homify 360°: Brick House

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In de buurt van Mumbai, of om precies te zijn in Wada, is een grote boerderijwoning gebouwd waarvan de architectuur ideaal op het klimaat van de locatie is afgestemd. De fascinerende bakstenen gevel van het huis voegt zich harmonisch naar de natuurlijke omgeving. Hierbij zijn onze experts van IStudio Architecture geïnspireerd door de creaties van Laurie Baker en Nari Ghandi. Laurie Baker is een Engelse architect, die door zijn kostenbesparende en energie-efficiënte ontwerpen bekend geworden is. Zo goedkoop mogelijke bouw maar met hoge kwaliteit is zijn merkteken. Dankzij deze futuristische ideeën is men ook in India bekend met zijn ideeën. Nari Ghandi daarentegen is een Indiase architect die beroemd werd om zijn organische architectuurdesigns.

Hoe de architectonische inspiratie van beiden op het moderne project van IStudio Architecture heeft uitgewerkt gaan we hier bekijken in de vorm van de Brick House.

De gevel

Zoals de naam Brick House al doet vermoeden zijn bakstenen als het ware het fundament van het gebouw. Maar niet alleen de optiek van de gevel is buitengewoon – de plaatsing van de stenen is ook bijzonder: bij het leggen van de bakstenen is de door Laurie Baker in 1970 bedachte rat-trap-bond-techniek gebruikt. Bij deze methode worden de bakstenen op bepaalde plekken niet horizontaal maar verticaal geordend. Daardoor ontstaan er tussen de stenen kleine, praktische holten. In deze ruimten wordt cement en mortel aangebracht: dit mengsel zorgt namelijk voor natuurlijke warmte- en geluidsisolatie. Door het opvullen van de tussenruimten wordt overigens ook aan bouwmaterialen bespaard en daarnaast praktische ruimten gecreëerd waarin de leidingen binnenshuis weggewerkt kunnen worden. Last but not least vormen deze haaks geplaatste bakstenen ook decoratieve elementen die de gevel optisch doorbreken.

Wonen met natuurlijke materialen

Ook binnen hoeven de bakstenen zich niet te verbergen! De combinatie van het open gelaten muurwerk, een steenwand en houten elementen verlenen de gehele ruimte een betoverend natuurlijke charme.

In de onderste etage zijn de woonruimte en de keuken, gecentreerd rondom een inbouwmeubel dat naadloos aan de wanden en de binnenconstructie aansluit en daarmee voor een overzichtelijke eenheid zorgt. De open keuken is hier links in de afbeelding en trekt de aandacht met de prachtige, turkooizen vloer.

De centrale hof

Het idee achter de lay-out van de constructie is dat alle ruimten vloeiend in elkaar overlopen. Een centraal punt in deze eenheid is de hof op de begane grond. Van hier uit voert een trap naar de bovenruimten en nodigt uit om door het gehele huis te dwalen. Bij het zien van deze afbeelding wordt duidelijk hoe het gebouw zich organisch van de grond tot hoog in de lucht ontwikkelt. De natuur en de aarde worden in dit ontwerp gespiegeld in de keuze voor niet alleen de bouwmaterialen maar ook de inrichting. Door de organische vorm openbaren zich aan de toeschouwer de voortdurend andere, buitengewone perspectieven van het interieur op de natuur.

Klimaatbeheersing

De techniek van de geperforeerde wand van bakstenen, hier te zien, wordt ook wel “Jali” genoemd. Met deze constructie wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke beweging van lucht om de ruimte af te koelen in de intense, Indiase hitte. Naast deze praktische voordelen vervullen deze muren ook een decoratief doel dankzij de fascinerende licht- en schaduwspelen die erdoor veroorzaakt worden. De architect Laurie Baker staat erom bekend dat hij deze muurconstructie veel en graag in zijn ontwerpen gebruikte. In het gehele gebouw zijn de principes van passieve koeling en ventilatie toegepast om het klimaat in huis te verbeteren. De verschillend geïmplementeerde grote openingen, in deze afbeelding te zien, zorgen daarbij ook voor decoratieve afwisseling.

Het terras

Op het terras op de bovenverdieping kunnen we over twee grote bogen uit baksteen en natuursteen heen van het uitzicht genieten terwijl een houten en stenen afdekking beschutting biedt tegen onaangename weersomstandigheden. Zelfs de zuilen bestaan uit kunstzinnig geordende bakstenen en vormen niet alleen functionele ondersteuning maar ook decoratie.

In de eerste stadia van de bouw van dit prachtige Indiase product werden gebakken stenen uit Gujarat toegepast, tot men later een lokale leverancier ontdekte dat bakstenen met bijzonder hoge kwaliteiten fabriceerde. Deze bleken bijzonder geschikt voor de gevel en de decoratieve elementen zodat al vrij snel de bouw met grote besparingen, niet alleen qua tijd en geld maar ook voor het milieu, kon gebeuren. Zo zijn de ontwerp ideeën van beide architecturale inspiratiebronnen voortgezet in dit project en is zo dit gunstige, innovatieve en bijzondere project in India ontstaan.

Voor meer innovatieve architectuur met gebruik van baksteen kun je hier over een heel bijzonder, maar compleet onderscheidend project lezen in de vorm van een nieuwbouwproject in het hart van het oude Edinburgh!

Wat vind jij van dit stenen project? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Vraag uw gratis consult aan

Doe wooninspiratie op!