie, lichte houten lampen sterk tot uitdrukking. In een interieur met industriële accessoires en meubelstukken staan deze lampen ook goed.

Jij hoort in de Spotlight

Adagio - alias BeoSound 2020 van Marco Napoli Designer Minimalistisch
Marco Napoli Designer

Adagio – alias BeoSound 2020

Marco Napoli Designer

Tegenwoordig gaat het er vaak om dat je gezien wordt. Laat jezelf zien! Hoor je overal. Fotografen en filmmakers zijn hierbij vaak onmisbare professionals. Hoewel je natuurlijk tegenwoordig heel veel zelf kunt doen met social media. Deze industriële lamp geeft een glamoureuze sfeer aan je woon-werkvertrek. Of je nu bezig bent met creatieve zaken of gewoon van die glamoureuze sfeer houdt, deze lamp schenkt je het licht waarin je kunt doen waar je zin in hebt. Het is een populair en veel gezien ontwerp, maar deze uitvoering is wel heel bijzonder.  

Knus en Grappig

Eames stoelen zijn populair, dat weet iedereen. Maar dat er een schommelstoel van Eames bestaat is niet algemeen bekend. Het ziet er een beetje surrealistisch uit;  grappig en licht. De prachtige tripot, moderne retro lamp heeft ook zijn intrede in ons interieur gedaan en blijft ons verbazen vanwege zijn veelzijdigheid. In deze kamer wordt druk behang gecombineerd met een egale witte muur, die de gele kap van de tripot als een zon aan de hemel laat stralen. De Eames stoel geeft de kamer een grappige, speelse, bijna kinderlijke toets. De vloer doet denken aan een vlonder, een pier, of misschien toch eerder aan een atelier. Het is een wonderlijke combinatie die zeer geschikt is voor een kinderkamer.

Edellamp

Stag Lampshade van Lomas & Lomas Landelijk
Lomas & Lomas

Stag Lampshade

Lomas & Lomas

Omdat design niet serieus hoeft te zijn kun je door de gekste ontwerpen laten inspireren. De ontwerper van deze lamp lijkt het Edelhert in zijn hart te dragen en wil het dier in een eigentijds design voor het voetlicht brengen. Het zal je niet ontgaan zijn dat de hertengeweien tegenwoordig erg populair zijn. Daarom is het niet verwonderlijk dat herten ook opduiken in andere ontwerpen. We kennen het gebruik van geweien en afbeeldingen van herten uit de oude designstijlen. Iedereen die wel eens in het Zwarte Woud in Duitsland een vakantiehuisje gehuurd heeft weet hoe zo´n interieur oogt. Het zijn oerdegelijke, oeroude afbeeldingen. Sinds mensenheugenis zijn deze dieren om ons heen te zien geweest, en waren wij op veel manieren van hen afhankelijk. Het ontwerp spreekt van onze verbondenheid met de natuur, toen in het verleden, maar ook nu nog.    

Voor meer bijzondere en creatieve vormen van licht voor in huis kun je hier lezen over lampen en kunstige verlichting rondom glas.

Welke van deze vormen van verlichting past het best bij jouw stijl? Deel je stem bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!